Gyurcsány dinamizálni akar

2006.04.28. 14:40
Sem személyi kérdésekről, sem pedig a kormányzati struktúrát érintő ügyekről nem esett szó a balatonőszödi koalíciós tárgyalásokon, állítja Gál J. Zoltán és Horn Gábor. A csütörtökön kezdett megbeszélések a sajtó teljes kizárásával történtek. A sajtótájékoztatón jellemzően általánosságok hangzottak el, Gál szerint máris összecsiszolták a programokat, jövő héten az adórendszerről lesz szó.

Személyi kérdések nem kerültek szóba, kormányzati struktúráról nem beszéltek a csütörtökön kezdett és pénteken végződött balatonőszödi koalíciós egyeztetéseken, közölte a sajtó teljes kizárásával tartott egyeztetések után Gál J. Zoltán, a kancellária és Horn Gábor a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár. A kormányüdülőben tartott egyeztetésen a kormányfő és a kormánytagok mellett megjelent többek között a szocialista pártelnök, az alelnökök, illetve az elnökhelyettes, a szabad demokraták részéről a pártelnök és több ügyvivő is.

Tizenhárom óra egyeztetés

A két program összefésülésén dolgoztak, 13 órán át egyeztettek, Gál J. Zoltán hangsúlyozta, hogy a két párt programja között nincs is olyan nagy különbség, minta hogy az elsőre tűnik.

Kilenc területről tárgyaltak: az önkormányzati igazgatás, az államigazgatás, a közigazgatási reform, az oktatás, az egészségügy, a gazdaságfejlesztés, a foglalkoztatás bővítése, a gyermekszegénység elleni program, és az Új Magyarország programjával kapcsolatos feladatok. A 13 órás találkozó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök helyzetértékelésével kezdődött még csütörtökön délelőtt és az ő összefoglalójával zárult pénteken kora délután.

Úgy tudjuk, hogy a minisztereknek prezentációt kellett arról tartaniuk, hogy milyen reformokat, átalakításokat tartanak elképzelhetőnek saját területükön. Ezekhez - egyénként - a múlt héten már konzultáltak a miniszterelnökkel. "Az előadók között lehet olyan is, aki nem lesz benne a következő kormányban" - mondta egy forrásunk, aki szerint egy-egy tárcavezető mostani teljesítménye befolyásolhatja ugyan, hogy miniszter marad-e, de lényegében nem ezen múlik majd. Forrásunk nem tud arról, hogy eddig bárki is jelezte volna a miniszterelnöknek, nem akar miniszter maradni. Információink szerint azonban Persányi Miklós például már eldöntötte, hogy nem akar a környezetvédelmi tárca élén maradni.

"Szó nincs arról, hogy minden simán ment volna" - kommentálta az egyeztetés egyik résztvevője az Indexnek a miniszterek beszámolóit és az azokat követő vitákat. Majd hozzátette, annyi valóban eldőlt, hogy minden jel szerint sikerül majd összefésülni a programokat, azaz lesznek kompromisszumok. "Az ördög azonban a részletekben lakozik" - mondta informátorunk, aki ennél részletesebben nem akart beszélni a megbeszélésekről.

Információink szerint az egyetlen dolog, ahol még komolyabb ellentétek vannak a két párt között, az az egészségügy átalakításának a módja. Az SZDSZ a több biztosítós modellt vezetné be, a szocialisták viszont csak egy önnálló biztosítót szeretnének az állami egészségbiztosító mellett. Az egyeztetésen részt vevők szerint ebben a kérdésben is meg tudnak majd egyezni, például a több biztosítós rendszer fokozatos bevezetésével. Úgy tudjuk, hogy a végleges törvényjavaslatok ismeretében a miniszterelnök munkatársai kigyűjtik a kétharmados többséget igénylő tervezeteket, és a kormányfő majd ezekkel a hóna alatt keresi fel az ellenzéket.

Változásokra kapott felhatalmazást a koalíció

Gál J. Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta, a megbeszélések eredménye, hogy egyértelművé vált, a feltételek adottak a második Gyurcsány-kormány megalakulásához. A kancellária államtitkára idézett a kormányfő bevezető szövegéből e szerint a miniszterelnök azt mondta: "A választóktól a két párt bátor és mély változásokra, az ország megújítására kapott felhatalmazást." Gyurcsány patrióta politikát kíván folytatni. "Dinamizálni kell az államot, a társadalompolitikát és a gazdaságot" - sorolta a feladatokat a miniszterelnök.

Horn Gábor, koalíciós koordinációért felelős politikai államtitkár azt mondta, hogy az SZDSZ a szabadság, a verseny, a szolidaritás programjával érkezett és komoly lehetőség van arra, hogy az MSZP és az SZDSZ programjából kormányprogram szülessék. Szerinte jelenleg még szakmai vitáik vannak, de azt nem részletezte, mely területeken. (A vitás kérdésekről itt olvashat>>>)

Az egészségügyi programegyeztetésről annyi derült ki, hogy mind a két párt biztosítási modellben gondolkodik, nemzeti kockázatközösségben, egyetértés van arról is, hogy "az egészségügy színvonalának emelése szükséges". A jövő héten az adórendszerről lesz szó a két párt között. Még hetekig izolált tárgyalások várhatóak, tette hozzá Horn Gábor. A minisztériumok számáról nem kívánt beszélni, de közölte, kisebb lesz az MSZP-SZDSZ kormány.

Egyeztetés dömping lesz

A június közepére tervezett kormányalakítás utáni első napon másfél tucat törvénnyel fognak kezdeni, amelyek között van kétharmados. Az Index kérdésére Gál J. Zoltán nem zárta ki, hogy az alkotmányt is módosítani kell majd. A jogszabályok benyújtása előtt tárgyalni akarnak a gazdasági élet szereplőivel és az ellenzéki pártokkal is.