Fidesz-színekben indulhatnak a nemzeti fórumosok

2005.06.09. 14:42
Közös jelölteket állít a 2006-os választásokon a Nemzeti Fórummal a Fidesz, de az együttműködésnek állítólag nincs köze ahhoz, ahogy a "függetlenek" között ülő képviselők az államfőválasztáson viselkedtek. Az MSZP szóvivője a megállapodást úgy kommentálta, hogy a Fidesz közös jelöltség ígéretével vásárolta meg a nemzeti fórumosok szavazatait az államfőválasztáshoz. Az MDF választmányi elnöke kéri, hozzák nyilvánosságra a megállapodás "vakondzáradékát".

Együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön, Budapesten a Fidesz és a Nemzeti Fórum. A két ellenzéki erő közös választási programot dolgoz ki, és együtt állít jelölteket a 2006-os választásokon. A dokumentumot Orbán Viktor és Lezsák Sándor írta alá. A felek a 2006-os önkormányzati választásokon is együttműködnek.

Orbán: kihúzni az országot a csapdából

Orbán Viktor az aláírás előtt úgy fogalmazott, a megállapodás sikerének záloga, hogy a jövőre irányul, így a következő egy évben rendületlenül készülnek a kormányzásra, és a 2006-os kormányváltást követően közösen vállalják a felelősséget azért, hogy Magyarországot kihúzzák abból a csapdából, ahova az elmúlt évek hibás kormányzása becsalta.

Orbán, az aláírás után arra az újságírói kérdésre, hogy az MDF-fel tervez-e megállapodást, azt mondta, a Fidesz mindig együttműködésre törekedett. Véleménye szerint a köztársaságielnök-választás közös siker, mindegy, hogy milyen viták voltak körülötte. "A Magyar Demokrata Fórum, a Fidesz és a Nemzeti Fórum (...) közös sikere, és (...) az egész ország győzelme" - jelentette ki.

"A Nemzeti Fórum az igazi az MDF"

"Ma a Nemzeti Fórum az igazi MDF" - jelentette ki Lezsák Sándor, aki szerint a nemzeti oldalon minél szélesebb körű együttműködési rendszert kell kiépíteni, hogy nemzeti koalíciós kormány alakulhasson 2006-ban.

Lezsák Sándor arra az újságírói kérdésre, hogy Horváth Balázs, aki beismerte, hogy "taktikai" okok miatt az államfőválasztás első fordulójában Szili Katalinra szavazott, miért nincs jelen, azt válaszolta: "Tőle kellene megkérdezni,(...) ő egy nagyon tisztességes, nagyon becsületes ember, aki belelépett egy lehet, hogy saját maga által állított csapdába". Közölte, Horváth Balázs nyilatkozatainak "semmiféle következménye nem lesz". A politikus közölte azt is, nem tud róla, hogy lett volna más is a Nemzeti Fórumból, aki Szili Katalinra szavazott.

"Az államfőválasztáshoz nincs köze a megállapodásnak"

Vakondok
Horváth Balázs utóbb visszavont Nap-keltés nyilatkozatában azt állította, hogy ő és két társa az államfőválasztás első fordulójában tudatosan szavazott át Szili Katalinra, hogy megtévessze a szocialistákat. Mint mondta az volt a cél, hogy Szili jelöltségét ne vonja vissza az MSZP. A Fidesz ugyanakkor a Horváth által említett szavazatokra hivatkozva közölte, hogy a jobboldalon vakondok vannak, akik nyilatkozataikkal ellentétesen szavaztak, azaz támogatták a szocialista aspiránst.

Horváth Balázs szerdán az Indexnek arra a kérdésére, hogy tudott-e a Fidesz a lépésről úgy reagált, hogy "persze". Később Horváth úgy pontosította nyilatkozatát, hogy csak ő szavazott a Nemzeti Fórumból Szilire és senkivel sem egyeztetett. Emlékezetes, hogy másnap, azután, hogy a Fidesz az MDF-et vádolta kiszavazással a nemzeti fórumosok a második fordulóban szavazólapjuk leadását megelőzően bemutatták a sajtónak szavazólapjaikat, így erősítve a Fidesz kommunikációját, miszerint az MDF padsoraiban kellene keresni a "vakondokat".

Lezsák elmondta, az államfőválasztásnak nincs köze az egyezményhez, mert már három hete megállapodtak az aláírás időpontjában. (A köztársaságielnök-választás második fordulójában a Nemzeti Fórum nyolc képviselője megmutatta a fotósoknak a kitöltött szavazólapokat.)

A megállapodás értelmében, az országos listán, illetve a területi listákon a Nemzeti Fórumot legalább három olyan sorszámú hely illeti meg, amelyről biztos mandátum várható, azon kívül pedig az MDF-ből kivált parlamenti csoport a listák fennmaradó helyeire további személyeket is jelölhet.

Az egyesület legalább tizenegy egyéni választókerületben jogosult a jelöltek megnevezésére, ebben a körben, Lezsák Sándor, Font Sándor, Balsai István, Balogh László, Kelemen András, Medgyasszay László, Szászfalvi László, Németh Zsolt, Horváth Balázs, Pichler Imre és Fülöp István neve szerepel a megállapodásban.

Katona Kálmán: "Horváth Balázs, az egyik vakond"

Hozzák nyilvánosságra megállapodásuk titkos záradékát, amelyet "vakondzáradéknak" is lehetne nevezni, kérte a fidesztől Katona Kálmán. Az MDF üdvözli "a vakondok és gazdáik együttműködését, hiszen hosszú hónapok után végre felszínre került a két szereplő eddigi földalatti tevékenysége" - reagált az MDF országos választmányának elnöke közleményben.

Áder János Lezsák Sándorékat kérte meg, hogy "taktikai vakondként" a baloldal jelöltjét támogassák, majd megpróbálta az átszavazást az MDF-re kenni, "ám az egyik vakond, Horváth Balázs mindent beismert", így nem lehetett tovább titkolózni, írta Katona Kálmán. Hozzátette: "A hét eleji, dicstelen, a magyar jobboldalt megalázó együttműködés előrevetíti a 2006-ig tartó folytatást", amelynek nyilvánvaló célja az MDF teljes ellehetetlenítése.

MSZP: Mandátumokkal vett szavazatokat a Fidesz
"A vakondoknak juttatott harminc ezüstpénzként" értékeli a Fidesz és a Lezsák Sándor vezette Nemzeti Fórum csütörtökön aláírt megállapodását Nyakó István az MSZP szóvivője. A szocialista politikus azt mondta, hogy "látványos és gyors önleleplezésnek lehettek tanúi a köztársaság polgárai." Úgy vélte, hogy most a Fidesz háláját fejezte ki azoknak, akik az első szavazáson megtévesztő módon voksoltak. "Egyéni és listás képviselői helyekkel jutalmazzák őket" - tette hozzá.