Kiss Péter lehet az MSZP miniszterelnök-jelöltje

2004.08.19. 17:33
Az MSZP elnöksége csütörtökön este elfogadta a kormányfő lemondását, és bejelentette, hogy az Országgyűlés szeptember 6-án konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal dönthet az új kormányfő személyéről. Az Index információi szerint az elnökség Kiss Péter, eddigi kancelláriaminisztert jelölte a posztra, de értesüléseink szerint Gyurcsány Ferenc esetleges jelöltsége sem került le a napirendről.
A Magyar Szocialista Párt elnöksége csütörtök délutáni rendkívüli ülésén elfogadta a miniszterelnök lemondását. Az Index MSZP-elnökségből származó információi szerint a testület Kiss Péter, eddigi kancelláriaminisztert jelölte Medgyessy utódjának. Az Index összefoglalója a csütörtöki eseményekről>>>

Kiss Péter
Kiss Péter

Megköszönték a munkáját

Az MSZP úgy mondott igent a kormányfő távozására, hogy az még hivatalosan be sem nyújtotta lemondását. A párt vezető testülete Medgyessynek az SZDSZ-hez címzett ultimátumszerű bejelentésére reagálva megköszönte a kormányfő eddigi tevékenységét. A párt döntése szerint a parlament szeptember 6-án konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal dönthet az új miniszterelnökről.

Kovács László az elnökségi ülést követő sajtótájékoztatóján jelentette be az elnökség egyhangú szavazással megszületett döntését. Kovács szerint a párt vezetése sajnálattal, ugyanakkor megértéssel vette tudomásul, hogy Medgyessy Péter az SZDSZ-szel kialakult koalíciós vita miatt nem kívánja folytatni miniszterelnöki pályáját. Az MSZP elnöke megköszönte Medgyessynek kétéves tevékenységét.

Koalíciós egyeztetés lesz

Kovács bejelentette, hogy a szocialista elnökség döntött Medgyessy utódjáról is. Az új miniszterelnök-jelölt nevét azonban egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, mert a hétvégén koalíciós egyeztetésen tárgyalnak majd személyéről. A parlament elnökét augusztus 26-ig mindenképpen tájékoztatják a kormányfőről szóló végleges döntésről. A koalíciós egyeztetésen tárgyalnak majd arról is, hogy szükséges-e változtatni a kormányprogramon, vagy az új kormány változatlan formában próbálja megvalósítani a kitűzött programot. Az elnökség öt tagja szabadság miatt nem vett részt az ülésen, de Kovács László elmondása szerint valamennyiüket tájékoztatták a döntésről.

Öten vitatták

Toller elrohant
Toller László lemondott az MSZP-ben betöltött elnökségi tagságáról - a politikus ezt csütörtök délután közölte újságírókkal az országos elnökség üléséről távozóban; döntését nem kommentálta. A politikus arra a kérdésre, hogy lemondását elfogadták-e, annyit mondott: "ez magánügy".
A párt elnökség rendkívüli ülése előtt az MSZP öt befolyásos vezetője a kancelláriaminiszter szobájában vitatta meg Medgyessy délelőtti bejelentése után kialakult helyzetet. Kiss Péter mellett a tanácskozáson jelen volt Lendvai Ildikó frakcióvezető, Szili Katalin házelnök, az MSZP elnökhelyettese, Veres János PM-államtitkár és Kovács László pártelnök. A kancelláriaminiszter kora délután, az MSZP elnökségi ülésére sietve az Index kérdésére elmondta, egyelőre nem merült fel, hogy elvállalja-e a miniszterelnöki posztot. "Abban vagyunk érdekeltek, hogy megerősítsük a koalíciót, és néhány napon belül korrekt válasz szülessen, ami mindannyiunk számára megfelelő" - mondta a politikus.

Információink szerint lehetséges jelöltként korábban felmerült még Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, és Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője is, ám ők értesüléseink szerint nem szívesen vállalnák a miniszterelnökséget.

Gyurcsány jelöltsége is napirenden

A konstruktív bizalmatlansági indítvány
A kormányfő leváltását a parlamenten belül a konstruktív bizalmatlansági szavazással megteheti a parlamenti többség. Amennyiben a képviselők legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben - megjelölve az utódjának javasolt személyt - benyújt egy bizalmatlansági indítványt, és azt a képviselők többsége elfogadja, akkor az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni.
Utódjelöltként felmerült a frissen menesztett, de ismerten kormányfői ambíciókat is dédelgető Gyurcsány Ferenc neve is. Egyes MSZP-s és kormányzati forrásaink szerint az a réteg, amely „az alapokhoz”, a baloldali értékek képviseletéhez szeretne visszatérni, Kiss Pétert látná szívesen a kormány élén, egy másik csoport, ami a 2006-os választási szereplésből indul ki, és úgy véli, az a miniszterelnök fogja a választásokon a pártot vezetni, akit most megválasztanak, a karakteresebb Gyurcsányt támogatná.

"Aki most miniszterelnök lesz, az fog Orbán Viktorral szemben ülni a 2006-os miniszterelnökök közötti tévévitán" - érvelnek Gyurcsány támogatói. Szerintük Kiss Péternek a párt egyes testületein belül nagyobb támogatottsága lehet, Gyurcsány azonban világos és egyértelmű gazdaságpolitikai koncepcióval rendelkezik, többek szerint pont ez lehet a legnyomósabb érv mellette, ugyanis - mint fogalmaztak - nem csak miniszterelnöki és koalíciós, hanem egy költségvetési válság is van a láthatáron.

Többen azt várják, hogy a jövő hétre összehívják az MSZP rendkívüli kongresszusát, ugyanis a párt alapszabálya szerint a miniszterelnök-jelöltről az elnökség és választmánya alapján ennek a fórumnak kell döntenie.

Csak a kongresszus jelölhet miniszterelnököt
Kovács László pártelnök az MSZP csütörtöki rendkívüli elnökségi ülésén azt mondta, hogy szakértőik vizsgálják annak lehetőségét, az alapszabály szerint tudnak-e új miniszterelnököt jelölni a jövő hétig. Az Index a szocialista párt alapszabályában megtalálta a jelölés feltételeit. Az alapszabály 16. paragrafus 1/e pontja egyértelműen fogalmaz: a kongresszus "elfogadja a párt választási programját, az országos választmány és az elnökség együttes javaslata alapján dönt a párt miniszterelnök-jelöltjéről és országos választási listájáról, valamint köztársaságielnök-jelöltjéről".