Karácsonyra akár újra lehet végeredménye a népszavazásnak

2004.12.17. 14:39
A területi választási bizottságoknak ugyan péntek délig kellett jelezniük az Országos Választási Irodának, hogy mikor ülnek össze, a legtöbb helyen már újraszámolták a december 5-i kettős népszavazáson leadott szavazatokat. A Legfelsőbb Bíróság kedden semmisítette meg a népszavazás végeredményét a Magyarok Világszövetsége beadványa után.
A Legfelsőbb Bíróság által kijelölt 1139 szavazókörben december 22-én végeznek a szavazatok újraszámolásával, mondta az Indexnek Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője. Az utolsó jegyzőkönyvek tehát még karácsony előtt beérkeznek az érintett szavazókörökből az Országos Választási Bizottsághoz, de ez nem jelenti azt, hogy jövő héten kihirdetik a népszavazás végeredményét.

Kifordított eredmények?

A Legfelsőbb Bíróság, a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) beadványa után, kedden semmisítette meg a népszavazás végeredményét. Patrubány Miklós elnök korábban elképzelhetőnek tartotta, hogy a december 5-i népszavazáson sok helyen "kifordították az eredményeket", vagyis megcserélték az igen és a nem szavazatokat.

A kettős állampolgárságról szóló népszavazást kezdeményező MVSZ szerint legalább három szavazókörben bizonyíthatóan felcserélték a szavazatokat, ezért az összes szavazat újraszámlálását kezdeményezték.

Egy-két szavazatnyi eltérés

A Legfelsőbb Bíróság a szavazókörök körülbelül 10 százalékában rendelte el az eredmények ellenőrzését. Az újraszámolásról a bírák nem döntöttek, de az eddigi hírek szerint mindenhol újra megszámolják a beérkezett szavazatokat. Eddig országosan néhány szavazat eltérést találtak a hivatalos eredményben rögzítetthez képest: például két marcali és egy várpalotai szavazókörben egy-egy szavazat eltérés volt, Nógrád megyében viszont nem történt változás. Rytkó Emília elmondta, hogy a főjegyzőktől kapott tájékoztatás szerint a legtöbb helyen maradt a korábban megállapított végeredmény, vagyis egyetlen szavat eltérés sem volt.

A bizottságok tagjai a december 5-i népszavazáson végzett munkájukért tízezer forint tiszteletdíjat kaptak, de a mostani pluszmunka kifizetésére már nincs keret.

A Köztisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége Közgyűlése visszautasít minden olyan jellegű véleménynyilvánítást, amely kétségbe vonja a december 5-én megtartott országos népszavazáson a köztisztviselők és szavazatszámláló bizottsági tagok által elvégzett munkát, áll a szövetség közleményében.