Az MSZP a Fidesz szécsényi jelöltjének ügyével vág vissza

2004.11.24. 19:53
Az MSZP szerint Nagy Andor a Fidesz szécsényi jelöltje műszaki cikkeket ajándékozott kampánykörútja során a választóknak. A kormánypárt szerint, ha ez bebizonyosodik, Nagynak vissza kellene lépnie. A fideszes aspiráns kampányfőnöke közölte, egy nemrégiben kirabolt óvodának adtak DVD-t, nem a választóknak.
Az MSZP tudomása szerint Nagy Andor, a Fidesz szécsényi országgyűlési képviselő-jelöltje műszaki cikkekkel próbálta befolyásolni a választókat - mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője szerdán az MTI-nek. Nagy Andor, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje kampánykörútjai során "különböző tárgyi eszközökkel kívánta befolyásolni a választók szándékát" - közölte a politikus.

Hozzáfűzte: az MSZP tudomása szerint két állampolgár is beadvánnyal fordult a helyi választási bizottsághoz az eset miatt. Ha az esetek bizonyosságot nyertek és a Fidesz képviselő-jelöltje valóban megsértette a vonatkozó törvényeket, "számára nem lehet más út, mint az, amit Kránitz László önként megtett Sopronban" - mondta Nyakó István.

Kérdésre válaszolva hozzáfűzte: az ellenzéki politikus DVD-lejátszót és számítógépet adott a választóknak, de sportmezek ajándékozásáról is hallottak.

"Számítottunk a támadásra"

"Már számítottunk rá, mi itt Szécsényben, hogy enyhítve a soproni elfogadhatatlan esetet, meg fognak támadni bennünket" - írta szerda esti közleményében Varga Béla, Nagy Andor kampányfőnöke. A közlemény szerint "képviselőjelöltünk egy olyan állami közintézménynek, óvodának adományozott DVD lejátszót, amelyet kiraboltak". Varga Béla leszögezi, a körzetben élők minden erőfeszítést, melyet értük tesznek, hálás szívvel értékelnek. "A szocialisták ne próbálkozzanak, nem mindenki olyan, mint ők" - szögezi le a dokumentum, megjegyezve: "vannak olyanok, akik tisztességesen, a hatályos jogszabályi előírásokat betartva vesznek részt a választási kampányban". .

A Nógrád megyei Szécsényben és térségében vasárnap lesz az időközi országgyűlési választások második fordulója. A november 14-én tartott első forduló érvénytelen volt, mivel a választásra jogosultaknak kevesebb mint a fele, 28,84 százalék adta le voksát. Az első fordulóban a tíz képviselőjelölt közül Nagy Andor végzett az első helyen.

Az időközi választás azért vált szükségessé, mert a választókerület országgyűlési képviselője, Surján László (Fidesz) európai parlamenti tagsága miatt lemondott mandátumáról.