Gyurcsány: Nem könnyű a demokrácia

2007.10.22. 20:41
Az Operaházban csupán néhány perces késéssel kezdődött az ünnepi díszelőadás, amelyen Gyurcsány Ferenc mondott beszédet. A kormányfő arról beszélt, hogy nehéz dolog a demokrácia, hogy Magyarország 18 év alatt hosszú utat tett meg, és még hosszú út áll előtte; hosszabb, mint azt az 56-osok szerették volna. A beszédben arra is kitért, hogy a sokféleség az értékünk, hogy Nagy Imre és Mindszenty sem értették volna meg egymást, de ez nem baj.

Meghajtom fejemet '56 hőseinek emléke előtt – kezdte ünnepi beszédét Gyurcsány Ferenc az 1956-os forradalom 51. évfordulóján rendezett ünnepi díszelődáson, amelyen megjelent Sólyom László köztársasági elnök és Szily Katalin, az Országgyűlés elnöke is. A miniszterelnök a köszöntőjében azt mondta: '56 a szabadság kiáltása, egy jobb életért, egy igazabb Magyarországért. (A közelben mindeközben rendbontás és rendőrségi oszlatás volt > > >).

"A kikiáltott szó bennakadt, és évtizedek kellettek, hogy egy új nemzedék folytassa apái küzdelmét. Ez a nemzedék teremtett demokratikus, szabad országot" – folytatta a kormányfő. A köszöntőben arról beszélt, hogy a demokrácia keveset állít, és sokat kérdez, valamint arról, hogy Magyarország ereje a sokféleségben van.

Ez a sokféleség jelent meg 1956-ban is, a mártír minszterelnök, az írógépe fölé hajló tudós miniszter, Bibó István és a pesti srácok, ha megélhették volna, sokat vitatkoztak volna egymással. "Mindszenty és Nagy Imre egy sor kérdésben nem értett volna egyet, de talán tudták volna becsülni, értékelni mindazt, ami azon túl, hogy összeköti, el is választja őket" – fogalmazott a kormányfő, aki szerint óvakodni kell a sehová nem vezető, kicsinyes, önfeladást sejtető vitáktól.

A magyar demokráciát nem pár száz hangoskodó fenyegeti, hanem ezek a viták, és az, hogy egyesek szerint van egy olyan tekintély, amely arra kényszerít, hogy föladjuk magunkat, mondta Gyurcsány. "Ám ezt nem szabad megtenni, Magyarország merjen megmérkőzni. Vannak szövetségeseink és barátaink, de hogy mire fogjuk vinni, azt a magyarok teljesítménye dönti el" – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő a beszéde végén azt kívánta: ne kelljenek újabb hősök, hogy Magyarország független, szabad és demokratikus legyen, valamint azt: legyen erőnk és bátorságunk, hogy demokraták legyünk, hogy vigyázzunk az országra.

A kormányfő köszöntőjét követően Bocskay T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnöke mondott beszédet, majd A szabadság diadala – avagy Egmont „szimfónia" ünnepi gála címmel egy táncjáték elevenítette fel az 1956-os forradalom kitörését. Beethoven Egmont-nyitánya volt az '56-os forradalom "nem hivatalos himnusza", legtöbbször játszott darabja.