Nógrádi Zsolt, az olajügyek tanúja

2007.09.24. 07:54
Nógrádi Zsolt saját állítása szerint 1992 és 1998 között aktívan olajozott. Erről részletes beszámolót tett a 2000-ben alakult parlamenti olajbizottság előtt, ám végül nem a megnevezett személyek, politikusok, hanem ellene indult büntetőeljárás, felfüggesztettet kapott.

Nógrádi Zsolt 1970. október 19-én született. 1992-ben került kapcsolatba az olajbűnözéssel édesapján, az azóta meggyilkolt Nógrádi Józsefen keresztül.

Azt állítja, hogy ő végezte az importált olaj készletezését, a szőkítéshez szükséges sav és mészhidrát mennyiségének nyilvántartását. Emellett Bács-Kiskun megyében mintegy 40 olajszőkítő telep munkálatait felügyelte 1994 decemberig, pedig 1993. decemberében a rendőrök lefoglaltak 100 ezer liter szőkítés alatt lévő olajat Nógrádi Zsolt telephelyén.

Öt éven át körözték, de nem sikerült elfogni, noha az olajüzlettel 1998 végéig nem hagyott fel. Ekkor tűnt el az olajkereskedelemmel szintén aktívan foglalkozó édesapja, Nógrádi József.

Nógrádi Zsolt volt az 1999 őszén megalakult úgynevezett olajbizottság tanúja. 2000. június 9-én tett vallomásában konkrét helyszínek események és nevek szerepeltek, köztük több politikusé.

Az elmondottak valóságtartalmát a bíróság később kétségbe vonta. A vallomásban szereplő politikusokat mentelmi joguk miatt se tanúként, se gyanúsítottként nem hallgatták ki. Ellene és Pallag László, az olajbizottság elnöke ellen azonban az érintett személyek rágalmazási pereket indítottak, és meg is nyerték azokat, anélkül, hogy a bíróság meghallgatta volna a vallomástételre érkező személyeket.

Nógrádi Zsoltról ekkor pszichiátriai szakvélemény is készült, mely személyiségzavart állapított meg nála. Erre hivatkozva később a bíróság hamis tanúzás büntettében bűnösnek találta, 1,5 év börtönt kapott két évre felfüggesztve. Megpróbálták meggyanúsítani édesapja meggyilkolásával, de végül az öccsét Nógrádi Ádámot állították bíróság elé, és ítélték el elsőfokon nem jogerősen, Nógrádi József meggyilkolásáért 20 évre 2004. áprilisában, majd a megismételt eljárásban 2006. novemberében újból 20 évet kapott, bár még most semtudni, hogy hol volt a gyilkosság, nincs meg a fegyver, a helyszínen sem lőpor, sem DNS nyomot nem találtak.

Mivel Nógrádi Zsolt a vele készült videó riportjainkban is említi az ellene pert nyert politikusok neveit, az Index. hu a Magyar Független Bíróság ítéletét elfogadva csak a nyilvános tárgyaláson elhangzottakat hagyta az anyagban.

Kényes ügy lévén Nógráditól kértük a tárgyalási jegyzőkönyvet, ám azt ő sem kapta meg, mert a bíróságok és az ügyészségek közt félúton elveszett az akta.

Megpróbáltuk magával a bíróval megerősítetni a tárgyaláson elhangzottakkal kapcsolatos állításokat, ám erre a következő választ kaptuk a Fővárosi Bíróságtól: „Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az említett Nógrádi Zsolt ellen indult büntetőügyre vonatkozó kérdései sem iratbetekintési kérelemnek, sem kutatási kérelemnek nem tekinthetők. Emellett a büntetőeljárásról szóló törvény a sajtó képviselőinek nem ad lehetőséget a befejezett büntetőügyek irataiba való betekintésre, illetve azokat a levéltári törvény alapján leghamarabb 15 év elteltével lehet kutatási kérelem alapján megtekinteni és tanulmányozni.”