Sör és alma a kampányhajrában

2004.11.26. 20:58
Tovább gyűrűzik az időközi választási kampányban kibontakozott osztogatási vita: az MSZP azt rótta a Fidesz szécsényi aspiránsa szemére, hogy DVD-ket és egyéb műszaki cikkeket osztogatott oktatási intézményeknek, most a Fidesz azért fordul a választási bizottsághoz, mert a szocialista Borenszky Ervin sörrel és csokival igyekezett meggyőzni a választókat. A helyi választási bizottság egyik üggyel sem foglalkozott. Tóth Zoltán választási szakértő szerint a törvény tételesen ugyan nem tiltja az ajándékozást, viszont egyértelmű, hogy a törvény szellemével ellentétes az egyébként 14 éve zajló gyakorlat.

Az MSZP csütörtökön arra próbálta rákényszeríteni a Fidesz szécsényi képviselőjelöltjét, Nagy Andort, hogy lépjen vissza a megméretetéstől, mert DVD-ket ajándékozott választókörzete oktatási intézményeinek. A Fidesz erre úgy reagált, csupán egy kifosztott óvoda kapott ajándékot, az Index azonban kiderítette, hogy számos olyan oktatási intézmény is kapott DVD-t, ahol nem járt tolvaj. A Fidesz erre úgy válaszolt, hogy az oktatási intézményeknek nincsen szavazati joguk. Az osztogatási vita egyébként Kránitz László soproni szocialista jelölt utalványosztogatása kapcsán robbant ki: Kránitz 500 forintos vásárlási utalványokat adott a választókörzetben élő nyugdíjasoknak. A területi választási bizottság megállapítása szerint Kránitz vétett a választások tisztasága ellen. (Lásd keretesünket a cikk végén.)

Feljelentések és viszontfeljelentések

#alt#

A DVD-ügyben a választási bizottsághoz fordultak a szocialisták, erre válaszul viszont a Fidesz panaszolta be a szécsényi Borenszky Ervin kampányát. Az újabb fideszes vád szerint ugyanis Borenszky sört és csokoládét osztogatott korteskedése során. Borenszky az Index megkeresésére nem cáfolta, hogy nyolc focimeccsen több láda sört és több száz, a fényképével ellátott csokit osztott ki a résztvevőknek. A helyi választási bizottság pénteken mind a négy panaszt elutasította azzal, hogy határidőn túl nyújtották be a keresetet. Erre hivatkozva még a szocialista delegált is elutasította párttársai beadványait.

Borenszky szerint azonban nem ezzel a kampánytechnikával van baj, hanem azzal, hogy a Fidesz kettős mércét alkalmaz. Az MSZP-s képviselőjelölt úgy látja, ha az utalványosztás elfogadhatatlan, akkor a DVD-k ajándékozása is az.

Gulyásháború Gyöngyösön
A 2002-es országgyűlési választások első fordulóját kis híján meg kellett ismételni. Az MSZP jelöltje ugyanis gulyáslevest osztogatott a választás napján a körzet roma választóinak. A választási bizottság új első forduló megtartását rendelte el, majd erre végül azért nem került sor, mert a megyei választási bizottság megállapította, hogy a fideszes panaszt késve nyújtották be.
Az elmúlt két napban az MSZP újabb panaszokat tett a választási bizottságnál, amiért Nagy Andor nevében sört és kenyeret osztogatott a fideszes aspiráns kampányembere. Borenszky azt is tudni véli, hogy fideszes vetélytársa almát, sapkát és plüssállatkát tartalmazó csomagot osztogatott nyugdíjasoknak. Nyakó István, a párt szóviője szerint a Fideszesek Litkén élelmiszercsomagokat osztogattak, és megköszönték az első fordulóban rájuk adott voksokat.

Az osztogatás ellentétes a törvény szellemével

Tóth Zoltán választási szakértő szerint tizennégy éve apróbb ajándékokkal kampányolnak a pártok, csak épp a sajtó eddig nem figyelt fel a jelenségre. A BM korábbi közigazgatási államtitkára úgy véli, tételesen nincsen ugyan benne a választási törvényben, hogy tilos az efféle kampányolás, de úgy véli, a törvény szellemével egyértelműen ellentétes a kialakult gyakorlat. Tóth megjegyezte, amíg a választási bizottság meg nem állapítja az esetleges jogsértést, szimpla politikai vitáról van szó.



Választási törvényt sértett az MSZP soproni jelöltje
Vétett a választások tisztasága ellen Kránitz László soproni képviselőjelölt, állapította meg a Györ-Moson-Sopron megyei területi választási bizottság (TVB). A testület megállapításai szerint a november 20-i kampányrendezvényén fényképes naptárai mellett bevásárlási utalványokat is osztogató szocialista jelölt befolyásolhatta a választókat döntésükben. Mivel Kránitz visszalépett, a testület nem állapított meg szankciókat és büntetőfeljelentést sem tett az ügyben.

A soproni választási bizottság az előző nap nem tudott döntést hozni az ügyben. Molnár Ágnes, a Fidesz a soproni választási bizottságba delegált küldöttje szerint a választás tisztaságának megsértése miatt büntetőeljárás is indulhat Kránitz ellen, akár három év börtönre is büntethetik. Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság elnöke nem reagált az Index megkeresésére.