Luxuskategóriás Orbán villája is

2005.11.08. 13:48
Orbán Viktor is a luxuskategóriás ingatlanban lakik a Fidesz-elnök családjának gazdagodását vizsgáló bizottság legújabb részjelentés tervezete szerint. Az utóbbi idõben csak szocialista tagokkal mûködõ testület elé kerülõ dokumentum 120-140 milliósra becsüli a 218 négyzetméteres ház jelenlegi piaci értékét.

Az Országgyûlés "Az Orbán család állami forrásból történõ gazdagodása, különös tekintettel a szõlõbirtokokra" vizsgálóbizottsága legújabb részjelentés-tervezete a hasonló adottságú Szabadság-hegyi villák kínálati árai alapján 120-140 millió forintra becsülte a volt miniszterelnök új lakásának értékét.

Megnõtt az értéke

A november 9-i ülésre készült dokumentum szerint Orbán Viktor és felesége jelenleg egy XII. kerületi társasházi formában bejegyzett, azon belül 1252 négyzetméteres telekhányadon álló, önálló (a felújítás és bõvítés után) 218 négyzetméteres villa, egy külön kerti építmény és egy földalatti tároló tulajdonosa. A Fidesz elnöke feleségével 1989 óta több lépésben egyre értékesebbre cserélte lakását. A tervezet szerint a cserék során rendszeresen nagy kedvezménnyel jutottak az újabb lakásokhoz, majd igen magas értéken tudták beszámítani, illetve eladni korábbi ingatlanaikat. A szocialista tagokkal mûködõ testület ebbõl arra következtetett, hogy Orbánék vagyongyarapodása jelentõsen meghaladta a lakóingatlanok értéknövekedését.

Gyurcsány fizetni fog a luxusért
Az ingatlanokra kivetendõ luxusadóra, mint új adónemre hétfõn mondott igent a parlament. Az új fizetési kötelezettség a 100 millió forintot meghaladó értéket képviselõ lakások, házak tulajdonosainak kell majd fizetnie. A Fidesz szerint viszont a fizetendõ összeg olyan kicsi, egy 110 milliós ingatlan esetében körülbelül 50 ezer forint, hogy az még az ingatlanbecslést sem fedezi majd. Szijjártó Péter, az Orbán-bizottsággal párhuzamosan mûködõ Apró-Gyurcsány vizsgáló bizottság fideszes elnöke éppen a hétfõi parlamenti ülésen kérdezte a miniszterelnököt, hogy kibújik-e majd a fizetés alól. Gyurcsány válaszában elismerte, hogy a Szemlõ-hegyi villa lakrészei külön-külön is 100 milliót meghaladó értéket képviselnek, és kijelentette, hogy családja fizetni fogja a most kirótt adót.

Kettõbõl csinálták

Az ellenzéki politikus jelenlegi Cinege úti ingatlana két lakrész egyesítésével alakult ki. Orbánék épp a 2002-es választásokat követõ napokban, május 9-én vették meg a 82 és a 101 négyzetméteres társasházi egységet 37, illetve 35 millió forintért, amelyhez egy 3 milliós vételáru garázs is kapcsolódott. A két lakás együtt egy különálló kétszintes villaszerû újépítésû házat alkot. A telek teljes 1544 négyzetméteres területébõl az Orbán család tulajdonába egy 1252 négyzetméteres telekhányad került. A korábban tokaji szõlészetben érdekelt család borospincével is rendelkezik az udvarban. A jelentéstervezet szerint Orbánék a vásárlást követõen tetõtér-beépítéssel további 35 négyzetméterrel kibõvítették a lakást, és felújították az épületet, de az erre vonatkozó dokumentációt sem a politikus, sem a XII. kerület nem bocsátotta a bizottság rendelkezésére.


Az Orbán-házhoz szolgalmi út visz, a telek fekvése, illetve a környező házak miatt az épület egyáltán nem látható.

Kékessy a kulcsfigura

A jelentéstervezet kitér Orbánék korábbi, 1994-ben 563760 forintért vásárolt Haris közi lakásának bérbeadására is. Az összeállítás szerint a politikus eddig nem adott kielégítõ magyarázatot az éveken át 1000 dollárért bérbe adott ingatlan bevételeinek adózásáról. A dokumentum megállapítja azt is, hogy Orbán Viktor és felesége 2002-ben eladták a Haris közi lakásukat 63 millió Ft-ért. A vevõ Kékessy Dezsõnek, Orbán Viktor felesége üzlettársának közeli hozzátartozója volt: Kékessy Dezsõ különbözõ vállalkozásai az adásvételt megelõzõ években pedig jelentõs összegû (100 millió forintot jóval meghaladó) vissza nem térítendõ állami támogatásban részesültek.

A Fidesz hétfõn jelentette be, hogy Orbán Viktor bemegy a családja gazdagodását vizsgáló testület november 16-i ülésére. A befejezéséhez közelõdõ vizsgálódás az ÉS cikkei nyomán kezdõdött, a politikus pedig egyszer, július 6-án válaszolt három órán keresztül a képviselõk kérdéseire.