Gyurcsány: négymillió ember nem fizet adót Magyarországon

2004.11.17. 17:12
Az MSZP elnöke a nemzetpolgárság intézményének bevezetését tervezi, hogy ezzel biztosítsák a magyar állampolgároknak járó útlevelet a határon túli magyarok számára is. Kövér László nem tudja, hogy ha fogy a magyar, ötven év múlva ki fog itt dolgozni. Az afrikaiak, a pakisztániak, az arabok, a törökök, vagy a kínaiak? - kérdezte a parlamenti vitanapon.
"Magyarnak lenni jó, ugyanakkor embert próbáló is" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán, az országházban a kettős állampolgárságról tartott vitanapon. A miniszterelnök a Fidesznek címezve azt mondta, hogy ha azt mondják, hogy nem jár automatikusan egészségügyi ellátás és nyugdíj azoknak, akik Magyarországon nem fizetnek adót és járulékot, akkor nyilván tudatában vannak annak, hogy több mint négymillió ember nem fizet adót.

Az MSZP nemzetpolgárságot akar

"A nemzetpolgárság intézményével biztosítsuk a magyar állampolgároknak járó útlevelet a határon túli magyarok számára is, ha kell, alkotmánymódosítással" - jelentette ki Hiller István, az MSZP elnöke. A nemzetpolgársággal biztosított útlevél bevezetése nem csorbít semmilyen állampolgári jogot, és világosan kifejezi a határon belüli és túli magyarok egy nemzethez tartozását. Az MSZP vezetője elmondta, hogy a szülőföldön való boldogulást segítő Szülőföld Alap a határon túli magyar területeken munkahelyteremtésre, beruházás-ösztönzésre, vállalkozásfejlesztésre irányul, és lehetőséget ad az oktatási, kutatási és kulturális intézmények működésére.

Kövér szerint nemzetközi joggal ellentétes

"Mi ebben az új?" - tette fel a kérdést Kövér László, a Fidesz vezérszónoka az MSZP által felvázolt koncepcióról. Hozzátette: ami új benne, az nem jó. Kitért arra, hogy az MSZP-SZDSZ kormány két év alatt 6,2 milliárd forintot vett el a határon túli magyarok támogatásából, és most a Szülőföld Alappal ebből akar egymilliárdot visszaadni. Kövér László szerint a teljes jogú állampolgárságot nem, de a magyar útlevelet megadó koncepció nem létezik a nemzetközi jogban. Szerinte a Gyurcsány Ferenc miniszterelnökből és Hiller István MSZP-elnökből álló "álompáros" a kettős állampolgárság dolgában "a törvényeket is lábbal tiporva, alantas, uszító kampányt folytat a határon túli magyarokkal szemben és megosztja a nemzetet".

A Fidesz politikusa megjegyezte: politikusként nem érdekli Gyurcsány Ferenc lelke, bár magánemberként van véleménye róla. "Gyurcsány Ferenc eszével mit kezdjünk? Magát sikeresnek nevező üzletember, jókor van jó helyen, jól kalkulál, itt is csak üzleti kalkulációkat tud végezni.

Fogy a magyar

"Magyarország népessége 2050-re 7,5 millióra fogy. Ki fog itt dolgozni, az afrikaiak, a pakisztániak, az arabok, a törökök, vagy a kínaiak? Ők nem jelentenek többletterhet Magyarország számára?" - tette fel a kérdést.

Haladéktalanul benyújtják a Szülöföld-programot
A kormány haladéktalanul benyújtja a parlamentnek a Szülőföld-programmal kapcsolatos törvényjavaslatokat, jelentette be László Boglár kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón. Emlékeztetett rá, hogy a törvénycsomagban szerepel az egymilliárd forintos kezdőtőkével létrehozandó Szülőföld Alap, a határon túli gazdaságfejlesztést és munkahely-teremtést célzó húszmilliárd forintos hitelkeret, valamint a nemzetpolgárság fogalmának beemelése az alkotmányba. László Boglár szerint ez utóbbiból vezetik majd le az anyaországba történő könnyített belépést lehetővé tevő útiokmány létrehozása is. A kormányszóvivő szerint nincs határidő az útiokmány jogi hátterének a kidolgozására, az igazságügy-miniszter - mint mondta - szorgalmas ember, dolgozik az ügyön.