Gyurcsány szocialista oktatási minisztert akar

2006.04.18. 09:48
A kormányfő már másodszor jelentette be, hogy szocialista vezetésű oktatási tárcát szeretne az új kormányában. Gyurcsány Ferenc szerint "nagyon sok jó" és "nagyon sok vitatható" dolog történt. Az SZDSZ korábban a kampánynak tudta be a kormányfő kijelentéseit.

Itt az ideje annak, hogy a szocialisták megmutassák, mit tudnak tenni a magyar oktatásügyben, jelentette ki Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP miniszterelnök-jelöltje kedden a TV2 Mokka című műsorában. "Két kormányzati ciklusban már liberális (...) miniszter volt, az gondolom, hogy itt az ideje, hogy a szocialisták (...) megmutassák, hogy ők ugyanezen a területen mit tudnak" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Véleménye szerint az oktatásügyben "nagyon sok jó" és "nagyon sok vitatható" dolog történt. "Kétlelkű (...) a szakma egésze is e tekintetben: látja Magyar Bálint hihetetlen reformer elkötelezettségét (...), de az is igaz, hogy van egyfajta nyugtalanság a magyar oktatás (...) világában" - mondta Gyurcsány Ferenc hozzátéve: "egy kis nyugalom most már nagyon jó lenne".

Egyszer már bedobta

A kormányfő bedobta már ezt az ötletet. A miniszterelnök-jelölti tévévitában azt fejtegette, hogy sikeres Magyarország kreatív gyerekekkel lesz. Szerinte a falunak kellenek a kisiskolák, ahol a számítógéptől a tornateremig minden rendelkezésre áll. Új felsőoktatás kell, hogy az itthon tanuló fiatalok ugyanolyan tudást kapjanak, mintha Firenzében vagy Párizsban tanultak volna. Gyurcsány arról beszélt, ezen dolgoztak idáig is, de ahhoz, hogy a folyamat végigmenjen, szocialista oktatási miniszter kell.

Akkor az SZDSZ több képviselője is a kampánynak tudta be Gyurcsány kijelentését. Magyar Bálint oktatási miniszter akkor azt mondta, ebben a kormányzati ciklusban az oktatás területe volt az egyetlen, ahol valódi reformok indultak el és fejeződtek be. Az SZDSZ-es miniszter, aki a 2002-es koalíciós tárgyalásokon ragaszkodott az oktatási tárcához azt mondta, teljesen természetesnek tartja, hogy egy kampányban a pártok bejelentik igényeiket bizonyos posztokra. Emlékeztetett rá, hogy az MSZP 1994-ben és 2002-ben is megnevezte jelöltjét az oktatási miniszteri posztra (2002-ben Hiller Istvánt akarták), mégis a szabad demokraták kapták a tárcát.