Az SZDSZ bezárta a kiskapukat

2008.04.05. 13:59

Az SZDSZ országos tanácsa szombaton 71 igen, egy nem, 9 tartózkodás mellett megerősítette az ügyvivő testület döntését a koalíció felmondásáról.

Kóka János pártelnök a döntést ismertetve elmondta, büszke arra, hogy csaknem egyhangúan erősítették meg a korábbi testületi döntéseket, és az egyetlen vállalható lépés mellett döntöttek.

Miről tárgyaltak Horváth menesztése előtt?

Az Index úgy értesült, hogy az MSZP múlt szombati pártértekezlete előtt három nappal nyolcszemközti megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, Kóka János és Horn Gábor. Szocialista forrásaink szerint arról tárgyaltak, hogy az arculatjavításhoz vagy módosítani kell az egészségbiztosítási törvényt vagy meneszteni kell Horváth Ágnest vagy tárcacserék szükségesek, illetve legvégő esetben felmerülhet a koalíciós szakítás.

A szocialisták szerint Gyurcsány szombati bejelentését Horváth menesztéséről ez alapozta meg.

SZDSZ-es forrásaink megerősítették a megbeszélés tényét, azonban annak tartalmát cáfolták. Elmondták, hogy ők a szocialistáknak azt javasolták, hogy bocsássák népszavazásra, hogy beengedjék-e a magántőkét az egészségügybe vagy sem. A javaslatot a szocialisták elutasították.

A megbeszélésen Horváth menesztése fel sem merült.

Az országos tanács döntött arról is, hogy április 27-re összehívják rendkívüli küldöttgyűlést, amelyen a párt rendkívüli tisztújításáról és a koalícióból való kilépésről dönthetnek a küldöttek.

Tudósítónk úgy értesült, hogy a tanácskozáson bezárták a szocialistákhoz visszavezető kiskapukat. Magyar Bálint kérésére, taktikai megfontolából, kikerült az országos tanács által elfogadott szövegből, hogy az SZDSZ célja az előrehozott választások elkerülése. A napokban pedig Kóka János még több fórumon is így nyilatkozott.

Magyar szerint, ha a szövegben benne lenne az előre hozott választások elkerülése, akkor az a szocialistákkal való későbbi tárgyalási pozíciót gyengítené.

A koalíciós válság azután mélyült el és vezetett szakításhoz, hogy Gyurcsány Ferenc szocialista pártelnök és miniszterelnök az MSZP országos pártértekezletén bejelentette: kezdeményezi Horváth Ágnes SZDSZ-es egészségügyi miniszter leváltását.

Ezzel párhuzamosan zajlik az SZDSZ belső vitája a tavalyi pártelnökválasztás körülményeiről. Kiderült, hogy a második fordulóban 26-tal több szavazólapot találtak, mint amennyi küldött volt. Az SZDSZ adminisztrációs hibára hivatkozva cáfolta értesülésünket. Kóka János 13 szavazattal nyert a választáson Fodor Gábor ellen.