Orbán három napot kapott a bocsánatkérésre

2007.02.26. 11:01
A rendészeti tárca három napon belüli bocsánatkérésre szólítja fel Orbán Viktort. Ha ezt a Fidesz-elnök nem teszi meg, jogi lépéseket tesznek, közölte a minisztérium. Orbán nemrégiben azt állította, hogy a rendőrség politikai parancsra cselekedett október 23-án.

"Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium három napon belüli bocsánatkérésre szólítja fel Orbán Viktort, amiért azt állította, hogy október 23-án a rendőrség politikai parancsra cselekedett, tájékoztatott a minisztérium. Ha ezt az ellenzéki politikus nem teszi meg, a tárca jogi lépéseket tesz" - olvasható a tárca közleményében.

Már pénteken pert fontolgattak

A tárca felidézi: pénteken közölték, hogy Orbán Viktor ellen perindítást fontolgatnak. "Az IRM vezetése a március 15-ére való felkészülés jegyében különösen fontosnak tartja az ünnep méltóságát és a nemzeti egység hangsúlyozását. Ezért felhívja Orbán Viktort, hogy három napon belül kérjen nyilvánosan bocsánatot a kormánytól és az ugyancsak megsértett rendőrségtől, mivel tényekkel alá nem támasztott kijelentései valótlan állításokat tartalmaztak" - áll a közleményben.


Harcok október 23-án

A minisztérium megismételte korábbi álláspontját, vagyis sértő, valótlan tényállításnak tekinti a volt miniszterelnök megállapítását, miszerint a rendőrség politikai parancsra verte szét az október 23-ai tüntetést. "Egy volt miniszterelnöktől, különösen, hogy tisztsége megszűnése óta is részt vesz a közéletben, elvárható, hogy tisztelje a jogállam intézményeit akkor is, ha azok nem az ő személyes ízlése, hanem "csupán" a jogállam törvényei szerint cselekednek" - tartalmazza a közlemény.

Orbán: A rendőrségnek távol kell maradnia

Orbán Viktor múlt héten szerdán újságíróknak arról beszélt: amennyiben a rendőrség nem engedi, hogy politikai célokra használják, akkor béke lesz március 15-én.

A Fidesz elnöke arra kérdésre, nem tartanak-e attól, hogy március 15-én - amikor a Fidesz is rendezvényt tart - megismétlődnek az október 23-i események, azt mondta: a rendőrségnek távol kell maradnia a politikától; ha a rendőrség nem engedi, hogy felhasználják politikai célokra, akkor béke lesz március 15-én is.

A pártelnök hangsúlyozta: október 23-án is béke és nyugalom lett volna, ha a rendőrség "nyilvánvaló politikai utasításra" nem támadja meg a jogszerűen és békésen összegyűlt megemlékezőket. Orbán Viktor egy nappal később arra szólította fel a kormányt, hogy maradjon távol március 15-től - a Fidesz elnöke a Hír Televíziónak adott interjújában arról is beszélt, hogy a kabinet áll a félelemkeltő akciók mögött.

Orbán: A kormány is maradjon távol

"A kormány maradjon távol, a kormány erőszakszervezetei maradjanak távol tizenötödikétől, szabad március 15-ét akarunk! Mi tudjuk, hogy hogyan kell szépen, békésen és méltóságteljesen ünnepelni. Ezt tettük az elmúlt tizenegynéhány évben egészen addig, amíg a saját politikai céljaira a félelemkeltést nem kezdte el használni a kormányzat" - jelentette ki a pártelnök.

A Fidesz elnöke megerősítette: a rendőrség is maradjon távol a március 15-ei ünnepségtől. "Rámennek a rendőri vezetők, rámegy a rendőrség becsülete erre a helyzetre. Bizonyos politikai kérdéseket rendőri szakmai kérdésekké nyilvánít (a kormány). A rendőröket állítja oda a politikai viták középpontjába. Gyakorlatilag koncként dobja oda őket a politikai életnek (a kormány). Egyébként szakmailag felkészült, tisztességes rendőrök, akiket nem erre képeztek ki, megzavarodnak, össze-vissza beszélnek, mert ők nem politikusok. Azt látják, hogy olyan kérdésekre várnak tőlük rendőrszakmai választ, ami nyilvánvalóan politikai kérdés."