Orbán a népszavazást ünnepelte, Gyurcsány még Demszkyt is megnézte

2007.03.15. 19:00
Soha nem látott rendőri készültség mellett kezdődött reggel az idei március 15-i ünnepségsorozat. Az állami és önkormányzati rendezvényeket tüntetők zavarták meg. Orbán Viktor a Fidesz délutáni nagygyűlésén az önkormányzati választási győzelemhez hasonlította a lehetőséget az őszi népszavazásra.

Kossuth tér, 9 óra Sólyom László köztársasági elnök távollétében Gyurcsány Ferenc megadta az engedélyt a zászlófelvonásra az Országház előtt. A Kossuth térre fémdetektoros kapun keresztül lehetett bejutni az engedéllyel rendelkezőknek. A ceremónia alatt néhány száz tüntető sípolt, fütyült, kiabált, Gyurcsányt Haynauhoz hasonlította.


Nemzeti Múzeum, 11 óra A Szabadság térről ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész vezetésével több száz ember indult el, maj több ezer érkezett a Nemzeti Múzeumhoz, ahol a központi megemlékezést tartották. A közjogi méltóságok és a kormánypárti politikusok előtt lezajlott műsort végigfütyülték a tüntetők és kormányellenes rigmusokat (Gyurcsány, takarodj!, Elkúrtad, stb.) skandáltak.


Március 15. tér, 13 óra A tüntetők a Nemzeti Múzeumtól a Március 15. térre vonultak, ahol a főváros tartotta hagyományos ünnepét. A teret megtöltötte a jórészt Gyurcsány-ellenes közönség. Váratlanul Gyurcsány Ferenc is megjelent a téren. A feszült helyzet miatt felmerült, hogy Demszky Gábor tizenhat év óta először nem tart beszédet. Végül mégis a mikrofonhoz lépett és a hangzavar miatt kiabálva elmondott beszéde nagy részét a tojásdobáló tüntetők felé mondta.

"Sehonnai, bitang ember az, aki miatt ma bármelyik honfitársunknak félnivalója lehet szabadon megünnepelni március 15-ét" – mondta a főpolgármester a tojás-, paradicsom és flakonzáporban. A politikust végül egy tojás el is találta, pedig tíz esernyős testőr igyekezett ezt megakadályozni. A tüntetők egyszer a kordont is áttörték, de a rendőrök visszaverték a támadást. Gyurcsány Ferenc, Demszky Gábor és más SZDSZ-es és MSZP-s politikusok a Petőfi-szobor talapzatánál elénekelték a Kossuth nótát, majd távoztak.

Parlament, 14 óra Az Erdélyből délelőtt hazatért, a Lánchídon is átsétáló Sólyom László, valamint Gyurcsány Ferenc és Szili Katalin átadta a Kossuth- és Széchenyi-díjakat. Ezúttal nem volt kézfogásbotrány, a köztársasági elnök mindenkivel kezet fogott és a miniszterelnöknek is kezet nyújtott valamennyi díjazott.


Vörösmarty tér, 14 óra A Jobbik gyűlésén estére várták Gyurcsány Ferenc bukását. Wittner Mária, a Fidesz országgyűlési képviselője felolvasta aktualizált 12 pontját, amelyek között a médiaterror felszámolása és a magyar hitű miniszterelnök is szerepelt. Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint magyarirtás folyik, az országot szerinte munkatáborrá akarják alakítani.



Hősök tere, 14 óra A MIÉP gyűlésén ötezer ember előtt Csurka István azt mondta, hogy forradalom lesz, ha nem takarodik el a Gyurcsány-kormány. A pártelnök a híveit a Fidesz rendezvényére küldte. Felszólalt a holokauszt tagadásáért Ausztriában börtönbüntetésre ítélt brit David Irwing is, aki szerint Tony Blair éppen olyan hazug, mint Gyurcsány Ferenc.

Erzsébet híd, pesti hídfő, 16 óra Az MTI szerint 200 ezer, tudósítóink szerint több tízezer ember vett részt a Fidesz nagygyűlésén. Orbán Viktor szerint az új többség elkergetheti a kormányt. A pártelnök a népszavazás lehetőségét – reményei szerint hat kérdésre adhatunk választ az ősszel – az őszi önkormányzati választási győzelemhez hasonlította.

"Előbb kifosztották a nemzetet, most egészségét teszik tönkre, iskoláit dúlják fel, adósságait a még meg sem születettek vállára rakják" – mondta Orbán Viktor. A "mai új arisztokrácia" szerinte teljesítmény és felelősség nélkül élvez kiváltságokat. "Ezért akarják a fejünkbe verni, hogy vesztesek vagyunk, vesztesei a rendszerváltásnak, az EU-nak, a reformoknak és az előttünk álló éveknek."

A nagygyűlés résztvevőit a szervezők felszólították, hogy békésen távozzanak vagy menjenek fel a Várba a párt hagyományos fáklyás megemlékezésére.

A rendőrség a Deák téren délután elfogta az őszi tévéostrom óta körözött Budaházy Györgyöt (Lelkiismeret '88). Néhány száz ember a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületéhez akart vonulni. A rendőrség az Andrássy úton szorította kifelé a tüntetőket. Fél 8-kor megindult az első rendőrségi ostrom.