Lefejezték a Nemzetbiztonsági Hivatalt

2007.09.03. 06:29
Szeptember 1-től, azaz gyakorlatilag mától szinte teljesen új a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetése. A gazdasági igazgató kivételével az összes igazgató és valamennyi osztályvezető talpára útilaput kötött a megbízott főigazgató, Laborc Sándor. A felügyelő miniszter, Szilvásy az indexnek a szervezet racionalizálásáról beszélt. A Nemzetbiztonsági Hivatalhoz köthető forrásaink a háttérben külföldi érdekérvényesítést vagy a politikai tisztogatás verzióját tartják a legvalószínűbbnek.

Elküldték a Nemzetbiztonsági Hivatal teljes vezetését. Húsz osztályvezető és a gazdasági kivételével az összes igazgató házon kívül találta magát.

Kinevezésekor politikamentes és hatékonyabb titkosszolgálatot ígért Szilvásy György, a titkosszolgálatok felügyeletével megbízott miniszter. Szilvásy már a miniszteri meghallgatásán is felvetette, hogy a szervezet hatékonyabbá tételéhez azt tartaná a legjobb módszernek, ha összevonnák a katonai és a civil szolgálatokat.

A racionalizáláshoz most valamivel több mint felére csökkentik az NBH szervezeti egységeinek számát, ami automatikusan kevesebb igazgatót igényel, nyilatkozta az Indexnek Szilvásy.

A példátlan méreteket öltő leváltások pikantériája, hogy május 31. óta nincs véglegesen kinevezett vezetője az NBH-nak, így a személyi változásokról az ideiglenesen megbízott főigazgató, Laborc Sándor dandártábornok döntött.

Megkerestük Vajda Pétert, az NBH szóvivőjét, aki szűkszavúan csak annyit mondott, nem kommentálta a leváltásokat másnak sem, így velünk sem tesz kivételt.

Az elbocsátások mögött kétféle lehetőséget látnak bennfentesek. Az egyik szerint a nyugat felé most teljesítettük az egyik régi restanciánkat. Már régóta csípte a szemüket, hogy a többi kelet-európai titkosszolgálattal ellentétben a magyar Nemzetbiztonsági Hivatalnál a rendszerváltás előtti igazgatók székükben maradhattak, és így ugyanazok védték a demokráciát, akik korábban mindent megtettek azért, hogy soha ki ne épülhessen.

A másik - a magyar viszonyokhoz jobban ragaszkodó - lehetőség szerint kitakarították a sok kiszivárogtatás miatt a lehetséges felelősöket, akik közül többeket Fidesz-fiúkként emlegettek a Falk Miksa utcában. A politikai tisztogatás verziója azonban kétséges, hisz az összes igazgató és főosztályvezető aligha lehetett "fideszes".

Az egykori tisztek szerint a kormány ezzel a lépéssel maga alatt vágja a fát, mert így nem maradt senki, aki irányítani tudná a szervezetet a tavaly őszi zavargásokhoz hasonló helyzetben, hisz alig pár éves szakmai tapasztalattal rendelkező emberekből csináltak igazgatót. Ráadásul szerintük, ha egy titkosszolgálatot lefejeznek, az mindig megbénul egy időre. Ráadásul ha ennyi sértett ember az utcára kerül, nincs kizárva, hogy némelyik kiszivárogtat titkos információkat.