Népszerűtlenek Orbán javaslatai

2002.09.14. 11:25
Sem a polgári körök alapítására tett felhívás, sem az ideológiai alapon kettéosztott televízió gondolata nem számít népszerű kezdeményezésnek a lakosság körében. Míg a polgári köröket leginkább a kormánypárti szavazók utasítják el, a televízió megosztását még a jobboldali szavazók sem támogatják egyöntetűen.
A lakosság nagy többsége elutasítja Orbán Viktor felvetését a két közszolgálati televízióról - derült ki a Medián közvélemény-kutató cég a Népszabadság megrendelésére készült felméréséből. Orbán javaslata még a jobboldali szavazók körében is erős megosztottságot eredményezett.

Megosztott jobboldal

Az ellenzékre szavazók 47 százaléka támogatja az ideológiai alapon megosztott közszolgálati televízió gondolatát, 40 százalékuk azonban nem ért egyet a volt miniszterelnök javaslatával. A kormánypárti szavazók egyöntetűen elutasítják a televízió megosztását. 90 százalékuk nem rokonszenvezik az ötlettel - írja a Népszabadság.

Népszerűtlen körök

Orbán javaslatát a megkérdezettek alig 23 százaléka tudta felidézni magától. Összességében a megkérdezettek 68 százaléka utasította el a köztévé megosztását. Hasonlóan alacsony a polgári körök alapítására tett felhívás népszerűsége is - írja a napilap. A kérdésre, hogy rokonszenves, vagy ellenszenves a polgári körök gondolata, a megkérdezettek ötven százaléka felelt elutasítóan.

A kormánypárti szavazók csaknem egyöntetűen elutasítják a jobboldali mozgalmat, alig két százalékuk nyilatkozott elfogadóan a polgári körökről. A jobboldal választóinak 57 százaléka rokonszenvezik a polgári körökkel, meglepően magas, 29 százalék azonban a válaszmegtagadók aránya.