Orbán és Dávid levelezett a megüresedett parlamenti helyről

2004.04.23. 11:05
Orbán Viktor kimért hangú levélben ajánlott fel egyeztetést a Fidesz és a kereszténydemokraták új országgyűlési képviselőjelöltjéről Dávid Ibolyának. Az Isépy Tamás halála miatt megüresedett mandátumra a Fidesz elnöke Semjén Zsolttal és Harrach Péterrel együtt Deák Andrást javasolta. Az MDF elnöke válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz korábban "sajnálatos módon" felmondott minden megállapodást a két párt között.
Isépy Tamás halála után több mint két héttel levélben javasolt közös döntést a Fidesz elnöke a kisebbik ellenzéki párt vezetőjének a megüresedett képviselői hely betöltéséről.

Kereszténydemokrata követők

Az Orbán Viktor, Fidesz-, Semjén Zsolt, KDNP- és Harrach Péter, MKDSZ-elnök által aláírt levélben Deák Andrást, a fővárosi Fidesz-frakció MKDSZ-es képviselőjét javasolja elfogadásra Dávid Ibolyának. Bár a Fidesz-MDF 2002-es közös választási lista soron következő bejutója a hatvanadik helyen álló MDF-es jelölt lenne, a Fideszben úgy vélik, hogy a Regnum katolikus mozgalomban is aktív szerepet vállaló politikusnak kellene betölteni az MKDSZ-es Isépy helyét. Semjén Zsolt korábban arra emlékeztetett, hogy Varga László halálát követően is egy kereszténydemokrata jelölt, Rubovszky György került a parlamentbe.

Együtt kell fellépni

Dávid Ibolya válaszában leszögezi, hogy Isépy Tamás április 2-án bekövetkezett halála előtt március 3-án ORTT-s kinevezése miatt Szalay Annamária is lemondott mandátumáról. Az MDF elnöke felhívja a figyelmet arra, a Fidesz korábban "sajnálatos módon" felmondott minden megállapodást a két párt között. A jogi szabályozás alapján viszont a két pártnak, mint közös listát állító szervezetnek együttesen és közös fellépéssel kell az OVB elé terjeszteni üresedés esetén a helyet betöltő jelölt nevét. Dávid Ibolya ezért egyeztetést javasol Orbánéknak.

Feloldozták az MDF-et

Az MDF-elnöke egyébként a szövetségi szerződések felmondása után Varga László tavalyi halálával kapcsolatban közleményében kijelentette, a Fidesz egyoldalú lépésével feloldotta az MDF-et azon kötelezettsége alól, hogy figyelembe vegye a listás helyek megüresedése esetén a megüresedés okát. Dávid akkor azt állította, hogy ha nincs megállapodás, akkor a listáról a következő jelölt került volna be.