Hány kínai él itt hivatalosan?

2009.01.24. 16:31
Bahama-szigetek, Barbados, Burkina Faso, Comore-szigetek, Fidzsi-szigetek, Haiti, Laosz, Panama, Togó, Zöld-foki Köztársaság - csak néhány országnév a világ eldugottabb szegleteiből. Hogy mi a közös bennük? A 2008-as adatok szerint mindegyiknek él hazánkban állampolgára huzamosabb ideig. Az imént felsorolt tíz ország ráadásul csak töredéke a teljes mezőnynek: a bevándorlási hivatal az Index kérésére összegezte, hogy hány állam, nemzet fiai, lányai élnek Magyarországon.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) legutóbb, 2008 szeptemberében közzétett statisztikájában az áll, hogy a 2008. június 30-i összegzett adatok szerint Magyarországon 171 378 a "bevándorolt, letelepedett és három hónapot meghaladó tartózkodók száma". Csaknem ötvenezren bevándorolási, harmincezren letelepedési, tizenhatezren tartózkodási, harmincegyezren európai tartózkodási engedéllyel élnek hazánkban, harminchétezren pedig regisztrációs igazolás birtokában élnek itt.

A világ minden szegletéből

A honlapon közölt adatokból az derül ki, hogy Romániából érkeztek a legtöbben, csaknem negyvenezren, őket követik Ukrajna, Kína és a volt Jugoszlávia állampolgárai - mintegy tíz-tízezer főről van szó mindhárom régió esetében. Sok még a vietnami, az orosz és az amerikai is határainkon belül, de a közreadott táblázatban igencsak jelentős adat a nem részletezett "egyéb". Ezért kérésünkre a BÁH munkatársai átfésülték a nyilvántartást és összeállították a pontos listát arról, hogy összesen hány ország állampolgárai élnek Magyarországon. A felsorolásba azok a nációk kerültek, amelyek polgárai rendelkeznek valamely három hónapot meghaladó, magyarországi tartózkodásra jogosító engedéllyel.

Mianmari padaung nő gyermekével (képünk illusztráció)

A szám lenyűgöző: 164 ENSZ-tagállam szerepel a listán, illetve a nemzetközi jogban önálló államként el nem ismert Tibet, Tajvan, Palesztina. A BÁH listáján külön szerepel még a Kínához lazán tartozó Makaó és Franciaország Madagaszkár közelében fekvő megyéje, Réunion. Az összesen 172-es listán szerepel még Jugoszlávia is, illetve számon tartják a hontalanokat is, azaz az állampolgársággal nem rendelkező, hazájukból elűzötteket is.

Ha a szomszéd kirgiz

Az adatok szerint tehát alig van olyan ország a Földön, ahonnan ne érkezett volna Magyarországra legalább egy ember. Bár a világ szuverén államainak száma kis túlzással folyamatosan változik, de egyféle közmegegyezés szerint lehet azt mondani, hogy 195 ország létezik jelenleg (a megengedőbb számvetések szerint 266 autonóm, magát államnak nevező geopolitikai tényezőről lehet beszélni, de mi inkább maradjunk a szigorúbb, az ENSZ-tagságot nagyjából lefedő, a nemzetközileg elismert független országok számánál).

Kambodzsai nő (képünk illusztráció)

Mindezek alapján kijelenthető, hogy mindössze csak 28 olyan állam van, ahonnan nem érkeztek még Magyarországra tartósabb letelepedés céljából. Nem él például nálunk egyetlen andorrai, bhutáni, lesothói, monacói, pápua új-guineiai, ruandai, tongai vagy tuvalui állampolgár sem. Ellenben a globális mobilitás nagyszerűségét (sok esetben persze drámaiságát is) mutatja, hogy bárkinek a szomszédja lehet egy afgán, egy bangladesi, egy chilei, egy eritreai vagy éppen egy grúz, esetleg kirgiz, netalán madagaszkári, mauritániai, vagy mauritiusi polgár. (A BÁH tavalyi adatok alapján összesített felsorolása itt megtekinthető: bevandorasi_lista_2008.txt)

Kitérve a sokakat izgató kérdésre, hogy hány kínai él Magyarországon, a hivatal bevándorlási kérdésünkre azt közölte, hogy "az ázsiai származású bevándorlók tekintetében mintegy húszezer főre tehető a hazánkban huzamosan élők száma". A BÁH adatai szerint az ázsiai országok állampolgárai közül legnagyobb számban kínaiak élnek nálunk: tizenegyezren. Őket követik a vietnamiak: mintegy négyezren, és a mongolok közel ezren. A többi ázsiai ország állampolgárai lényegesen kisebb nagyságrendet képviselnek: a japán, koreai, indiai és thaiföldi állampolgárok száma például néhány száz fő.