Új pártprogramot vár el az MSZP Hillertől az elnökséghez

2004.08.04. 14:27
Minden mezei párttag beleszólhat abba, ki vezesse az MSZP-t a tisztújító kongresszus után, döntött a szocialista párt az elnöki tisztújítást előkészítő bizottsága. A korábbi gyakorlattal szemben a kongresszusi küldöttek az alapszervezetek döntései alapján voksolhatnak majd a szimpatikusnak vélt elnökjelöltre. A 14 jelölt közül eddig öten nyilatkoztak úgy, hogy nem vállalják a jelöltséget, a többieknek azonban - hiába írtak már korábban is programot - most újat kell készíteniük. Tabajdi Csaba szocialista politikus szerint a nem párttag kormánytagoknak nyilatkozniuk kell, hogyan viszonyulnak az MSZP-hez.
Az MSZP őszi tisztújító kongresszusára életre hívott elnöki jelölést előkészítő bizottság szerdán úgy döntött, hogy levelet ír az összes elnök aspiránsnak, amelyben kérik, augusztus 25-ig nyilatkozzanak, vállalják-e az elnökjelöltséget. Lendvai Ildikó a jelölőbizottság elnöke elmondta, hogy amennyiben valaki indulni kíván az elnökségért, háromoldalas elnöki programot kell készítenie a következő két évre, azaz a választásokig tartó időszakra. Az Index kérdésére Lendvai Ildikó ehhez hozzátette, hogy eddig egy megjelent program sem helyettesíti ezt a háromoldalas dokumentumot, így például Hiller Istvánnak is új programot kell írnia.

Mini programok, mini kongresszusok

A nem MSZP-s kormánytagoktól hűségnyilatkozatot kérnek
Fontos lenne, hogy azok, akiket az MSZP delegált a kormányba, de nem párttagok, köztük a miniszterelnök is, tisztázzák viszonyukat a szocialista párthoz - közölte Tabajdi Csaba, az MSZP nemzetpolitikai tagozatának vezetője szerdán az MTI-vel. "Fontosnak tartom, hogy a kormány az MSZP kormánya legyen abból a szempontból, hogy akik nem az SZDSZ-hez tartozó tárcákat vezetik, azok tisztázzák a párthoz való viszonyukat. Beleértve a miniszterelnököt, Draskovics Tibort, Bárándy Pétert és Göncz Kingát" - jelentette ki a politikus. Tabajdi Csaba közölte: elvárható, hogy azok, akik tagjai a kormány "szocialista kontingensének", tagjai legyenek az MSZP-nek is. Kivételek lehetnek, de az, hogy ilyen nagy számban legyenek párton kívüli miniszterek, nem felel meg a modern többpárti polgári demokrácia játékszabályainak - tette hozzá. "Nem egészséges az, ha a vezető kormánypárt elnöke beosztottja a miniszterelnöknek. Az európai gyakorlat azt mutatja, hogy a vezető kormánypárt elnöke vagy miniszterelnök, vagy nem tagja a kabinetnek" - mondta a politikus. A politikus közölte, nagyon fontos, hogy amíg nincs az MSZP-nek új vezetése, addig ne legyen kormányátalakítás, mert annak az lenne az üzenete, hogy "nem a pártnak van kormánya, hanem a kormánynak pártja".
A mini programokról hét régióban és Budapesten mini kongresszusokon fognak vitázni, ahová az összes jelöltet meghívják. Információink szerint a mini kongresszusok lényege, hogy a régiók mindegyik jelölt tervével megismerkedjenek, hogy "hazai pályán" se legyen senki sem előnyben. A vitaanyagokról nem csak a küldöttek, hanem a szocialista párt minden tagja kifejtheti véleményét. A korábbi gyakorlattól eltérően a jelölőbizottság arra bátorítja az alapszervezeteket, hogy szimpátia szavazással döntsék el, a kongresszusi küldöttek miképpen voksoljanak. A vitaanyagok elkészítése és a mini kongresszusokon való részvétel az elnöjelöltek számára nem kötelező, mintahogyan az sem, hogy a szimpátia szavazásokat a küldöttcsoportok figyelembe vegyék, mondta Lendvai, aki hozzátette, "de nyilván nem akar senki sem önsorsrontó lenni".

A jelöltek között van Szili Katalin elnökhelyettes, Lamperth Mónika elnökségi tag, Lendvai Ildikó frakcióvezető, elnökségi tag, Gyurcsány Ferenc, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, Hiller István alelnök és Jánosi György, az országos választmány elnöke. Jelölt Juhász Ferenc elnökségi tag, Kiss Péter elnökségi tag, a Baloldali Tömörülés Platform elnöke, Mandur László, az MSZP budapesti elnöke, Mesterházy Attila elnökségi tag, Szekeres Imre alelnök, Toller László elnökségi tag, az MSZP Baranya megyei elnöke is.

Öten nem indulnak

A jelölőbizottsági ülésen Mandur László is bejelentette, hogy jelölése ellenére nem akar elnök lenni, ezzel a tizennégy lehetséges elnökjelölt közül már öten (Manduron kívül Lendvai Ildikó, Gyurcsány Ferenc, Kiss Péter, Újhelyi István) biztosan nem mérettetik meg magukat a posztért. Nekik, ennek ellenére, hivatalosan is nyilatkozniuk kell szándékukról. A hivatalos jelöltállítás szeptember 15-ig tart, a bizottság október 5-ig állítja össze a hivatalos listát, kikből áll majd az elnökjelölt-csapat.

A szocialista politikus azt nem kívánta elárulni, hogy ki kapta a legtöbb jelölést a tizennégyes listáról, mert a pártszervezetek csak mintegy felétől érkezett meg a jelölés. Annyit megtudtunk, hogy a 15 aspiránsból mindenki több mint egy jelölést kapott. A bizottság szeptember 3-án az összes aspiránsot meghallgatja és egy hónappal később szavazásra bocsátják, hogy ki lehet az a három-hat jelölt, akik közül a kongresszus elnököt választ (a jelölőbizottság egyharmadának támogatásával indulhatnak az elnökjelöltek a kongresszuson).