Ellenséget látnak egymásban a szocialisták

2003.12.01. 13:26
Egy szocialista közelinek elkönyvelt cég "mártotta be" ismét Baja Ferencet, a MeH államtitkárát és az MSZP pénztárnokát. Baja Ferenc környezetéből származó információ szerint egy nemzetbiztonsági csapat mozgatja a szálakat, akik évek óta konfliktusokat gerjesztenek a politikus körül. Szili Katalin immár három pártot lát az MSZP-ben: egy ideológiai, egy technokrata és egy zsákmánypártot.
Volt nemzetbiztonsági csapat mozgatja a szálakat, ők szítják a konfliktust Baja Ferenc körül - állította az Indexnek a politikus környezetében dolgozó informátor. Baját ezúttal a Proware ügyvezetője kevert gyanúba.

Csinálják a balhét

A vádakat nevetségesnek nevezte Baja Ferenc, mint mondta semmiféle szerződése nincs a Proware-nak, ezért a cégvezető által reklamált 400 milliós összeget nem is fogják kifizetni. A szocialista politikus szerint az egykori átvilágító cég emiatt "csinálja a balhét", amelynek az újságok is felülnek. A megfogalmazott vádakkal kapcsolatban cáfolta, hogy akár pártbeli, akár frakcióbeli vagy munkahelyi főnökének magyarázkodnia kellett volna.

Adagolt mártás

A kormányváltás után nagy állami cégek átvilágítójaként feltűnt Proware politikai kötődéséről sem a megbízók, sem a cég nem árult el pontos információkat, bár az ellenzék is találgatta, miért jutott eszébe az összes menedzsmentnek épp a Tarjányi Péter vezette cég, amikor az előző kormány tevékenységének vizsgálatára kerestek vállalkozásokat. Az ajánló illetve megbízó személye egyedül az In-Forrás Kht. esetében derült ki, ahol éppen Baja Ferenc kérte fel a volt rendőrtisztet, hogy világítsa át a milliárdos informatikai beruházásokat végző társaság 2002 előtti gazdálkodását. Tarjányi viszont az elmúlt hónapokban többször is "bemártotta" Baját, aki nemrégiben Kulcsár Attila noteszének állandó szereplőjeként is exponálta magát. Tarjányi az államtitkáron kívül nem kímélte Puch Lászlót sem. A sajtóban MSZP közelinek elkönyvelt cég vezetője jól adagolt állításai szerint az MSZP pénztárnoka általa ismerhette meg a K&H-botrányban használt "pénzcsinálási módszereket".

Három párt az egyben

A szocialisták reformszárnyának hétvégi jubileumi találkozóján személyeskedésektől sem mentes vitában mondták el többen, mi nehezíti az életüket. Szili Katalin például arról beszélt, hogy az MSZP köré csoportosuló "zsákmányszerzők jelenléte veszélybe sodorhatja a párt hitelét" - írja a Magyar Nemzet. A Népszabadság beszámolói szerint mindehhez azt is hozzátette, hogy "mintha ismét utat tévesztettünk volna. Nem ilyen rendszerváltást akartunk" - tette hozzá. "Ma úgy tűnik, az MSZP-ben legalább három párt van: egy ideológiai, egy technokrata és egy zsákmánypárt". "Az ideológiai párt, amely megnyeri a választásokat, a technokrata párt, amelyik nekiáll jól-rosszul kormányozni és a zsákmánypárt, amelyik segít abban, hogy elveszítsük a hitelünket".

Ismét kérdés: lehet-e úgy demokráciát csinálni, hogy abból ki van iktatva az erkölcs? Ezt Kósa Ferenc kérdezte. "A nép kétszer adott bizalmat az MSZP-nek a kormányzásra, de a szocialista párt még nem bizonyította, hogy méltó rá" - mondta a Népszabadság szerint. Keményebben fogalmazott a kecskeméti Brúszel László, aki szerint amikor az MSZP hatalomra kerül, a kormányzás során gyorsan elfelejti azokat az értékeket, amelyek nevében megnyerte a választásokat. "Menetrendszerűen felbukkannak a korrupciógyanús ügyek is". A Magyar Nemzet szerint Brúszel kifejtette, hogy "nem tett jót a pártnak, hogy KISZ-esek élhetetlenjei főleg szákmányszerzési céllal csatlakoztak a párthoz. Az Index felvetésére,a KISZ-es múlttal rendelkező Gyurcsány Ferenc sajtótitkára közölte: ezt nem mondta Brúszel.

Meglehetősen sarkosan fogalmazott Kovács László pártelnök is hétfőn a Nap-keltében. Mint fogalmazott "szerezhet valaki kizárólag törvényesen, tisztességes úton jelentős vagyont, mielőtt politikus lesz és azután azt mondja: most már nekem elég pénzem van, megengedhetem magamnak, hogy a kedvtelésemnek hódoljak és vállalom a politikusi pályát - rövidesen rá fog jönni, hogy nem olyan nagy élvezet ez. Állandó reflektorfényben van, állandó támadásoknak van kitéve, gyakran rágalmazásoknak is... Egyet nem szabad csinálni: politikusként meggazdagodni - mondta. A nyilatkozat első része valószínűleg Gyurcsány Ferenccel szembeni kritika, mondandójának további része viszont azért feltűnő, mert épp a múlt héten derült ki, hogy Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a legutóbbi vagyonbevallásához képest erején felül költekezésbe verte magát: egy százmilliós házat vett Budán.

A szocialista párt hétfői frakcióülésén értesüléseink szerint többen bírálták Jánosi Györgyöt, aki pénteken még maga adott interjút elképzeléseiről, ám - noha ő a választmányi elnök - nem vett részt a választmány ülésén.

A párton belül egyre élesebbé válik az a vita is, amelyet a neoliberális gazdaság politika hívei, többek között Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc, folytatnak a hagyományos baloldali értékek hirdetőivel, köztük Jánosi Györggyel.