Vezetőváltás a köztársasági őrezrednél

2002.05.29. 11:44
Menesztette a Köztársasági őrezred parancsnokát Gémesi Istvánt a belügyi tárca új vezetése. Utóda Szabó Ferenc dandártábornok, aki már el is foglalta hivatalát. Az eddig az ORFK-n dolgozó tiszt korábban már volt helyettes vezetője az őrezrednek. Információink szerint hamarosan távoznia kell Bakondy Györgynek, a katasztrófavédelem vezetőjének is, utóda Bleszity János korábbi tűzoltó parancsnok lehet.
Menesztette Gémesi Istvánt a Köztársasági Őrezred parancsnokát Lamperth Mónika belügyminiszter, utódjául pedig Szabó Ferenc dandártábornokot nevezték ki. Szabó korábban már volt az őrezred helyettes vezetője, beosztásából négy évvel ezelőtt kellett távoznia az akkori kormányváltás miatt. Hivatalos információt nem sikerült szereznünk a váltás okáról, az őrezrednél mindenestre már zajlik az átadás-átvétel: a parancsnoki titkárságon már az új vezető beosztottai ülnek.

Ugyancsak változás várható a Országos Katasztrofavédelmi főigazgatóság élén: Bakondy Györgyöt Bleszity János válthatja a poszton. Bleszity szakmai körök szerint az egyik legképzettebb magyar tűzoltó, aki korábban a Tűzoltóság Országos Parancsnokságát irányította, a vezérőrnagy korábban "mezei" tűzoltóként kezdte pályáját. Bleszity János jelenleg a Rendőrtiszti Főiskolán tanít és perben áll a fővárosi tűzoltósággal, mert véleménye szerint szabálytalanul bírálták el a budapesti parancsnoki pályázatot.