Tölgyessy Péter: Kóka nagyokat mond, és keveset csinál

2007.03.31. 21:52
Nem biztos, hogy Kóka János volt a legjobb választás, állítja Tölgyessy Péter politikai elemző, az Ellenzéki Kerekasztal egyik vezéregyénisége, 1991. novemberétől egy éven át az SZDSZ elnöke. Az elemző szerint a liberális párt nagyon nehéz helyzetben van, belső megosztottsága mellett meg kell küzdenie a vidék elvesztéséből és a gyurcsányi modernizálás népszerűtlenségéből fakadó nehézségekkel is.

Az SZDSZ alighanem eddigi történetének legnehezebb helyzetében van. Nem csoda, hogy Kuncze Gábor éppen most nem jelölteti magát újra pártelnöknek, mondta az Indexnek Tölgyessy Péter alkotmányjogász, politikai elemző, az SZDSZ második elnöke. Az SZDSZ-t szerinte ugyanis elsősorban nem az elvont liberális eszme, hanem inkább önkormányzatai tartották öt százalék fölött. Az 1990-től szabad demokrata polgármesterek által vezetett városokban a párt a hasonló helyeken elért eredményeinél messze jobban, sokszor 12-18 százalék között szerepel az országgyűlési választásokon is.

Kiszolgáltatva a vidéknek és Gyurcsánynak

De tavaly polgármestereinek többségét – Békéscsaba, Szekszárd, Veszprém, Jászberény – elvesztette, és Demszky Gábor helyzete is egyre tarthatatlanabb, véli Tölgyessy. Ha ezeken a helyeken az SZDSZ eredménye 2010-ben közelíteni fog a nagy átlaghoz, máris könnyen alatta maradhat a parlamenti küszöbnek.

Az SZDSZ-nek legalább ennyire gondja, hogy sorsa jelentős részben a gyurcsányi modernizációs politika sikerén múlik. A párt egészségügyi miniszterével éppen a legzajosabb fronton küzd, de a gazdasági-közlekedési miniszter is igencsak a harcvonalban áll. Ha a miniszterelnök kudarcot vall, aminek ma nem kevés előjele akad, akkor az SZDSZ vele együtt merülhet el. „Kóka János elnökké választásával a szabad demokraták minden eddiginél inkább Gyurcsány Ferenc sikeréhez kötik jövőjüket” – mondja Tölgyessy Péter.

Három ember örülhet igazán

Az elemző szerint a választás eredményének három ember örülhet ma este igazán Kókán kívül. Először is Kuncze Gábor (és persze Magyar Bálint, a párt valódi erős embere): a régi vezetés kiválasztottjával ezután is kézben tarthatónak gondolhatja az SZDSZ-t. Gyurcsány Ferenc, aki most bizonyára úgy véli: ezután már két pártja is lesz; meg hát egyébként is: hasonló a hasonlónak örül. Végül Orbán Viktor gondolhatja, hogy hajdani kollégiumi szobatársánál sokkal előnyösebb ellenfél lesz Kóka János, aki szabályos illusztráció a Fidesz által oly gyakran emlegetett népidegen új arisztokrácia alakjához.

Kóka János és az SZDSZ régi vezetőinek öröme ugyanakkor nem lehet felhőtlen, figyelmeztet Tölgyessy. Az, hogy az első fordulóban döntetlennel zártak, a két hónappal korábbi erőviszonyokhoz képest jókora kudarc. Másfél évvel ezelőtt még úgy tetszett, Kóka határtalan ambíciójával az annyira hiányzó új lendületet adhatja az SZDSZ-nek. De mára világos lett, nemhogy hallatlanul messze áll a párt régi értelmiségi arculatától, hanem tipikus médiapolitikus: „folyvást nagyokat mond, ám keveset tesz”.

Folytonos elégedetlenség

Az elnökválasztáson vesztes jelöltről, Fodor Gáborról Tölgyessy Péter azt mondta, bebizonyította, hogy pályája nagy esélyéért képes határozottan cselekedni. A rendszerváltás sikerei óta folytonos az elégedetlenség az SZDSZ-ben. Ezért a pártelit elnökjelöltje gyakran kapott kihívót a tisztújításokon. De a belső ellenzék embere sose tudta eddig így megszorítani a hivatalos jelöltet. A mai döntetlen az SZDSZ jelentős megosztottságát jelzi.

Kóka minden idegszálával akarja a sikert

„Kóka János minden idegszálával akarja a sikert. Csakhogy kérdéses, a már bajosan korrigálható újgazdag arculatával ki fog majd hinni neki” – mondta Tölgyessy. A hazai kisvállalkozói szféra nagyobbik fele a Fidesz biztos szavazója. Viszont a közalkalmazott-ellenes vállalkozói ideológia hangján megszólaló gazdasági miniszter néha nem is igazán érzékeli, mennyire megbántja pártja régi értelmiségi közönségét. A most kapott nagy nyilvánosság következtében egy ideig még javulhatnak is az SZDSZ népszerűségi mutatói, de nem sokára ismét előjönnek a párt régi strukturális bajai.

Tölgyessy ugyanakkor megjegyezte, hogy három év még nagy idő, azalatt sok minden történhet, akár az is, hogy Kuncze Gábor visszatér. A rendszerváltás vezető szervezetét kis párttá tevő 1994 utáni koalíciós konstrukciót még messze ő működtetette a legjobban. Általa az SZDSZ úgy mutatott fel valamit saját arculatából, hogy értelmiségi gőgjével nem sértette folyvást halálra a szocialistákat, és humorával még pártja sokszor bántó doktrinerségét is lekerekítette.

Az MSZP-nek érdeke az SZDSZ létezése

Kérdésünkre, hogy az SZDSZ lesz-e az MSZP KDNP-je, Tölgyessy Péter azt mondta, „egész biztos: az MSZP-nek érdeke az SZDSZ létezése, ezért akár nagyvonalú ajánlat is érkezhet majd a közös listán való indulásra”, hiszen a szocialisták sem 2002-ben, sem 2006-ban nem győzték volna le Orbán Viktort, ha elvesznek az SZDSZ-re adott szavazatok.

A párt csak akkor bízhat önálló indulása sikerében, ha nemcsak az ellenzéktől, hanem Gyurcsány Ferenc politikájától is képes meggyőzően elkülönülni. Ez pedig nem egyszerű feladat, ha a szabad demokraták túlfeszítik a húrt, annak előre hozott választás lehet a következménye, ha meg csak folyvást ágálnak, újra és újra gyengének bizonyulhatnak a választóik előtt. Így hát most minden jel arra utal, hogy az SZDSZ csak a szocialistákkal együtt lehet eredményes.