Dávidnak elege lett Gyurcsányból

2006.11.27. 13:43
Balkáni körútjáról és az együttműködés fontosságáról beszélt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtt felszólalásában hétfőn. Eörsi sajnálja, hogy a körút előtt nem kérdezték meg, Semjén nem örül a törökök EU-csatlakozási tervének, Dávid Ibolya pedig nem érti, miért szólalhatott fel a kormányfő.

Fiatal demokráciánk gyermekbetegsége nemcsak az időbeni, hanem a térbeli távlatosság hiánya, mondta Gyurcsány Ferenc hétfőn a parlamentben a napirend előtti felszólalásában a múlt heti nyugat-balkáni látogatásáról.

Vitt is, hozott is

A Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát és Albániát érintő útját izgalmasnak nevezte. "Vittem is, meg hoztam is" - mondta. Azt a közös meggyőződést vitte, hogy a Nyugat-Balkán nem lehet fehér folt Európában, és azt a reményt hozta, hogy nyugodtabb lehet a régió.

A miniszterelnök szerint Románia és Bulgária európai uniós csatlakozása után sem szabad megállni, majd kiállt Horvátország mielőbbi felvétele mellett, hosszú távon pedig a Nyugat-Balkán országainak integrációjáért.


Nézze meg képeinket!

Gyurcsány szerint két út van ebben a régióban: az egyik a bezárkózó nemzeti radikalizmusok, a másik a nyitott piacgazdaságok építésének útja.

Gyurcsány megismételte hétvégi bejelentését: Magyarország EU-bővítést illető politikájáról megbeszélést kezdeményezett december 10-re az európai parlamenti magyar képviselőkkel.

Szokást csinálna belőle

A miniszterelnök szerint a kormány és az önkormányzatok két héttel ezelőtt összehívott együttműködési fóruma nem a látványpolitika műve volt, ennek jele, hogy a megbeszéléseknek volt folytatása.

Új Magyarország fejlesztési programról december 19-én és 20-án tartana egyeztetést. Az első napon a kistérségek, a másodikon a nyolc nagyobb város (úgynevezett pólusvárosok) vezetőivel. "Csináljunk abból szokást és együttműködést, hogy kistérségek és nagyobb városok a kormánnyal tárgyalnak" - mondta a miniszterelnök.

Navracsics is beszél horvátul

"Mintha a tücsök és bogár rovatot olvastuk volna, annyi mindenről hallottunk" - mondta Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy a horvát EU-csatlakozást pártja is támogatja, a parlamentben nem is találkozott olyan emberrel, aki ne támogatná, például - másik két fideszes képviselőtársával - ő maga is beszél horvátul.

A párbeszédkampány kételyeket ébresztett Navracsicsban, fél, hogy a miniszterelnök tiszteletlenül beszél majd velük, mint tette ezt korábban az ellenzéki polgármesterekkel.

Semjén és az alapító atyák

Semjén Zsolt szerint az ország demográfiai helyzetéről kellene vitanapot tartania, mert ez a "legtávlatosabb dolog" ma Magyarországon. A KDNP frakcióvezetője mindig is híve volt a horvát EU-csatlakozásnak, a török csatlakozás kérdése viszont felveti az EU identitásának átgondolását. "Európa identitása a zsidó-keresztény identitásra épül" - mondta Semjén, aki visszatérne a kereszténydemokrata alapító atyák örökségéhez.

A KDNP a Gyurcsány által meghirdetett konzultációkra készen áll.

Dávid hangos gondolkodásnak nevezi


Eörsi Mátyás arra bátorította a magyar kormányt, hogy kész legyen külpolitikájának változtatásra, ennek jegyében üdvözölte Gyurcsány Ferenc balkáni útját. Az SZDSZ frakcióvezető-helyettese javasolta volna a kormányfőnek az útja előtt, ha erről megkérdezik, hogy nevezzen ki egy általános balkáni nagykövetet, valamint világos perspektívát kell nyújtanunk az érintett országoknak.

"A döntések asztalához kell engedni azokat az országokat is, amelyek sok esetben elszenvedői a döntéseknek" - mondta az MSZP-s Mesterházy Attila, aki pártja nevében közölte: támogatja az eseti biztosság felállítását.

"Lelkiismeretesen végigüljük minden hétfőn ezt a talk-show műsort, (...) de túl sok a szavakból már" - mondta Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint a pártok csak beszélnek az együttműködésről, de valójában nem tesznek érte semmit.

Dávid emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnöknek csak rendkívüli ügyben van lehetősége napirend előtt felszólalni, a mostani javaslatok azonban napok óta a sajtóban olvashatók. "Ezt inkább hangos gondolkodásnak nevezném" - mondta Dávid Ibolya. (Szili Katalin azzal egészítette ki Dávid szavait, hogy a kormányfőnek bármely ügyben lehetősége van felszólalni.)

Molnár szerint Mikola támogatja a reformot

„Merre tartanak az ágylábak?” – tette fel a kérdést napirend előtti felszólalásának címében Mikola István, aki azért adta ezt „blikkfangos címet”, mert „megint ágylábakban gondolkodik a kormány”, nem pedig ellátási esetekben. Az ország „népegészségügyi alaphelyzetében” óriási különbségek vannak. Mikola ebben a tekintetben Nógrádot Szomáliához hasonlította, a XII. kerületet Nyugat-Európához.

Molnár Lajos azt érzékelte, hogy Mikola mintha már-már támogatná az egészségügyi reformot. (A fideszes képviselők felhördültek és/vagy nevettek az egészségügyi miniszter értelmezésén.)

Futottak még

A KDNP-s Harrach Péter örülne, ha a magyar társadalom minden tagja ki tudná mondani, hogy jó családban, egyházban és a nemzetben élni.

Magda Sándor (MSZP) annak örült, hogy Rómából Budapestre költözik az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének európai és közép-ázsiai regionális központja.

A tudásalapú társadalom kiépítését jó célnak nevezte az MDF-es Herényi Károly azok után, hogy a múlt héten egy fonyódi gimnázium pedagógusaival találkozott.

Hiller István oktatási miniszter egyetértett Herényi mondanivalójával és szellemiségével. (Szili Katalin stílusosnak nevezte, hogy a karzaton ülő diákok jelenlétében hangzott el a miniszter felszólalása.)

A szavak szintjén az együttműködési kényszer létezik, utalt vissza Kuncze Gábor SZDSZ-elnök a kormányfő felszólalására.