Munka, tanulás, Széchenyi-terv

2001.02.01. 20:58
A gazdasági fordulat bekövetkezett, de a munka nagyja még hátra - jelentette ki országértékelő beszédében Orbán Viktor, miközben egy nyílt tengeren hánykolódó hajóhoz hasonlította Magyarországot. ,,A hajó rossz alkatrészeit kicseréltük, a víz már nem szivárog be, és mintha a hídon is állna valaki - fogalmazott. A kormányfő a családpolitika kapcsán kifejtette, hogy továbbra is a családi adókedvezmények növelése mellett áll ki, míg a szegényebb rétegeknek a munkához jutást támogatja. Orbán kritikával illette az egészségügyi reform lelassulását.
A születésnapok jó alkalmat kínálnak arra, hogy nagyobb megéretést tanúsítsunk egymás iránt - kezdte szokásos év eleji országértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Vigadóban. A millennium és más évfordulók kapcsán a kormányfő kijelentette: a 2000. év csaknem olyan bérpezsdítő volt, mint az 1990-es év. A miniszterelnök beszédében egy nyílt tengeren hánykolódó hajóhoz hasonlította Magyarországot, melynek rossz alkatrészeit menet közben kell, saját erőből kicserélni. Az elmúlt tíz évet átfogva közölte: ,,A hajó rossz alkatrészeit kicseréltük, a víz már nem szivárog be, és mintha a hídon is állna valaki".

Orbán Viktor
Értékelés a Vigadóban
Vállalkozói szellem, munka, bátorság

Külföldi lapok által feltett kérdésekre hivatkozva a kormányfő azt kérdezte, mikét sikerült ez a kisebb fajta csoda. Válaszában kifejtette: a vállalkozói szellem, a munka és a bátorság segítségével.

Az elmúlt évről a miniszterelnök elmondta: az évezred legnagyobb árvizét szenvedte el az ország, mely 100 milliárd forintnyi kárt okozott. Az olajválság mintegy 300 milliárdos veszteséget okozott, és az euró gyengélkedése is több százmillió dollárral növelte a veszteségeket.

Orbán kijelentette: Magyarország az egyetlen állam az európai térségben, ahol nem nőtt, hanem csökkent az inflácoó. Igaz, tette hozzá, nem olyan mértékben, mint ahogy tervezték. Nemzetközi értékelésekre hivatkozva kijelentette: a 2000. év volt Magyarország legsikeresebb esztendeje. Rekordot döntött az export, a gazdaság öt százalékkal nőtt, sikerült kivergődni az adósságcsapdából, és a három nagy hitelminősítő intézet is magasabb kategóriába sorolta az országot - indokolta állítását Orbán Viktor.

Családpolitikai sikertörténet

Bizonyára sokan vannak, akiknek már elege van a makrogazdasági adatokból - folytatta Orbán. A mai elemzésekre hivatkozva kijelentette, mára megállt a legszegényebb és a leggazdagabb rétegek jövedelme közötti különbség. Tudományos felmérésekre hivatkozva kijelentette ma már a gyermekvállalás nem jelent feltétlenül szegénységet. Míg korábban minden harmadik gyerek született szegénységbe, ma már csak minden ötödik.

A háromgyermekes családok helyzete jelentősen javult, de az egy-két gyermeket nevelőké is jobb mint volt - mondta a kormányfő.

Orbán kritikával illette az egészségügyi reform megakadását. Mint mondta, reménykednek benne, hogy a folyamat ismét felgyorsul. A gyógyszerárak kapcsán megemlítette a gyártókkal körvonalazódó hosszú távú megállapodást, amelynek nyomán ,,mindenki számára elviselhető gyógyszerárak alakulnak ki."

Kitért a miniszterelnök arra is, hogy tavaly csökkent a halálozások, és nőtt a születések, valamint a házasságkötések aránya.

Az elmúlt évek gazdaságpolitikáját összegezve kijelentette: ez azt igazolja, hogy a fordulat megtörtént, a munka nehezén túl vagyunk, de a nagyja még hátra van. Orbán kifejtette: az előttünk álló új világ a családra épül. Ezért a polgári kormány segíti a családot.

Család, pótlék, adókedvezmény

Vannak olyan családok, amelyek kemény munkával eljutottak egy számukra elérhető, sikeresnek mondható életszínvonalat - fogalmazott. Ők ma azon gondolkodnak, hogy vállaljanak-e mégy egy gyereket, mert ezzel csökkenhet az életszínvonaluk. Nekik elsősorban arra van szükségük, hogy a jövedelemadójuk gyermekeik számának növekedésével rohamosan csökkenjen - mondta a miniszterelnök

Vannak olyan családok, ahol megszületnek a gyerekek függetlenül attól, hogy van-e a szülőknek munkája, hogy el tudják-e tartani őket. Az ilyen családokat, ahol nem tudják a gyerekeket tisztességesen felnevelni, nem abban kell támogatni, hogy újabb gyerekeket vállaljanak, hanem, hogy a szülőknek legyen munkája - mondta.

Munka, munka, munka

Az új világ legerősebb pillére a munka lehet, mindannyiunk érdeke, hogy aki akar és képes, az munkához juthasson. Magyarországon rohamosan csökkent a munkanélküliség, egyre több a betöltetlen állás - jelentette ki. A jövő az, hogy kevés lesz a munkáskéz.

Az új munkanélkülisegély-rendszerről kijelentette: ma már csak az kaphat segélyt, aki a felajánlott közmunkából valamilyen részt vállal.

A minimálbér emelése előtt majdnem annyit lehetett kapni segélyként, mint a minimálbér. Az az ország soha nem fog a munkára épülni, ahol a bér nem jóval magasabb, mint a segély - érvelt a kormányfő.

Tanulás egy életen át

Ma már minden harmadik diák felsőoktatási intézményben tanulhat, de belátható időn már minden második fiatal felsőfokú végzettséget szerezhet, ha akar - fogalmazott Orbán az oktatásról. A cél, hogy senki ne maradjon ki az iskolából azért, mert származása, anyagi körülményei ezt nem teszik lehetővé. Ezért sürgette a miniszterelnök a diákhitelt.

Orbán a tanulást ajánlja a romáknak

A magyarországi cigányság felemelkedéshez a munkán és a tanuláson keresztül vezet az út. Orbán kiemelte: ,,míg 1998-ban az ösztöndíjban részesülő romadiákok száma nem érte el a háromszázat, ma már nyolcezren vannak". Azaz ma Magyarországon nincs olyan roma fiatal, aki, ha tanulni akar, és tehetséges, ne kapna ösztöndíjat.

Orbán kijelentette, hogy reméli, a nyolcezer család példája nagyobb világosságot ad a tájékozódásban, mint a külhoni világosság csalóka példája.

A megoldás: Széchenyi-terv

A zakatoló gazdaság erejét a Széchenyi-terv formálja nemzetépítő erővé. Orbán kiemelte a a terv hét negy fejezetét, köztünk az információs társadalom megteremtésének elképzelését. A tervtől azt remélik, mondta Orbán, hogy külföldi és hazai tőke bevonásával megkétszerezik a gazdaságfejlesztésre fordított pénzt.

A miniszterelnök végezetül kiemelte a tudás szerepét, és elmondta, hogy idén hatvan százalékkal nőnek a kutatásra fordított támogatások.