Kiadták a népszavazás hivatalos végeredményét

2004.12.11. 23:49
Az Országos Választási Bizottság (OVB) a szavazókörökből beérkezett jegyzőkönyvek szúrópróbaszerű ellenőrzését követően a bizottsághoz beérkezett panaszok, illetve kifogások elbírálása után kihirdette a december 5-i országos népszavazás hivatalos eredményét. Az MVSZ kifogást nyújt be az OVB határozata ellen a Legfelsőbb Bíróságnál.
A hivatalos végeredmény szerint eredménytelen volt mindkét december 5-i népszavazás, miután egyik kérdésre sem adott azonos választ a választópolgárok 25 százaléka, közölte az OVB vezetője az OVB szombati ülésén Budapesten.

A leadott szavazatok 100 százalékos feldolgozása alapján a kórház-privatizációt érintő kérdésre 1 922 765-en szavaztak igennel, és 1 034 578-an nemmel. Érvénytelenül voksolt 53 629 választópolgár.

A kettős állampolgárság kérdésében 1 521 143 igen, és 1 428 736 nem szavazat volt. Érvénytelenül voksolt 61.093 választópolgár. Az OVB közlése szerint a szavazáson 3 017 738 választójogosult jelent meg és 3 010 972 érvényes szavazólapot adtak le.

A kiadott határozat szerint az OVB megállapítja, hogy a népszavazás eredménytelen, mert az összes választópolgár több mint egynegyede nem adott a megfogalmazott kérdésre azonos választ.

Vasárnapig lehet felszólalni

A határozat ellen legkésőbb az annak meghozatalát követő napon a Legfelsőbb Bírósághoz címzett kifogást lehet benyújtani az OVB-nél. A kifogást úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb 2004. december 12-én 16.00 óráig megérkezzen - áll az OVB határozatában.

Gaudi Nagy Tamás, a Magyarok Világszövetsége, mint a népszavazást kezdeményező egyik szervezet által delegált tag, nem szavazott a népszavazás hivatalos eredményéről, arra hivatkozva, hogy jegyzőkönyv-ellenőrzési feladatát nem tudta teljes körűen ellátni. Kifogásolta azt is, hogy kimondják a népszavazás hivatalos eredményét mielőtt a jogorvoslatok eredményre nem vezetnek.

Az OVB többi tagja viszont egyetértett a jegyzőkönyvek ellenőrzésének módjával, melynek során 98 véletlenszerűen kiválasztott jegyzőkönyvet vizsgáltak meg a tagok.

Az MVSZ kifogást nyújt be

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) kifogást nyújt be az Országos Választási Bizottság (OVB) népszavazási eredményt megállapító határozata ellen a Legfelsőbb Bíróságnál, közölte Gaudi Nagy Tamás az OVB ülését követően.

"Tekintettel arra, hogy számos szavazókör eredményének megállapítása a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem helytálló, az MVSZ kifogást nyújt be az OVB határozata ellen a Legfelsőbb Bíróságnál" - mondta Gaudi Nagy Tamás az MTI-nek.

Hozzátette: erre azért van szükség, mert a választási eljárásról szóló törvény ezeket a szavazóköri eredményeket csak úgy engedi kifogásolni, ha azt az OVB végeredményt megállapító határozata ellen nyújtják be a Legfelsőbb Bírósághoz.

Gaudi Nagy Tamás kifogásolta azt, hogy az OVB-nek a 21.30 órakor hozott határozatával szemben "több millió választópolgár" csak vasárnap tud jogorvoslattal élni. "Ez is rámutat arra a hiányzó garanciarendszerre és visszás jogi szabályozásra, amely az egész népszavazási eljárást végigkísérte" - tette hozzá.