Zászlófelvonással kezdődtek a megemlékezések

2003.10.23. 11:06
A Parlament előtti nemzeti lobogó felvonásával kezdődött meg csütörtökön az 56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére tartott ünnepi megemlékezés Budapesten. Az MSZP, a Fidesz és az MDF képviselői is koszorút helyeztek el a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájánál, a megemlékezés békésen zajlott.
Katonai tiszteletadással, a Himnusz hangjaira felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt, a Kossuth téren csütörtök reggel, az 1956-os forradalom 47., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 14. évfordulóján. Az ünnepélyes lobogófelvonás előtt Mádl Ferenc államfő díszszemlét tartott.

Az ünnepségen részt vett Medgyessy Péter miniszterelnök, Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint az Országgyűlés és a kormány több tagja. A legfőbb közjogi méltóságok ezt követően a Vértanúk terén, Nagy Imre kivégzett miniszterelnök szobránál főhajtással emlékeztek a forradalom hőseire és mártírjaira.

Szocialista koszorúzás

Az emberek 1956-ban szabadságot, igazságosabb világot és méltó életmódot akartak maguknak - mondta Hegyi Gyula újságíróknak, miután a szocialista országgyűlési frakció koszorút helyezett el a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájánál csütörtökön. Az ünnep a szabadságvágyról, az emberi szolidaritásról szól - tette hozzá a szocialista képviselő.

"Mi nem azt mondjuk, hogy 1956 csak baloldali forradalom volt, de nagyon sok baloldali résztvevője volt, akik emberséges, tisztességes, szociáldemokrata arcú szocializmust akartak, és mindenképpen Európában akartak gondolkodni" - mondta Hegyi Gyula.

Fideszes koszorúzás

Magyarország ma már magáénak tudhatja a szabadságot, amelyért az 1956-os forradalom résztvevői küzdöttek - mondta Áder János újságíróknak azután, hogy a Fidesz-frakció koszorút helyezett el a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájánál csütörtökön. 1956 forradalmárai a szabadságért és a demokráciáért küzdöttek - hangoztatta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője.

"Örülhetünk, hogy ma ünnepelhetünk, hiszen korábban nem mindig volt így, 1990 előtt ezt csak titokban lehetett megtenni. (...) Ma már a szabadságot Magyarország magáénak tudhatja, mivel 1990 óta független és szabad ország" - mondta. Áder János hozzátette: az 1956-os forradalom másik célkitűzése, a demokrácia is megvalósult, a demokratikus alapintézményeket az alkotmány rögzíti.

Demokrata koszorúzás

1956. október 23-a egy meggyalázott, megalázott nemzet dühkitörése volt - mondta Boross Péter csütörtöki beszédében a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájánál. A 47 évvel ezelőtti eseményekhez az vezetett, hogy megsértették mindazt, amiből ez a nemzet ezer éven át építkezett - jelentette ki a volt miniszterelnök az MDF megemlékezésén.

Boross Péter szerint az igazi történések akkor nem a parlamentben, hanem az utcán, a munkahelyeken és családi körben zajlottak. Hozzátette: "nekünk ebben az országban kell valami olyat cselekednünk, hogy az jó legyen azoknak is, akiket az önkényes döntés más ország területéhez csatolt". "Hisszük azt, hogy lesz elég energia (...) ebben a nemzetben, hogy útja a népek családjában felfelé vezessen" - mondta a volt kormányfő.

Síppal, dobbal

A Magyar Demokrata Fórum és a Fidesz II. kerületi szervezetei a Széna téren közös megemlékezést rendeznek az 56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére, amelyen részt vesz Boross Péter volt miniszterelnök, Dávid Ibolya, az MDF és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Bencsik András a Magyar Demokrata szerdai vezércikkében sípkoncertet "jósolt" a Széna téri megemlékezésre Dávid Ibolyának.

Szerda este kifütyülték a Bem-szobornál koszorúzó Keller Lászlót és Kovács Kálmánt. Az ünnepségen egy határon túli egyetemista diákvezető méltatta szerda este a fiatalok szerepvállalását a 47 évvel ezelőtti eseményekben. A Bem-szobornál koszorút helyezett el Pálinkás József, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség kulturális tagozatának elnöke, Szőke László, a Magyar Demokrata Fórum alelnöke, a Magyar Szocialista Párt nevében Keller László, közpénzügyi államtitkár, valamint az SZDSZ képviseletében Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter. A téren többen hangosan füttyültek, mialatt a két kormánypárti politikus elhelyezte a koszorút.

Nagy Imre Érdemrendek
Mádl Ferenc köztársasági elnök a miniszterelnök előterjesztésére Nagy Imre Érdemrenddel tüntette ki Kiss Tamást, a Pofosz társadalompolitikai alelnökét, Kosáry Domokos akadémikust, történészt, Lőcsei Pál szociológust, újságírót, Puchert János tábornokot és Sólyom Lászlót, az Alkotmánybíróság volt elnökét csütörtökön a Sándor-palotában.

A kitüntetettek az érdemrendet a hazafias helytállással példát mutató, a magyar függetlenséget szolgáló, a társadalmi párbeszéd, a társadalmi béke és a nemzet egységének megvalósítása, a békés rendszerváltozás megteremtése érdekében kifejtett tevékenységük elismeréseként kapták az 1956-os forradalom 47. évfordulóján.

"1956 nem csupán emlékezet, hanem politikai program, jövőkép. 1956 hagyománya az európai magyar jövő építésének programja" - hangsúlyozta beszédében Medgyessy Péter miniszterelnök.