Tóth András nem járkál magnóval a zsebében

2003.09.09. 17:01
Kulcsárral való találkozója segítette az ügy felderítését, ám a bróker által írt feljegyzésről nem tud - közölte Tóth András államtitkár a nemzetbiztonsági bizottság meghallgatásán. A nemzetbiztonságért felelős politikus elődje, a fideszes Demeter Ervin szerint az ülés semmit sem tisztázott.
A nemzetbiztonsági bizottság a K&H-üggyel kapcsolatban kedden meghallgatta Tóth Andrást, a nemzetbiztonságot felügyelő államtitkárt. A több órásra nyúlt zárt ülés után Tóth az újságíróknak elmondta: a szakszolgálatok az elmúlt két és fél hónapban a K&H-ügyben végzett munkájáról számolt be. Szerinte "nagy mennyiségű és eredményes munkát" végeztek. Saját szerepével kapcsolatban azt mondta, hogy Kulcsár Attilával való találkozója segítette az ügy felderítését. Az állítólagos feljegyzésről, amelyet a bróker juttatott volna el a szocialista politikusok esetleges érintettségét tisztázandó Tóthnak, az államtitkár megjegyezte: ilyen iratról nem tud.

Nem járkál magnóval a szebében

A bizottsági ülésen Tóth szerint ilyen feljegyzést senki sem mutatott be. Ezért is komolytalan az ügy szerinte, mivel legalább hat-nyolc mutációját ismeri a szóban forgó feljegyzésnek, de "egyik sem hiteles". Hogy készült-e valamilyen felvétel a Kulcsárral való találkozásról Tóth azt mondta: "Nem magnóval a zsebemben szoktam járni."

Demeter Ervin, a bizottság fideszes elnöke, Tóth András elődje úgy kommentálta az ülést, hogy ott nem tisztázták milyen szerepe van az államtitkárnak a brókerügyben. Az ülésen Demeter szerint kiderült, hogy a szakszolgálatoknak nincs információjuk azokról az off shore cégekről, amelyek a K&H-ügyben szerepelnek. Demeter elmondása szerint Tóth András két papírt adott át a bizottságnak, amit állítása szerint a sajtótól kapott, de a brókerüggyel kapcsolatos lényegtelen információkat tartalmaz.

Bácskaival folytatják

"Amikor Tóth találkozott Kulcsárral az olyan, mintha a belügyminisztertől kért volna találkozót a viszkis rabló, de a tárcavezető egy idő után megszakította volna a beszélgetést, mondván: ez nem érdekli" - tette hozzá Demeter Ervin.

Kedd délután Bácskai Jánost, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett főigazgatóját hallgatja meg a bizottság.

Ádert és Mudurát is meghallgatnák

Kövér László, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke a gyűlés után azt mondta, hogy Bácskai beszámolója ügyét más megvilágításba helyezheti, mivel a felfüggesztett főigazgató nem felsőbb utasításra és nem is baráti okokból találkozott Kulcsár Attilával. Kövér konkrétumokról azonban nem volt hajlandó beszélni.

Azzal a két papírral kapcsolatban, amit Tóth András adott át a testületnek elmondta, hogy az egyik a K&H kiemelt ügyfeleinek listáját tartalmazza, ám ezt Kövér nem tartja hitelesnek és teljesnek, mivel ellenőrizetlen. A másik papíron Rejtő E. Tibor "munkásságáról" olvasható néhány mondat, ám Kövér ezt sem tartja hitelesnek. Az ülést összegezve Kövér elmondta, hogy nem a nemzetbiztonsági szolgálatok hibája, hogy Kulcsár külföldre tudott szökni. Demeter Ervin (Fidesz) szerint is a nemzetbiztonsági szolgálatok nagyon sokat tettek a brókerbotrány felderítése érdekében.

A bizottság következő ülésén meg kívánja hallgatni Tóth Károly szocialista alelnök javaslatára Áder János fideszes frakcióvezetőt a Kulcsár Attilával való találkozójáról. Kövér szerint ugyanilyen jogon másokat is meghallgathatnak, például Mudura Sándort, Medgyessy Péter barátját is.