Gigászok csatája: Gyurcsány kontra Semjén

2007.06.11. 16:51
Két hét hallgatás után megint felszólalt a parlamentben napirend előtt Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök a kormány egyéves munkája mellett behatóan foglalkozott az ellenzékkel is. Semjén Zsolt ma is kapott. A parlament izéi.

A 2007-es év első hétfői ülésnapján Gyurcsány Ferenc értékelte az évet, a másodikon néma maradt a miniszterelnök, a harmadikon hazatért a pirospozsgás Molnár Lajos, a negyediken rángott Gyurcsány szája széle, az ötödiken Rákosi Mátyás volt a nap embere, a hatodikon Gyurcsány visszatért a barikádra, a hetediken nem nevezték ki Demcsákot, a nyolcadikon Harrach Péter volt a nap nyuszija, a kilencediken nem bántották Gyurcsányt, a tizediken lefocizták Lamperth Mónikát, a tizenegyediken Horváth Ágnes volt a nap szemtelenje, a tizenkettediken vudu volt a jelszó, a tizenharmadikon felragyogott Szekeres Imre csillaga, a tizennegyediken Eörsi volt a nap durcása, a tizenötödiken Horváth Ágnes volt a nap Csurkája. És mi történt a tizenhatodikon?

A nap beszéde: Gyurcsány Ferenc (MSZP)


Fotók: Huszti István

A miniszterelnök az elmúlt évet értékelte. Gyurcsány ilyenkor gond nélkül beszél negyven-ötven percig, kormányzásának bizonyos periódusaiban ígérethegyeket jelent be, most viszont elég nagy baj lehet. Ígéret, az nem igazán hangzott el, értékelés volt, de nemcsak a kormányé, hanem az ellenzéké is, méghozzá nagyjából fele-fele időben.

Az ellenzéket sikertelen hatalomátvételi kísérlettel, az antiszemitizmussal való kokettálással, gyűlölet szításával, a parlamenti keretek szétfeszítésével, nagyszájúsággal, gyávasággal, illúziókeltéssel, az ország gyermeksorban tartásával vádolta.

Viszontválaszában egyéb durvaságokat is a Fidesz fejéhez vágott: "Mire olyan büszkék? A nyafogás nem férfias dolog. Akik ebben az országban komolyan gondolják a demokráciát, azok itt ülnek" – mutatott a jórészt az állampártban edződött övéire.

Figyelemreméltó volt, hogy viszontválaszát mindezek után a negyvenes évek végi népi demokrácia stílusában zárta: "Önök döntik el, hogy velünk jönnek építeni az országot". Nem lennénk meglepve, ha a puccskísérlettel vádolt ellenzéknek nem lenne nagy kedve országot építeni Gyurcsánnyal.

Amúgy lehet, hogy már az ízig-vérig demokrata szocialista képviselőknek sincs hozzá túl nagy kedvük, a miniszterelnök húszperces beszédét ugyanis egyszer sem szakította félbe taps.

A nap szellemi párbaja: Semjén Zsolt kontra Gyurcsány Ferenc

Gigászok csatája, nem vitás.

"Contra facta non valet argumentum" – kezdte felszólalását egy latin idézettel (Tényekkel szemben nincsenek érvek) Semjén Zsolt. A tavaszi ülésszakban burkoltan vagy nyíltan többször lehülyézett KDNP-elnök talán abban reménykedett, hogy ezzel megússza az aktuális fejmosást. Nem úszta meg, miután morális és szakmai értelemben is alkalmatlannak minősítette Gyurcsányt a kormányfői poszt betöltésére.

A miniszterelnök a Szentírásból (sic!) idézett: "A férfiú haragja nem cselekszi Isten igazságát. Sportot űzni abból, hogy ki tud gorombább lenni, méltatlan a házhoz, a politikai kereszténységhez, egy normális felnőtt férfiemberhez."

Na, ekkor kapta az első tapsot övéitől.

A nap gyurcsányizmusa: Eörsi Mátyás (SZDSZ)


A miniszterelnök az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése óta már ritkábban ünnepelteti magát vidéki művházakban, de mi még emlékezünk arra, amikor az egészséges vidéki arcok előtt (copy right Boross Péter) magyarázta a reformokat. A reformokat úgy fordította le az emberek nyelvére, hogy Bözsi néni vagy Lajos bácsi sem tud többet költeni, mint amennyi a családi kasszában van. Ha pedig új hűtőgépet akarnak venni, akkor bizony le kell mondani valamiről.

Na, ezt ismételte meg most Eörsi Mátyás, aki a parlamentben az értelmiségi pártnak tartott SZDSZ-től eddig idegen lakossági fórumos stílusban állt ki Gyurcsány mellett: Egy háztartásnak egyensúlyban kell lennie, ha nincs egyensúly, akkor csőd van.

A nap vesszőparipája: Herényi Károly (MDF)

Egy kispártnak biztos jó taktika, nekünk semleges drukkereknek viszont rémisztően unalmasak az MDF vesszőparipái, amikkel most Herényi Károly állt elő. Igen, a középosztály helyzete, a tiszta kezek hivatala, és a legújabb, a Centrum parkoló ügye. Egy másik rögeszme, az örökösödési illeték eltörlése még elő-előszokott kerülni, a jobbkézszabály eltörlésétől viszont elálltak.

A nap Farkasházy Tivadara: Lendvai Ildikó (MSZP)

Bizonyára emlékeznek még arra, hogy a Magyar Nemzet néhány hónappal ezelőtt azzal állt elő, hogy Lendvai Ildikó beszédeit a humorista Farkasházy Tivadar írta.

Mostani felszólalása mintha ezt a gyanút támasztaná alá: "Az ellenzék lassan kiírhatja székházaik falára az anarchistacsúfoló amerikai graffitit: Le a kormánnyal, le a miniszterelnökkel, le a gravitációval, le a lifttel."

Támasztaná, írtuk, mert nem támasztja, Farkasházy ugyanis azon kevés magyar állampolgárok közé tartozik, akinek jogerős bírósági ítélete van arról, hogy nem ő írja az MSZP frakcióvezetőjének beszédeit.

Részlet a Magyar Nemzetet helyreigazításra kötelező ítélet indoklásából: "Az alperes részéről már előzetesen közölték azt, hogy nem kívánják az informátor személyét megnevezni. Ennek hiányában a cikk szerzőjének olyan esetleges előadása, mely szerint az információt ő ténylegesen hallotta egy megnevezni nem kívánt személytől, érdemben bizonyítékként a bíróság szerint nem értékelhető, még akkor sem, ha az újságíró a hamis tanúzás törvényes következményeire történt figyelmeztetés után nyilatkozna."

A nap romhányizmusa: Szili Katalin (MSZP)

"A hátsó felét / fordítja felém" – mondta a parlament elnöke afeletti felháborodásában, hogy az egyik képviselő egy miniszterrel beszélve a hátsó felét mutatta Szili Katalinnak. A rímes beszólás Romhányi József író és költőnek, A Mézga család vagy a Doktor Bubó szerzőjének is becsületére vált volna.

A nap frappáns visszavágása: Soltész Miklós (KDNP)

Kezdődött azzal, hogy Lendvai Ildikó a beszédében utalt arra, hogy Gyurcsány felszólalása közben az ellenzék a büfében múlatja az időt. Soltész Miklós magára vette a fricskát és a napirend előtti felszólalások után távozó kormánytagokra kiáltotta: "Örülök, hogy a kormány tagjai elmentek a halaszthatatlan kaviárevésre a büfébe".

És még egy frappáns visszavágás. A Soltész interpellációjára válaszoló Horváth Ágnes egészségügyi miniszter azt mondta, hogy jobban jártunk volna, ha a délelőtt az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetbe látogató Soltész inkább a büfében kaviározott volna.

A nap kiállása: Gusztos Péter (SZDSZ)

Szép dolog, hogy Gusztos Péter napirend előtt kiáll pártelnöke, Kóka János mellett, aki áfacsalás gyanújába keveredett. Ennél már csak az a szebb, hogy a párt ifjúsági szervezete, az Új Generáció vasárnap az ügyet felkaroló MDF székháza előtt tüntetett.

Csak nehogy túl korai legyen ez a kiállás a pártelnök-miniszter mellett.

Az ügyet kirobbantó Manager Magazin szerkesztői ugyanis ragaszkodnak ahhoz, hogy annak a bizonyos miniszternek az asszisztense feketén fizetett egy politikai rendezvényért. De nem abban a vendéglőben, ahonnan Kóka a számlát a nyilvánosság előtt bemutatta.