Orbán: Az egész ország fideszes!

2002.09.12. 22:03
A vidéki Magyarországon a "polgári erőknek" jó esélyei vannak arra, hogy megkapják a támogatást a szavazóktól az őszi önkormányzati választáson. Erről Orbán Viktor beszélt csütörtökön soproni kampánynagygyűlésén. A Fidesz csak bizonyos feltételek mellett hajlandó megszavazni adni a csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítást. Orbán szerint az önkormányzatok előtt csak két út áll: vagy a szocialista irányba haladnak, vagy a "polgári utat" követik. Orbán szerint az egész ország fideszes, kivéve a fővárost.
A volt miniszterelnök kifejtette, hogy a parlamenti választásokon a "polgári erők iránt megnyilvánult bizalom valóságos erővé válik" a megválasztott polgármesterek és képviselők személyében. "Az egész ország fideszes", csak Budapesten áll másképpen a helyzet.

"Ha a polgári erők sikerrel akarnak indulni az önkormányzati választáson, akkor büszkének kell lenni az elmúlt négy esztendő eredményeire. Az elmúlt évtizedben megerősödött egy polgári nemzeti értékrend, amely helyet kér magának a Nap alatt" - szögezte le.

Szili: Ízléstelen Orbán fenyegetése
"Politikai kalandorságnak" tartja Orbán Viktor szerdai bicskei kijelentését arról, hogy a Fidesz feltételekhez köti a Magyarország EU-csatlakozásához kapcsolódó alkotmánymódosítások megszavazását. "Orbán kijelentése ízléstelen" - nyilatkozta az m1 Aktuális című műsorában a parlament elnöke.
Uniós csatlakozás csak feltételekkel

A volt kormányfő beszédében megismételte szerdai bicskei kijelentését, miszerint a polgári oldal az európai uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítást - amelyhez a parlamentben kétharmados többségre van szükség - csak bizonyos feltételek mellett hajlandó a megszavazni. Magyarország nem tud sikeresen csatlakozni az Európai Unióhoz, ha "a kormányzat megfojtja a Széchenyi-tervet", ha a gazdáknak nem folyósítják a továbbiakban azokat a hiteleket, amelyeket az előző kormány dolgozott ki.

Ha rosszul csatlakozunk

Az egész ország fideszes!
"Nem lehet sikeresen csatlakozni az Európai Unióhoz, ha nem emelkednek a bérek. Ha rosszul csatlakozunk, vállalkozók és gazdák tízezrei veszíthetik el egzisztenciájukat" - jelentette ki Orbán.

A soproni politikai erőviszonyokkal kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy két út áll Sopron előtt: "vagy a szocialista irányba halad, vagy a polgári utat követi".

"Aki gyengíti harmadik erőként a helyi polgári összefogás képviselőjelötjeit és polgármesterjelöltjét, az a baloldal malmára hajtja a vizet Sopronban" - mondta.

Szájer József, a Fidesz alelnöke kijelentette, nem fordulhat elő, hogy szocialista polgármester irányítsa Sopron városát. Molnár Ágnes, a Fidesz vezette "polgári összefogás" polgármesterjelöltje céljai közül kiemelte, legyen Sopron a Nyugat Pannon Régió Központja, és irányítsa polgári vezetés Sopront, a polgárvárost.