Orbán Viktor Kósa Lajos esetleges pártelnökségéről nyilatkozott

2006.11.26. 21:50
Orbán Viktor szívesen vállalja tovább az elnöki feladatok ellátását a párt tavaszi kongresszusát követően és nem bánja, ha kihívói is lesznek, de véleménye szerint egy nagyvárosi polgármester nincs abban a helyzetben, hogy az ország legnagyobb politikai szervezetét is vezesse.

A Fidesz elnöke vasárnap a Hír TV Kontraszt című műsorában a Kósa Lajos Debrecen polgármesterét, mint Orbán Viktor lehetséges kihívóját illető kérdésre elmondta: az a terve és a hírek is arról szólnak, hogy megkapja a támogatást ahhoz, hogy a következő, tavaszi kongresszuson ismét megbízzák az elnöki teendők ellátásával.

"Én erre örömmel vállalkozom, ha kihívók lesznek annak csak örülni fogok" - mondta.

Kósa amúgy jó lenne

Hozzátette: egy nagyvárosi polgármester nincs abban a helyzetben, hogy az ország legnagyobb politikai szervezetét is vezesse, még akkor sem, ha Kósa Lajos egyébként kétségkívül jó pártelnöke lehetne a Fidesznek.

A szombati rendkívüli kongresszust illetően megerősítette: a Fidesz véleménye szerint rendkívüli a helyzet Magyarországon, amit morális, pénzügyi és politikai válság jellemez.

Gyurcsánynak le kell mondania

Azzal vádolja a magyar kormányt, hogy szándékosan ki akarja rekeszteni az emberek egy részét a fölemelkedéshez szükséges tudás, vagy egészség eléréséből vagy megtartásából. A kiindulópont nem változott - fűzte hozzá - a válság okát kell megszüntetni: a miniszterelnöknek le kell mondania.

Orbán Viktor a demokrácia lényegének nevezte az elszámoltathatóságot, és kijelentette: az első adandó alkalommal, amikor érvényt lehet szerezni a mostani kormánnyal szembeni büntetőjogi és pénzügyi felelősségnek, azt meg kell tenni.

A kormányzat jóváhagyása és biztatása

A népszavazási kezdeményezést illetően a pártelnök az OVB-t rendkívül pártos és elfogult testületnek minősítette és úgy vélte, sikereket érhetnek el azokban a kérdésekben, amelyekben az Alkotmánybírósághoz fordultak.

Az október 23-i eseményekkel kapcsolatban azt mondta: "megkockáztatom, hogy a rendőrség ebben a brutális, békés emberekkel szembeni erőszakos akciójában végig maga mögött tudhatta a kormányzat jóváhagyását és biztatását".

Szombaton maratoni, egy óra tíz perces beszédet tarott Orbán Viktor Fidesz-elnök a párt rendkívüli, győri kongresszusán. Orbán az önkormányzati győzelmet elemezte, szapulta a kormányt, és nehéz népszavazási küzdelmet ígért. Bővebben>>>