MDF: ötezer milliárdba került a száznapos program

2007.07.16. 14:00
Ötezer milliárd forintba került Magyarországnak a 2002-ben elfogadott száznapos program - mondta Dávid Ibolya. A Magyar Demokrata Fórum elnöke azt egyelőre nem árulta el, mi alapján számolták ki ezt az összeget.

"Azok, akik szépen beszéltek mellette öt évvel ezelőtt, azt mondták, hogy ez körülbelül csak 160 milliárdjába fog kerülni a költségvetésnek. Az élet bebizonyította, hogy ez első évben 800 milliárd forintot jelentett a költségvetésben, és ennek az összegnek öt évre vetítve a felgyülemlett összköltsége megközelíti az ötezer milliárd forintot" - hangsúlyozta Dávid Ibolya.

Az elmúlt öt év bebizonyította, hogy a száznapos program olyan lejtőn indította el a magyar költségvetést, amiből nincs visszaút; ma már nincs felelős közgazdász, aki egyetértene ezekkel a döntésekkel - tette hozzá.

Az MTI azon kérdésére, hogy mi alapján számolták ki az ötezer milliárdos veszteséget, Dávid Ibolya azt mondta: ennek pontos részleteit később fogják nyilvánosságra hozni.

Dávid Ibolya rámutatott: az MDF volt az egyetlen párt, amelyik nem szavazta meg a száznapos programról szóló törvénymódosítást. A pártelnök szerint a száznapos program elfogadásának ötödik évfordulója a "populizmus gyásznapja".

Elmondta azt is, hogy az MDF egy olyan nyilatkozat aláírására kéri a parlamenti pártok képviselőit, amelyben a felelős politizálásra szólítják fel a politikusokat. Azt kérik, hogy a nyilatkozat aláírói kötelezzék el magukat: a jövőben önmérsékletet tanúsítanak minden olyan intézkedésekkel szemben, amelyek a költségvetés stabilitását veszélyeztetik - fűzte hozzá.

A távirati iroda kérdésére, hogy a pártelnök szerint minden pontja rossz vagy haszontalan volt-e a száznapos programnak, Dávid Ibolya azt mondta: az intézkedések összessége okozta a pénzügyi egyensúlytalanságot, amellyel azóta is küzd az ország.

A száznapos programról szóló törvénymódosítást 2002. július 16-án fogadta el az Országgyűlés 339 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 17 tartózkodással. A módosítás nyomán 2002 szeptemberétől átlagosan ötven százalékkal emelkedett a közalkalmazottak bére, 20 százalékkal nőtt a családi pótlék és 30 százalékkal emelkedett a hallgatói normatíva.