Nyugodtan mondhatjuk, hogy válságról van szó

2007.05.08. 15:29
Romániában az elmúlt hónapokban felbomlott a Demokrata Párt (Basescu elnök pártja) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL, Tariceanu miniszterelnök vezette tömörülés) koalíciója. Korábban leválasztották már a kabinetről a Konzervatív Pártot. Nemrégiben a törvényhozás felfüggesztette a köztársasági elnököt, sorsáról május közepén népszavazás dönt. A kisebbségi kormányt jelenleg a PNL és az RMDSZ alkotja. Azzal a Nagy Zsolt informatikai és távközlési miniszterrel beszélgettünk, aki az RMDSZ-t képviseli a bukaresti kormányban, és aki ellen államtitok megsértésének vádjávak indult eljárás. De vádolták már hazaárulással is.

A napokban büntetőeljárást indított a román szervezett bűnözés elleni hivatal. Többek között államtitok megsértésével vádolják, de korábban felvetődött a hazaárulás is. Sokan úgy gondolják, az RMDSZ minisztere a felfüggesztett román államelnök, Traian Basescu és az átmenetileg megerősödött Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök közötti vitának lett az áldozata.

Remélem nem leszek áldozat. Az áldozatok rendszerint rosszul végzik.


Fotók: Szémann Tamás

Nem azért kérdeztük, mert ezt szeretnénk. Viszont nagyon zavaros a helyzet mostanában Romániában.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy válságról van szó. Az államelnök szembekerült gyakorlatilag az összes politikai erővel, és csak a saját pártja, a Demokrata Párt támogatja. Ahhoz a vicchez hasonlíthatnám a helyzetet, amikor valaki a forgalommal szemben hajt fel az autópályára, aztán meglepődik a rádióhíreken, hogy egy őrült hajt a sztrádán, a menetiránnyal szemben.

Sokak szerint Basescu a titkosszolgálatot, az SRI-t használta fel a pártok ellen, így ön ellen is, de vizsgálódott alkotmánybírák után is.

Hadd mondjak el egy példát Basescuról. Az államfő egy megbeszélésre készült a pártelnökökkel az egyéni választókerületes szavazások bevezetéséről. Amikor megérkezett az egyik politikai erő vezetője, az elnök azzal fogadta: "Tudom mit fogsz mondani, ismerem az érveidet!" Márpedig ezt a szóban forgó pártelnök csak egyetlen bizalmasának mondta el, mégpedig telefonon.

És az ön ügye? Miért vetődik fel újra és újra?

Én mindig akkor kerülök elő, ha az országos politikában valamilyen fordulat következik be. Tavaly novemberben először Codrut Seres kollégámat, a gazdasági minisztert és így a Konzervatív Pártot választották le a koalícióról. Majd 3,5 hónapos huzavona után az államelnök akkor adott zöld utat az ellenem felvetett vádak vizsgálatának, amikor a kormány megszavazta az európai parlamenti választások elhalasztását (a halasztást a kormányfő, Tariceanu kezdeményezett - a szerk.)


Újabb másfél hónappal később az EP-választási kampány kellős közepén bejelentik, hogy elindult ellenem a büntetőeljárás, pont azon a napon, amiről a nyilvános programomból tudható volt, hogy Budapestre kell utaznom. Ma már kora reggel - titkosszolgálati eszközök bevetésével - azt rebesgették Románia-szerte, hogy elfutottam az országból! Hihetetlen eszköztárat vetnek be a céljaik elérésére, ami már messze túllépi a jogállamiság kereteit.

Korábban felvetődött, hogy azért lett pártjának európai parlamenti listavezetője, mert Brüsszelbe akart menekülni a felelősségre vonás elől.

Ez is jellemző, hiszen mindenki tudja: Románia ma már az EU tagja, így természetesen semmilyen jogi eljárás alól nem mentesülhetnék.

De igazak ezek a vádak? Tényleg titkos információkat szivárogtatott ki egy bolgár privatizációs tanácsadónak, Sztamen Sztancsevnek?

Egyrészt hangsúlyozom: az általam vezetett tárca semmilyen privatizációval nem foglalkozott! Egy már régóta részlegesen, aztán többségében privatizált cég, a Romtelecom tőzsdére viteléhez kerestünk nemzetközi közbeszerzésen tanácsadót. Ennek megfelelően semmilyen államtitok, semmilyen minősített információ nem került ki, ilyenek nem is voltak az ügyben.

Ismeri egyébként Sztancsevet?

Igen, de nemcsak őt, hanem több tucat más tanácsadóval is találkoztam már.

A vádak személy szerint önnek szólnak, vagy azért merültek fel, mert potenciális RMDSZ-elnökjelöltnek tartják?

Szerintem nem nekem szólnak a vádak, az RMDSZ-t akarják támadni.


Az RMDSZ-ről szólva kikerülhetetlen kérdés az autonómia. Hogyan fogja fel a párt most ezt a kérdést?

Szerintem az autonómia nem cél, hanem eszköz egy kisebbség önazonosságának, identitásának megőrzésére. Egy szórványban élő kisebbség esetében a kulturális autonómiát tartjuk fontosnak, míg az egy tömbben élő csoportok, így például a székelyföldiek esetében a területi autonómia is kívánatos lenne.

Lát arra esélyt, hogy a román politikai erők között ezt az RMDSZ-en kívül támogassa valaki? Vagy csak a büféasztalok mellett lehet erről beszélni?

Nyíltan egyelőre nincsenek támogatóink. De a büféasztalnál egyre többen értenek velünk egyet. Egyébként mi azt mondjuk, hogy bármelyik más régió is kaphatna autonómiát Romániában, és ez nem is csak a nemzetiségek ügye lehetne. Nagyobb költségvetési önállóságra számíthatnának más területek is.

Miért nem sikerült megvalósítani eddig az autonómiával kapcsolatos elképzeléseket?

Többek között a Demokrata Párt, korábbi koalíciós partnerünk akadályozta meg a kisebbségi törvény elfogadását. Basescu elnöktől sem várható javulás, az RMDSZ ezért sem támogatja őt azon a népszavazáson, amely felfüggesztése után dönt az államelnök sorsáról. Ezért kérjük a választóinkat, hogy szavazzanak igennel, vagyis váltsák le az elnököt.

Érdekes, hogy miközben Romániában dúl a politikai válság, a gazdaság jobban áll. Így például az EU-pénzek lehívására is jobban felkészültek, Magyarországnál kedvezőbbek a kilátásaik az uniós pályázatok elnyerésére.

Hogy Magyarországon mi történt, azt nem tudom megítélni, de mi valóban időben beterveztük a költségvetésbe a pályázatok önrészéhez szükséges összegeket.


És ez minek köszönhető?

Talán annak, hogy mi vagyunk az unió legfiatalabb tagja, Bulgáriával együtt, és tanultunk a korábban belépett országok példájából.

Hogy áll a román–magyar kétoldalú gazdasági együttműködés? Most is egy ilyen gazdaságfejlesztési konferencián vett részt Budapesten.

Szerintem e téren nagyon jól alakulnak a dolgok. 34 százalékkal nőtt a kétoldalú áruforgalom idén január-februárban, az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Egész évre a tavalyi 2,6 milliárd helyett 3,5 milliárd eurós kétoldalú forgalom várható.

Milyen eredményeket vár a mostani konferenciától?

A konferenciát a román nagykövetség szervezte a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítésére, és erre minden esély megvan, hiszen a politikai kapcsolatok rendezettek Románia és Magyarország között. Erre jó példa a nemrégiben megrendezett két közös kormányülés is.

De azért mintha egy láthatatlan kéz akadályozná az erőteljesebb fejlődést...

Nem tudom mire gondol, de a bürokrácián mindenképpen szeretnénk egyszerűsíteni. Ösztönzőleg hathat, hogy Romániában egységesen 16 százalékra csökkentettük a vállalati nyereségadót és a személyi jövedelemadót. A szürkegazdaság kifehérítésére szigorúbb és gyakoribb ellenőrzéseket kértünk a munkaügyi és az adóhatóságtól. Romániában 5000 euró fölött már nem lehet cégek közt készpénzt átadni. Törvény kötelezi őket a banki átutalásra, ami jelentősen megnehezíti a mutyizást.


Emellett kétségkívül vannak gondok is. Még mindig hiányzik a projektorientált gondolkodás Romániában, így a magyar fél nehezebben tud bekapcsolódni. Ugyanakkor a piaci lehetőségeket nagyon világosan látom. Az RMDSZ mint a leginnovatívabb román politikai erő, a távközlésbe, az informatikába és a környezetvédelemre helyezi a hangsúlyt. Meggyőződésem, hogy ez lehet az erdélyi magyar közösség hosszú távú fejlődésének kulcsa.