Kovács László, köszönjük!

2007.06.09. 17:00
Átjön-e Gyurcsány Ferenc az MSZP nagygyűléséről a Szent István parkba. Ezt kérdezgették egymástól és a szocialisták vezetőitől a Népszava olvasói a lap fesztiválján. A miniszterelnök végül nem jött, de jókedvben így sem volt hiány.

Népszava-olvasók ritkán látható tömege előtt zajlott a szociáldemokrata napilap (ez van az újság fejlécén, én csak most vettem észre) fesztiválja.

A kormány egy évét értékelő szocialista nagygyűlésről érkeztünk a helyszínre, számos más Népszava-olvasó társaságában, nem is tudjuk, hogy a délelőtti kezdéskor egyáltalán volt-e valaki.

Útközben volt időnk kiolvasni a lapot (116 forintba kerül, jobboldalinak lenni költségesebb, a szombati Magyar Nemzet 145 forint). A mai a kormány különszáma volt, másfél oldalas Gyurcsány-interjúval, hétoldalas összeállítással a kormány egy évéről. A legfigyelemreméltóbb szerkesztői fogásra a lap utolsó oldalán leltünk, ahol a pa-dö-dős Falusi Mariannt kérdezték arról, hogy mire utasítaná az Alkotmánybíróságot. (Részletek a lapban.)

Nem csoda hát, hogy tiszta fejjel jöttünk, és már-már a lap munkatársaival tapsultunk a pódiumra lépő Szanyi Tibor MSZP-s képviselőnek, a rendezvény egyik házigazdájának, aki – érdekes adalék – 2005-ben megkapta a Katolikus Izabella Rend parancsnoki keresztjét.

A Népszava-olvasók említett tömege, voltak vagy százan, nemcsak nyugdíjasok, hanem nyugdíjhoz közeliek is, arra vártak, hogy itt is szól hozzájuk egy-két bátorító szót a miniszterelnök.

Föl is tűnt a tömegben egy kormányőr, aki a miniszterelnököt szokta kísérni, a bennfentesek ebből biztosra vették, hogy igen, Ő is leszáll közénk.

Hogy végül miért nem jött, az nem derült ki, állítólag szélsőjobboldali csoportok randalírozásra készültek. A rendezvényt biztosító kormányőrök esernyővel sétáltak föl-alá a rekkenő kánikulában, ilyen időben teljesen váratlanul kezdenek az égből tojásnagyságú jegek potyogni, ha értik, mire gondolok.


Szilvásy Györgynek gartulál a babakocsiban fekvő gyermek láttán Szanyi Tibor

Szóval Szanyi, a rögtönzések nagymestere műsoron kívül szólította a színpadra az ingujjra vetkőzve elvtársiasan lazának mutatkozó Kiss Péter munkaügyi minisztert, az MSZP Magyari Béláját, akit 2004-ben kis híjján föllőttek miniszterelnöknek. "Nem készült külön szónoklattal, de sikerült befűznöm" – mondta a bravúros Szanyi.

A befűzött megkérdezte, hogy ki volt ott a délelőtti szocialista nagygyűlésen (mindenki), majd ennyit mondott: "Akkor ott megbeszéltük, hogy merre tovább", és lelépett a színpadról.

A fórumon lehetőséget kapott Kapolyi László volt ipari miniszter arra, hogy hitet tegyen a szociáldemokrata értékek mellett. Ha valaki nem tudná, 1994-től ő a Magyarországi Szociáldemokrata Párt elnöke, mellesleg MSZP-s képviselő. És alapítványán keresztül a Népszava egyik anyagi támogatója.

Milyen nehéz lehetett neki a nehéz időkben kitartani eszméi mellett, és annyira megtéveszteni a szociáldemokrata pártot betiltó kommunistákat, hogy 1968-ban felvegyék az MSZMP-be, 1983-ban a Minisztertanácsba, 1985-ben a Központi Bizottságba. Mit szenvedhetett ez az ember?!

Nála többet csak Kovács Lászlóra, a fórum egy másik vendégére, az MSZP volt elnökére mért a sors. "Húsz-harminc éve nagyon titkos tárgyalásokat folytattunk, hogy beteljesüljön álmunk és az Európai Unió tagjai legyünk" – válaszolta a brüsszeli magyar EU-biztos Szanyi kérdésére, aki földalatti működését az MSZMP alosztályvezetőjeként kezdte és miniszterhelyettesként fejezte be.

A Népszava olvasói lelkesen tapsoltak, látszott, nekik sem lehetett könnyű átvészelni a diktatúra évtizedeit.