Az MSZP azonnali lemondásra szólította fel a tévélenököt

2002.04.24. 07:51
Azonnali lemondásra szólította fel az MSZP Mendreczky Károlyt, a Magyar Televízió elnökét a köztévé kiegyensúlyozatlan híradásai, különösen pedig a kampánycsend előtti utolsó nap műsorai miatt - értesült a Népszabadság.
Mendreczky nem foglalkozik a távozás gondolatával - derült ki az MTV hétfői vezetői értekezletén, ahol is az elnök kijelentette: a választási eredmények ismeretében nem tűri a bomlasztást a tévében. Ezzel reagált az elnök az MSZP felszólítására, melyben azonnali lemondást követel a kampány ideje alatt megjelenő kiegyensúlyozatlan híradások miatt.

Elmozdíthatatlan

Nincs helye a felszólításnak, szerinte ugyanis a választás egyelőre nem érinti a Magyar Televíziót, ő pedig a médiatörvény szerint egyébként is szinte elmozdíthatatlan - írja a Népszabadság. A leváltásához a teljes, a pártdelegált elnökségi tagok mellett a kisorsolt civil szervezetek képviselőivel kiegészített nagykuratórium kétharmados egyetértésére van szükség.

A lap megkereséseire napok óta nem reagált az MTV elnöke. Mint ismeretes a köztévé és az MSZP között a választások második fordulója előtt mérgesedett el véglegesen az addig sem felhőtlen viszony.

Kifogások

A szocialisták már korábban is több MTV-s műsor miatt fordultak az ORTT panaszbizottságához, tavaly októberben pedig bojkottot hirdettek a közszolgálati televízió hírműsoraival szemben.

A múlt héten nyilvánosságot kapott az MSZP pártigazgatójának és az MTV elnökének levelezése. Ebből kiderült: a tévéelnök a szocialistákat okolja, amiért csak Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje kapott lehetőséget a reggeli műsorban egy hosszabb interjúra, Medgyessy Péter, a szocialisták jelöltje nem. Baja Ferenc válaszában viszont arról írt, hogy a meghívást nem az MSZP, hanem a tévé mondta le.

Betelt a pohár

Mendreczky azonnali távozását péntek este követelte az MSZP, miután a kampánycsend előtti utolsó órákban a kormánypártok javára elfogult Híradó után a Fideszről egy 40 perces propagandafilmet adott le a tévé, a párjának szánt műsorban pedig ízekre szedték a szocialisták kampányát. Mindezek után újabb, a fideszes túlsúlyú Híradó, majd a Terror Házáról szóló film következett.