Pokorni ingyentankönyvet ígér, Orbán nem

2006.03.02. 10:56
Pokorni Zoltán kedden még ingyentankönyvet ígért az általános iskolásoknak kormányra kerülésük esetére, csütörtökön viszont Orbán Viktor újraértelmezte a Fidesz alelnökének szavait; szerinte mindenkinek nem járna ingyen tankönyv. A volt miniszterelnök szerint alelnöke arra gondolhatott, hogy egy tankönyvet több évfolyam is használhasson, így csak annak kellene fizetnie, akinek nem megfelelő a használt tankönyv.

Orbán Viktor szerint nem helyes, ha mindenki ingyen kapja a tankönyveket. A Fidesz elnöke csütörtökön reggel a TV2 Mokka című műsorában e kérdésről ellentétes véleményt fogalmazott meg, mint Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, aki a napokban a pártja kormányra kerülése esetére ingyenes közoktatást és az általános iskolák számára ingyenes tankönyvet ígért.

Orbán nem örülne, ha gyerekei ingyen tankönyvet kapnának

Orbán Viktor arra az újságírói felvetésre, miért kapnának az ő gyermekei ingyen tankönyvet, úgy válaszolt: szerinte ez "nem volna helyes". "Az lehet, hogy Zoltán ezt így gondolja" - jegyezte meg Orbán Viktor, de szerinte valószínűleg arról van szó, hogy olyan tankönyveket kell készíteni, amelyek nem egy idényt állnak ki, hanem a következő évfolyam továbbviheti őket.

Véleménye szerint ehhez ugyanakkor nem ártana egységesíteni a tankönyveket, hiszen ma annyiféle könyv és gyakorlófüzet van, hogy egy-egy iskolán belül is különböző könyvekből oktatják az azonos évfolyamra járó diákokat. "Az kellene, hogy egy évfolyam, amikor levetette a tankönyveit, akkor azt le tudja adni az utána következőknek, akinek pedig meg az nem felel meg, az vegyen magának újat" - mondta Orbán Viktor. Megpróbáltuk az üggyel kapcsolatban megkérdezni Pokorni Zoltánt, de az ellenzéki párt alelnöke egyelőre egy vidéki fórumon vesz részt.

Medgyessy is ingyen tankönyvet ígért

A 2002-es választási kampányban Medgyessy Péter volt miniszterelnök - akkor még miniszterelnök-jelöltként - ígért ingyentankönyvet. Az Egyetértésben a nemzettel címet viselő személyes vállalásai között minden általános iskolásnak ingyenes tankönyvhöz jutást ígért. Az elképzelésből nem lett semmi, amiért négy éven át bírálta az ellenzéki párt a kormánypártokat.