Hatalmas gazdasági növekedést vár Orbán

2006.03.23. 08:17
A Fidesz győzelme esetén nemzetközi szakértők bevonásával készíttetne gyorsjelentést Orbán Viktor a magyar gazdaság valós helyzetéről - derül ki a pártelnök Világgazdaságnak adott nyilatkozatából. Orbán Viktor már nem privatizálna, ellenben drasztikusan és egyből csökkentené a járulékokat. Az egykulcsos adót elutasítja, és leállítana minden olyan futó programot, mely megterheli a költségvetést.

Nincs több privatizáció

Orbán Viktor szerint győzelme esetén első teendői között lesz, hogy egyeztet gazdasági csúcsminiszterével arról, hogy "képesek vagyunk-e július 1-jei határidővel csökkenteni a társadalombiztosítási járulékot 29-ről 19 százalékra". Mint mondta, csökkentik a tb-járulékot függetlenül attól, milyen állapotban lesz a költségvetés, mert ez "arkhimédészi pont a programukban ", melytől nem tágítanak.

Az egykulcsos adóról azt állítja, hogy "nem tudjuk bevezetni, mert ellentétben áll a családi adózás logikájával". Emellett a magánosítást a Fidesz elutasítja, mert "nincs állami vagyon, amelyet magánosítani lehetne. Ami van, azt meg kell tartani állami felelősségi körben". Ezért a Fidesz csak "elhanyagolható mértékben" számít privatizációs bevételekre.

Kevesebb adó, több állami feladat

A tb-járulékok csökkentése után Orbán további adómérsékléseket is tervez. "Hozzá akarunk nyúlni az szja-hoz is, de az időpont nem lehet korábbi 2007 januárjánál. Az iparűzési adótól pedig szabadulni szeretnénk, csakhogy az önkormányzatok nehéz helyzetbe kerülnének nélküle" - közölte. A Fidesz elnöke szerint a megoldás, hogy az önkormányzatokkal meg kell állapodni arról, milyen állami feladatokat nem kívánnak ellátni. Szerinte ilyenek vannak az egészségügyben, az oktatásban. "Ha az önkormányzatok hajlandóak ezekről lemondani, az államnak át kell vállalnia őket, és máris kevesebb a kiadási kötelezettség az önkormányzatok oldalán."

Azt állítja, a látszat csal és a Fidesz programjának nem kulcseleme az állami gondoskodás. A lényeg, hogy "vannak olyanok is, akik támogatás nélkül nem tudnak elindulni a siker útján. Nekik is segíteni kell".

Az idei büdzsét korrekcióra szorul, nehezen bírná ki a hátralévő fél évet - mondja. "Összeomlott, mint egy kártyavár. Hogy formailag új költségvetést kell benyújtani, vagy ezt kell radikálisan módosítani, eldöntjük a választások után."

Leállítaná a futó programokat

Az elnök a stabilizációt jelölte meg az első év fő feladatának. A folyamatban "az összes kiadást le kell állítani, ami nem kapcsolódik a mindennapi élet biztonságához". Ide érti a magántőkés PPP-programokat, amelyek esetében ez lehetséges, a finanszírozási konstrukciókat, amelyeken veszít az állam, a fölösleges bürokratikus kiadásokat.

"A bevételi oldalon 200 ezer már létező munkahelyet szeretnék behozni az adózó körbe" - fogalmazott Orbán, aki szerint a Fidesz gazdasági programja azért áll biztos lábakon, mert ők írták, hanem a vállalkozók. "A végrehajtásában sem a kormányra számítok. Magukkal a vállalkozókkal kell megállapodást kötnünk."

Tervei szerint Matolcsy György lenne a "gazdasági csúcsminisztere", aki úgy véli, 2010-ben eurónak kell lennie Magyarországon. "A programot támogatom, bár kétségeim vannak" - teszi hozzá Orbán, akit nem foglalkoztat az, hogy pártelnöki pozíciója megrendülhet-e, ha mégis veszítenek. "Sosem foglalkozom ilyen gondolatokkal, mert ezek nem vezetnek sehova. A feladatomra koncentrálok, semmi másra. És hiszek az ország sikerében."

Az interjú teljes terjedelmében a Világgazdaságban olvasható.