Több száz ember állt ki a molotov-koktélos támadás ellen

2008.04.07. 17:26
Hétfőn délután szélsőséges fiatalok szerveztek tiltakozó akciót a Hollán Ernő utcába egy jegyirodához, amire a múlt héten feltehetően a Magyarok Nyilai nevű szervezet dobott Molotov-koktélt. A 20-30 fős szélsőséges csoportot több száz ellentüntető várta.

Több százan sorakoztak fel a XIII. kerületi Hollán Ernő utca és Budai Nagy Antal utca sarkán, a Broadway jegyirodánál hétfő délután fél öt körül, hogy tiltakozzanak a jegyiroda múlt heti felgyújtása ellen, jelentette tudósítónk. A helyszínen egy tucat rendőr tartózkodott, akik - miután a rendezvény nem volt bejelentve – megkérték a jelenlévőket, ne akadályozzák a forgalmat, álljanak a járdára, hogy a troli el tudjon menni.

Szabó György XIII. kerületi fideszes önkormányzati képviselő rövid beszédet tartott az összegyűlteknek, és megköszönte, hogy ennyien eljöttek. Megkérte őket, hogy menjenek haza, mert a rendezvény nincs bejelentve, az emberek azonban nem mozdultak.

Nem sokkal ezután a Jászai Mari térről megérkezett 20-30, magát nemzeti érzelműnek valló fiatal. Amikor közel értek a felsorakozott tömeghez, a rendőrök igazoltatták néhányukat, az ő akciójuk ugyanis szintén nem volt bejelentve.

Demszky Gábor elhatárolódott

Budapest főpolgármestere közleményben határolódott el a szélsőségesektől. Demszky Gábor felháborodott azon, hogy szélsőséges csoportok „Újlipótvárosban szerveznek erődemonstrációt, hogy az ott élőket és rajtuk keresztül a főváros minden békeszerető lakóját megfélemlítsék. Mélységesen elítélem, hogy a két világháború közti időszak antiszemita hecckampányait felelevenítő szélsőségesek nyíltan a magyar demokrácia alapértékei ellen fordulnak”. Az újnyilas szélsőségesek célja a félelemkeltés, vélekedett.

Az ellentüntetők közt megjelent például Gerendai Károly, Gerendás Péter, Kálmán László nyelvész, Radnóti Sándor, Ungváry Krisztián, Kenyeres Bálint filmrendező, Szabó György, a Fidesz önkormányzati képviselője és az SZDSZ Új Generáció több tagja.

A tömeg a kisebb csoport érkezésekor azt kezdte skandálni: „Nácik haza!” Válaszul a szélsőségesek az „Itthon vagyunk!” rigmust skandálták. Közben rendőrsorfal alakult, hogy a két csoportot elkülönítse egymástól. Néhány bekiabáláson túl atrocitás nem történt. A 20-30 szélsőséges 10 perc után elvonult a helyszínről.

Közben a rendőrök többször is megkérték az ellentüntetőket, hogy álljanak a járdára, munkájukat több szervező is segítette. Ezután a szélsőjobbos csapat egyik vezetője és társai egy negyedik emeleti erkélyen jelentek meg, és onnan kiabáltak az ellentüntetőknek, akik válaszoltak nekik.

A rendőrök többször felszólították az ellentüntetőket a távozásra. Negyed 6 körül 20 rendőr biztosította a rendet, azonban a tömeg továbbra sem távozott a helyszínről. Ezután a rendőrök két sorfalat alkottak, néhány lépést tettek a sorfalak közt álló tömeg felé, a több száz ember ekkor békésen elvonult.

Azért gyülekezett több száz ember a jegyirodánál, mert április elsején hajnalban Molotov-koktélt dobtak a jegyirodába ismeretlenek, a helyiség teljesen kiégett, a tulajdonos feljelentést tett a rendőrségen.

A jegyiroda tulajdonosa április 3-án közleményt adott ki, melyben arról számolt be, hogy március 20-án egy nő a Hungarica együttes koncertjére akart 10 jegyet venni, és összetűzésbe került az iroda alkalmazottaival. A közlemény arra is kitér, hogy a jegyirodában történtekről, majd pedig a gyújtogatásról többször beszámolt a kuruc.info portál is, amelyet az igazságügyi tárca korábban uszító hangvételűnek minősített.

Kovács Zoltán, a jegyiroda vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében hivatkozik a történtekkel összefüggésben a portál cikkeire. A közleményben megadott linken elérhető cikkben az olvasható, hogy a jegyirodában nemrég nem szolgáltak ki egy Hungarica-koncertre jegyet vásárolni szándékozó magyar lányt, sőt, szabályosan ki is dobták az irodából "hangos fasisztázás" közben.

A rendőrök mozgósorfalat alkotva szorították ki mindkét csoportot a környékről

Kovács Zoltán az MTI kérdésére azt mondta, nem igaz, hogy a jegyiroda alkalmazottja kidobta volna a lányt. Kifejtette, hogy az eladó tájékoztatta a vásárlót a jegy áráról, valamint arról is, hogy a jegy árára 100 forint szervizköltséget számolnak fel. Ezen felháborodva a vásárló lemondott a szándékáról, majd megkérdezte az eladót, hogy ismeri-e az együttest, és mivel nemleges választ kapott, "lezsidózta" a jegyirodát, majd elkérte a vásárlók könyvét, amibe leírta panaszát. Ezután dobtak Molotov-koktélt a jegyirodába, ami teljesen kiégett. A jegyiroda tulajdonosa megtette a rendőrségi feljelentést.

A támadás után a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg egy, a támadásról készült fényképet juttatott el a Magyar Nemzet szerkesztőségébe, melyen az iroda látható, mikor lángba borult. A több molotov-koktélos támadást és Csinatalan Sándor megverését is magára vállaló szervezet ezzel a felvétellel akarta bizonyítani, hogy a jegyiroda elleni támadást is ők követték el.

„Hétfőn flashmobot szervezünk. Kérünk mindenkit, hogy vegyen fel fekete nadrágot és bomberdzsekit, ennek hiányában pedig bármit, ami jelzi, hogy a magunkfajták közé tartozik. Elmegyünk ebbe a jegyirodába néhány százan egyszerre, jegyet venni az április 19-i Kárpátia koncertre. Próbáljon kidobni mindenkit egyenként. Aki nem akar, vagy nem tud erre költeni, az kérdezze végig, milyen nemzeti érzelmű programokat tudnak ajánlani, és ezekre mennyibe kerül a jegy” – olvasható Tomcat hétfői eseményre való felhívásában.