Életveszélyes állapotban vittek kórházba egy otthon szülő anyát

2007.10.27. 20:36
Az anya már a második gyermekét akarta otthon szülni, noha az első szülésnél is hasonló komplikáció miatt került kórházba.

Életveszélyes állapotban vittek kórházba egy otthon szülő anyát és csecsemőjét péntekről szombatra virradóra Budapesten - hangzott el a Tv2 hírműsorában.

Az anya jobban van, a csecsemő egészséges - közölte a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház ügyeletes orvosa. Az anya az orvosoknak azt mondta, hogy tervezett otthon szülés volt. Orvost vagy bábát nem találtak a lakásban a helyszínre érkező mentősök. Ezt az Országos Mentőszolgálat szóvivője is megerősítette a hírműsornak.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház ügyeletes orvosa elmondta, hogy a mentősök beszámolója szerint a köldökzsinór még nem volt elvágva, a méhlepény pedig még az anyában volt. Az orvosok úgy tudják, hogy az anya már a második gyermekét akarta otthon szülni, noha az első szülésnél is hasonló komplikáció miatt került kórházba.

Szabályozni fogják az otthon szülést

Az anya jobban van, ugyanakkor az orvosok szerint, ha nem kerül kórházba, a vérveszteség miatt meghalhatott volna. Győrfi Pál megerősítette az információt, hogy az éjszaka otthonszüléshez riasztották a mentősöket. Mint mondta, szakszemélyzet a mentők kiérkezésekor nem volt a helyszínen.

A szóvivő azonban nem közölt részleteket az esetről a betegjogokra hivatkozva. Mivel az orvos vagy bába, aki a szülést vezette, nem várta meg a mentőket a vérző nő mellett, a kórház hivatalból feljelentést tesz segítségnyújtás elmulasztása miatt.

Szeptember közepén meghalt egy újszülött Budapesten, akit otthon akart világra hozni édesanyja egy XII. kerületi születésházban, de a szülés során komplikációk merültek fel. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés miatt indított az ügyben ismeretlen tettes ellen eljárást.

Az eset kapcsán szakmai vita bontakozott ki, miközben az Egészségügyi Minisztérium közleményben tudatta, hogy a közeljövőben szabályozni fogja az otthonszülések szakmai és finanszírozási kérdéseit, mivel Magyarországon jelenleg teljesen szabályozatlan körülmények között hozzák világra gyermeküket az otthon szülő anyák.