Gyurcsány menesztette Németh Imre agrárminisztert

2005.04.25. 10:23
A kormányfő hétfőn, az MSZP frakcióülésén bejelentette, hogy meneszti Németh Imre agrárminisztert, értesült az Index. Németh utódja Gráf József szocialista képviselő lesz. "A következő egy évben nem agrárpolitikusra, hanem agrármenedzserre lesz szükség" - indokolta a kormányfő a váltást.
Gráf József váltja Németh Imrét az agrártárca élén, értesült az Index. Gráf József az MSZP-frakció tagja. Németh Imre a második miniszter, akit a kormányfő az elmúlt egy hétben menesztett. Legutóbb, pont egy hete Draskovics Tibor távozott a kormányból. Utódja Veres János, a miniszterelnök addigi kabinetfőnőke lett.

A 100 lépés része

Gyurcsány Ferenc a váltást a kormány újonnan meghirdetett, Száz lépés elnevezésű politikájával indokolta.

#alt#
Gráf József
fotó: parlament.hu
Németh Imre legutóbb saját törvényjavaslatát vonta vissza, amely a parlagfű elleni védekezésről szólt. Ha nem is ez, de a miniszter koncepciótlansága vezetethetett a menesztéshez.

Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatón számolt be hivatalosan a minisztercseréről. Elmondta, hogy Németh Imre sikerrel illesztette be a közösségi agárpolitikába a hazai mezőgazdaságot. Gyurcsány szerint a távozó miniszter érdeme a kormányváltáskor örökbe kapott "rettenetes lemaradás" ledolgozása is.

"A következő egy évben nem agrárpolitikusra, hanem agrármenedzserre lesz szükség" - indokolta a kormányfő a váltást, majd megjegyezte, azt várja az új minisztertől, hogy pontosabb, megbízhatóbb teljesítményre bírja a bonyolult, szerteágazó mezőgazdasági hivatalrendszert.

Az új ember feladata

A Fidesz bukásról beszél
A kabinet agrárpolitikájának bukásaként értékelte hétfőn a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter felmentését Lengyel Zoltán, a Fidesz-frakció mezőgazdasági kabinetjének vezetője. "Németh Imre menesztésével a Gyurcsány-kormány agrárpolitikája bukott meg" - kommentálta az ellenzéki politikus a személyi döntést közleményben.

"Az agrárköltségvetés romokban hever, már most elviselhetetlen a 2006-ra áthúzódó kötelezettségvállalás nagyságrendje" - írta Lengyel Zoltán, hozzátéve, a hazai agrártermelőknek esélyük sincs rá, hogy a nyugat-európai gazdákkal fel tudják venni a versenyt; "sőt már ott tartunk, hogy a cseh és a szlovák gazdák szorítják ki őket a magyar piacokról".

"Azzal bíztam meg Gráf Józsefet, hogy az agrár- és vidékfejlesztési pályázatok befogadása és elbírálása, a hazai és európai támogatások kifizetése, a gabonaintervenciós felvásárlások és raktározások ügyében, valamint a termelők közötti, illetve a termelők és feldolgozók közötti szorosabb együttműködés szervezésében érjen el pontosabb, precízebb megbízhatóbb végrehajtást" - közölte Gyurcsány Ferenc. Hozzátette, ha kell, "márpedig kell", akkor ehhez az új miniszter változtasson vezetési szinteken, vezetőkön, szervezeteken, irányítási technikákon. Gráf József közölte, hogy a minisztériumban tervezett konkrét személyi változtatásokat három-négy nap múlva ismerteti.

Németh Imre a döntés bejelentése után újságíróknak azt mondta, elégedett saját teljesítményével, de tudja, hogy egy erősebb, hajcsárképességű ember kell a tárca élére. A menesztett miniszter közölte, vasárnap, Gödön tudta meg, hogy Gyurcsány Ferenc le fogja cserélni.

Népszerű ember

Az Index információi szerint a szocialista frakciót váratlanul érte a kormányfő döntése. Az egyik képviselő úgy fogalmazott, hogy Németh Imre kategóriákkal jobb, mint Gráf József. Mások viszont Gráf mellett érvként hozták fel, hogy "népszerű ember", akivel könnyen szót lehet érteni. A februári agrárdemonstráció után a kormányfő még gyakorlatilag megdícsérte Németh Imrét. Németh ugyanis a gazdák követeléseit századára szorította le. A Németh Imre által benyújtott előterjesztés szerint a 232 milliárdos követeléssel szemben végül csak 2,4 milliárd forint lett a kiadási többlet.

Bólyi sztori

Cégháló
A leendő agrárminiszter neve tucatnyi gazdasági társaságban bukkant fel a rendszerváltás óta. Gráf József elsősorban felügyelő bizottsági és igazgatósági tagként szerepelt a cégadatokban. A legnagyobb, politikai visszhangot kiváltó ügye a bólyi állami gazdaság tavalyi privatizációjában való részvétele volt.

A szocialista politikus a Szabadszentkirályi Mezőgazdasági Rt.-n keresztül szállt be a bólyi gazdaságot privatizáló Invest-Group Bóly Rt.-be, melyben cége 10 százalékos részesedést szerzett. A Szabadszentkirályi Mg. Rt-ben Gráf elnök-igazgató, és jelentős befolyást jelentő, 27 százalékos tulajdonos. Gráf József utolsó vagyonnyilatkozata szerint két társaságban visel még tisztséget, az Egri Agrober Kft. felügyelő bizottsági tagja és a Szigetvári Agrokémiai Korlátolt Felelősségű Társaság egyik vezetője.

Gráf József korábban többek között a Bábolnai Állami Gazdaság privatizációjában érdekelt IKR Termelésfejlesztési és Kereskedelmi Részvénytársaság igazgatóságában, a "Béke" Mezőgazdasági és Szolgáltató Szövetkezet igazgatóságában, az AG Processing-Magyarország Mezőgazdasági termelő Korlátolt Felelősségű Társaság és a Baranya Gabona Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság felügyelőbizottságában foglalt helyet, és igazgatója volt a Dél-Dunántúli Gabonaipari Részvénytársaságnak.

Gráf József képviselő agrárérdekeltségeire akkor irányult először országos sajtófigyelem, amikor 2004-ben Rogán Antal azt állította, hogy szocialista politikusok érdekeinek megfelelően zajlott a Bóly Rt. privatizációja. A Fidesz képviselője szerint a legértékesebb hazai agrárcéget alulárazva szerezték meg az új tulajdonosok. Rogán tavaly nyáron az ÁPV Rt. központja előtt tartott sajtótájékoztatóján azzal kívánta alátámasztani állításait, hogy a bólyi részvénytársaságra pályázó egyetlen nyertes az Invest Group Bóly Rt. tulajdonosi körében meghatározó részesedéssel rendelkezik egy olyan részvénytársaság, amelynek igazgató tanácsi elnöke Gráf József.

A szocialista országgyűlési képviselő szerint viszont Rogán állításaira reagálva az Indexnek akkor azt mondta, hogy cégét a bólyi részvénytársaságban többségi tulajdont szerző dolgozók, és a menedzsment több mint 20 cég közül választotta ki. Az együttműködés a privatizált 77 százalék 10 százalékára vonatkozik, ami a fideszes politikus állításával szemben nem jelent meghatározó részesedést. Gráf szerint egyébként a korábbi privatizációkkal szemben a bolyi üzlet rekord bevételt jelent az államnak a mezőgazdasági cégek eladásának terén, ugyanakkor az összesen 1,1 milliárdos tőkeemelési kötelezettség miatt azt is biztosítja, hogy az Rt.-t továbbfejlesztik, és nem szétdarabolják.

Gráf József életrajza
Gráf József 1946. október 18-án született a Baranya megyei Mecsekszabolcson. Nős, felesége magánvállalkozó. Két házasságából három gyermeke született.

1964-ben a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett Pécsett. 1968-ban a körmendi Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum mezőgazdasági gépészeti szakán szerzett diplomát. 1970-ben belépett az MSZMP-be. 1975-től 1984-ig a párt Pécsi Járási és Baranya Megyei Bizottságának munkatársa, 1984-től 1986-ig a szigetvári pártbizottság titkára, 1986-1989-ben első titkára. 1985-től 1989-ig a városi tanács vb-tagja volt. 1996-tól a Dél-dunántúli Gabona Rt., 1997-től az IKR Bábolna igazgatósági tagja.

1989. októberben az MSZP alapítója, 1990-től 1993-ig a szigetvári szervezet elnöke, 1992-től 1994-ig a párt országos választmányának tagja. Az 1990. évi országgyűlési választásokon képviselőjelölt. 1994 óta országgyűlési képviselő (1994 és 1998: Baranya 7. vk., Szigetvár). 1995-től 1998-ig az MSZP megyei választmányának elnöke volt, 1999-től a szigetvári térség pártelnöke. 2002. áprilisban a Baranya megyei területi listáról szerzett mandátumot. 2002. május közepétől a mezőgazdasági, júliustól a számvevőszéki állandó bizottságokban dolgozik. 2002. október 20-án mandátumot szerzett a szigetvári és a Baranya megyei önkormányzatban. 2003. október 6-tól a nemzeti lovasprogramot előkészítő eseti bizottság tagja.

Forrás: www.mkogy.hu