Nincs új az olaj alatt

2000.05.15. 19:07
Karancsi Tibor szeghalmi volt rendőr százados parlamenti olajbizottsági meghallgatása a honatyák szerint sem hozott semmilyen különösebb újdonságot: ,,csupán" rendőrségi összefonódásokról, vizsgálótisztek különös haláláról, és hivatali bűnpártolásról, illetve - mellesleg - olajügyletekről esett szó. Akik foglalkoztak már a békési olajügyekkel, azokat nem érhették meglepetésként Karancsi állításai. A bizottság előző ülésén meghalgatott Gál János magánnyomozóra feltehetően a zárt ajtók mögül kiszivárogtatott információk miatt lőttek rá vasárnap - adta hírül a Havariapress.

Karancsi Tibor parlamenti meghallgatása a honatyák szerint sem hozott semmilyen különösebb újdonságot
Karancsi hétfőn ötéves küzdelmének egyik legfontosabb állomásához érkezett: hivatali elöljáróit - akiket bűnpártolással vádol egyebek között - immár egy parlamenti bizottság előtt tehette felelőssé bűnpártolásban, olajvállalkozók ügyeinek eltussolásában.

Hátborzongató hallgatni, hogy Karancsit 1995 május óta - szerinte - milyen módszerekkel próbálták feljebbvalói megakadályozni abban, hogy fényt derítsen a különböző Békés megyei visszaélésekre. Próbálták őrültnek nyilvánítani, összesen 13 eljárást indítottak ellene, ezek közül egyet sikerült ,,rákenni", vagyis pénzbüntetésre ítéltetni. Végül etikai bizottság elé állították, és méltatlannak találták a rendőri munkára. Időközben hárman megtámadták Karancsit, és vascsövekkel felfegyverkezve életveszélyesen megsebesítették - állította egykor és most.

A bizottság előtt a korábban már ismert neveket ismét elsorolta az egykori bűnügyi felderítő: Berke Imre korábbi szeghalmi rendőrkapitány és Kucsera Lajos, a bűnügyi osztály vezetője szerinte egyaránt olajügyletekben résztvevő vállalkozókkal ápoltak kapcsolatot, s megakadályozták őt az olajjal összefüggő bűncselekmények felderítésében is.

Karancsi szerint a macskási-telepen zajló olajlefejtésben érintett Full Marker nevű cég vezetője Szeghalmon provokálta
Karancsi példaként erre az úgynevezett macskási-telepen történt 1995-ös olajlefejtés ügyét említette. A rendőr százados akkor ütött rajta egy cégen, amikor annak munkatársai vasúti tartálykocsikból kamionokba töltötték át az olajat. Közvetlen felettese, Kucsera Lajos kérésére azonban Karancsi visszavonta az általa vezetett rendőröket a helyszínről, s ezután a tetten ért ,,vállalkozók" megpróbálták a nyomokat eltüntetni. Ez csak részben sikerült nekik, mert Karancsi - órákkal azután, hogy elhagyta a telepet - a nyomukba eredt, és egy vasúti átjáróban rendőrautóját a síneken keresztbeállítva kényszerítette megállásra azt a szerelvényt, amely azokat az olajtartályokat vontatta, amelyek a Szeghalom melletti macskási-telepről származtak.

Az ügyben Karancsi tudomása szerint több eljárás indult, s az érintett vállalkozók közül azóta néhányan a vádlottak padjára kerültek. Ugyancsak nyomozás kezdődött a rendőri vezetők ügyében, így ma már a Fővárosi Főügyészség nyomozói vizsgálják a történteket.

A macskási-telepen zajló olajlefejtésben érintett Full Marker nevű cég vezetője azonban szabadlábon van, hiszen nemrégiben Szeghalmon - Karancsi állítása szerint - a volt rendőr századost próbálta provokálni. Karancsi azonban a véletlen találkozás helyszínén - egy ételbárban - feltett kezekkel követelte, hogy hagyják békén, és sikerült mobiltelefonon felhívnia Pallag László országgyűlési képviselőt is. Arra kérte a honatyát, hogy értesítse a szeghalmi rendőrséget. Az olajbizottság elnöke fel is hívta a szeghalmi kapitányságot, ám a kiérkező rendőrök Pallag szerint nem avatkoztak be a provokáció idején, csupán az ételbár előtt várakoztak.

Karancsi hétfői meghallgatásán elmondta azt is, hogy közvetlen felettesei (Kucsera Lajosról és Berke Imréről van szó) ügyeiről igyekezett minél több hatósági személyt - hivatalos úton - értesíteni. A korábbi Békés megyei rendőrfőkapitány, Gál László azonban nem volt hajlandó fogadni őt. Forgács László korábbi országos rendőrfőkapitányhoz pedig nem jutott el kérelme, illetve panasza. (Karancsit úgy tájékoztatták, hogy az időközben elhunyt Forgács nem akarja őt fogadni, de a százados értesülései szerint az ORFK korábbi vezetője nem is tudott meghallgatási kérelméről.)

A rendőrök Pallag szerint nem avatkoztak be a provokáció idején
1998 után váltás történt a Békés megyei főkapitányság élén, ám Kurucz Ferenc ezredes csak látszólag volt fogékonyabb Karancsi érveinek meghallgatására. Elődjével ellentétben fogadta ugyan a századost, ám később semmit sem tett az olajvállalkozókkal baráti kapcsolatot fenntartó Berkével és Kucserával szemben. (Kucsera 1995-ben, a macsakási-telepen történtek után közölte Karancsival, hogy jobb, ha ő is beállt a sorba - akárcsak Kucsera -, mert ,,széllel szemben nem lehet".) A Karancsi által közölteket az olajbizottság természeseten nem tudta ellenőrizni, de a képviselők nem kételkedtek a százados szavaiban. Sőt, Kurucz idején, 1999-ben távolították el - Karancsi szerint jogszerűtlenül és koncepciós módszerekkel - a rendőri testületből a századost.

Karancsi végezetül elmondta: nem csupán a megyei és országos vezetőkhöz fordult az ügyben, hanem a rendőrségen belüli felderítéssel foglalkozó Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatához, illetve a szervezett bűnözéssel foglalkozó osztályhoz is. Mindkét rendőri szervezet Békés megyei vezetője - Dénes Gábor, illetve Kuzma Mihály - halottak. Karancsi azt mondta: ő volt a harmadik ember, aki tudott ezekről az ügyekről a megyében. Ezek után tulajdonképpen még szerencsésnek is mondható, hogy a vascsöves támadást - ,,csupán" - életveszélyes sebesülésekkel úszta meg. Rajtuk kívül egyébként autóbalesetben halt meg a Miller Oil nevű cég egyik vezetője is, aki a Petronex-szel is kapcsolatban állt - hangzott el a bizottság ülésén, illetve az azt követő beszélgetésekben.

A hétfői meghallgatáson nem jutott semmilyen rendkívüli információ a parlamenti vizsgálóbizottság tudomására, hiszen akik foglalkoztak már a békési olajügyekkel, azokat nem érhették meglepetésként Karancsi állításai. Egyedül Fazekas Sándor, karcagi polgármester vetette fel az esetleges politikai kapcsolatokat firtatva, hogy egy volt békés megyei országgyűlési képviselő testvére és felesége felügyelőbizottsági tag volt a Petronex Rt. nevű cégben, amelyet Karancsi egyébként a Full Marker egyik utódvállalatának nevezett. Futaki Géza volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő esetleges szerepéről azonban semmilyen további információ nem hangzott el a bizottsági ülésen.

Feltehetően a Parlament olajügyeket vizsgáló bizottságának zárt üléséről kiszivárogtatott információk miatt lőttek rá dr. Gál János magánnyomozóra vasárnap - adta hírül a Havariapress. Az olajbizottság előtt tanúként meghallgatott férfira ismeretlen tettes horgászás közben adott le két lövést egy vadászpuskából. A lövedékek egy méterre Gál mellett értek célba, ami megerősíti azt a feltevést, hogy figyelmeztetni kívánták a magánnyomozót.