Nyitrai Zsolt is lehet lemezlovas

2009.01.06. 14:23
Hozzávetőleg 700 ember dolgozott a minisztériumokban azon, hogy a kormány határidőre választ adjon a Fidesz és a KDNP több mint 1300 írásbeli kérdésére.

Budai Bernadett kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján elmondta: hétfő estig, a határidő lejártáig postára adták a válaszokat, amelyek az Országgyűlés honlapján is olvashatóak lesznek.

A kormányszóvivő több kérdésre adott kormányzati választ ismertetett, azzal a felvezetéssel, hogy a nemzetközi gazdasági válság idején, a költségvetés elfogadása apropóján milyen kérdések foglalkoztatják a Fideszt.

Budai Bernadett azt mondta, szeretné megnyugtatni Ágh Pétert: az ellenzéki képviselő javaslatára a kormány jelzi a Magyar Posta Zrt-nek, hogy készüljön Szombathely szentjeiről bélyeg. A szóvivő elmondta: a képviselő ez iránt érdeklődött a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszternél.

A legnagyobb ellenzéki párt vélhetően az ország gazdasági helyzetével és a jövő évi költségvetéssel szoros összefüggésben érdeklődött arról, hogy a Gyurcsány Ferenc által a tatai edzőtáborban leleplezett szobron miért nem szerepel a tervező neve, fogalmazott Budai Bernadett.Hozzátette: Cser-Palkovics András rossz helyre címezte a kérdést, mert az Oktatási és Kulturális Minisztérium semmilyen kapcsolatban nem állt sem a megrendelővel, sem az alkotóval.

Horváth Zsolt vélhetően nincs tisztában a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium feladataival, mondta a kormányszóvivő, magyarázatként hozzáfűzve: az ellenzéki politikus azt tudakolta a minisztertől, hogy mikorra lehet olyan szabályokat bevezetni, amelyek valamennyi telefonhoz alkalmas töltők gyártására kényszerítik az iparágat.

Magyarországon egyáltalán nem zajlik selyemtermelés, szögezte le a szóvivő, ezzel válaszolva Horváth Jánosnak, aki arra várt választ a kormánytól, hogy miként lehetne ismét elérni Magyarországon a selyemhernyó és selyem-termelés 1930-as évtizedbeli volumenét. Font Sándor a szarvasgomba-tenyésztés törvényi szabályozásáról érdeklődött, a kormány köszöni a javaslatát, közölte a szóvivő.

Nyitrai Zsolt is lehet lemezlovas, válaszolta Budai Bernadett az ellenzéki képviselő „bárki lehet lemezlovas?” címmel benyújtott kérdésére. A szóvivő közölte: 2006-ban törölték el a vendéglátóhelyeken fellépő zenészek vizsgakötelezettségét.

Budai Bernadett elmondta: az ellenzéki pártok december 19-e előtt eltelt másfél évben összesen 1258 kérdést nyújtottak be, kevesebbet mint most két nap alatt. Kiemelte: a tavalyi évben december 19-ig összesen 731 írásbeli kérdést nyújtottak be a két frakció képviselői. A Fidesz és a KDNP december 19-én és 20-án több mint 1300 írásbeli kérdést nyújtott be a miniszterekhez.

A legtöbb kérdést az oktatási és a közlekedési tárcavezető kapta, előbbi 173-at, utóbbi 172-t. Szintén száz feletti írásbeli kérdést intézett a Fidesz a szociális, az egészségügyi, az igazságügyi, a földművelésügyi és a pénzügyminiszterhez. A házszabály szerint az írásbeli kérdésekre 15 napos határidővel kell válaszolni.

Szijjártó Péter szerencsétlennek nevezte, hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormányszóvivő, vagy mások megpróbálnak viccet kreálni az ellenzéki pártok által benyújtott írásbeli kérdésekből. A Fidesz szóvivője elmondta, hogy a kérdések jelentős része a kórházak csődjének elkerülésére, a kormány felesleges beszerzéseire, a fogyatékosok ellátására, a nyugdíjasok életkörülményeire, a menetrend-váltásra, a hajléktalanná válás megelőzésére, a megígért, de nem teljesített útépítésekre, a közfoglalkoztatás elősegítésére, a munkanélküliség visszaszorítására vonatkoztak.

"Ha valaki ezeket felesleges és vicces kérdéseknek tekinti, nem méltó arra, hogy az emberek bizalmát kérje és elnyerje", fogalmazott Szijjártó Péter. Ha valaki szerint megterhelő a hozzá beérkezett írásbeli kérdésekre válaszolni, vagyis az, hogy ellássa a miniszterséggel járó feladatok egy kicsi szeletét, annak meg kell köszönnie az eddigi lehetőséget, és el kell ballagnia, tette hozzá az ellenzéki párt szóvivője.