Pénz nélkül is tematizálna az MTV

2004.05.14. 09:46
Bár a terveihez képest csak feleannyi támogatást javasoltak az MTV-nek, a közszolgálati adó elnöke nem mond le a tematikus csatornák beindításának tervéről. A legkorábban beindítani akart hírcsatorna indulása azonban késni fog a "szükséges feltételek" megteremtéséig.
A közszolgálati médium anyagi nehézségei ellenére nem mond le a Magyar Televízió (MTV) vezetése arról, hogy 2006 végéig kiépítse tematikus tévécsatornái rendszerét - jelentette ki Rudi Zoltán. "Ez egy olyan szándék és törekvés, amit semmiképpen nem adunk fel" - mondta a köztévé elnöke.

Nem teremtődtek meg a feltételek

Elképzeléseik között szerepelt, hogy - noha erre 2005 végi határidőt szabtak meg korábban - még az idén beinduljon az MTV hírcsatornája, ám "ezt el kell halasztanunk, amíg a költségvetésünket rendbe nem tudjuk tenni, és nem teremtődnek meg az indítás műszaki és jogi feltételei" - mondta részletek közlése nélkül.

A közszolgálati médium közalapítványi kuratóriuma által idén március ötödikén tévéelnökké választott Rudi Zoltán pályázatában az elképzelések között a nemzeti főadó működtetése mellett - tematikus hír-, sport-, nosztalgia és kulturális csatorna beindítása szerepel. Ugyanakkor mostanra - vezetőinek közlése szerint - meglehetősen nehéz anyagi helyzetbe jutott a Magyar Televízió.

Elszámították magukat

Pinke György gazdasági folyamatokat felügyelő alelnök szerdai közlése szerint módosítani kell az MTV két hónapja elfogadott üzleti tervét, mivel a vártnál minden bizonnyal jelentősen kisebb összeget kap az intézmény a médiatörvényben felsorolt három közszolgálati médium strukturális átalakítására elkülönített keretből. Ebből a forrásból - a korábbi évek tőkejuttatás-elosztásainál kapott arányokat alapul véve - 8,5 milliárdos bevétellel kalkulált a társaság, a költségvetési bizottság azonban 4,8 milliárd forintot javasolt megítélni nekik.