Hamarosan adakozásra hívják a polgári köröket

2002.07.21. 10:09
Orbán Viktor fontosnak tartja, hogy a közéletnek ne egy kormány legyen a főszereplője, hanem egy szervezett közösség, amely képes irányt szabni az ország életének, ha kell, a kabinettel vitatkozva, vagy azt támogatva. Az exminiszterelnök a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozva azt mondta, hogy a polgári körök mozgalmában sok kérdésben tudnának együttműködni bal- és jobboldali emberek a nemzeti érdek alapján.
- Nem pártokkal kell együttműködni, hanem egy minél szélesebb összefogást kell felépíteni - szögezte le, hozzátéve, hogy az emberek nem tekinthetők a pártok hitbizományainak. A politikus hangsúlyozta, hogy a polgári körök mozgalmát nem szabad párttá alakítani.

Központi ingatlan közadakozásból

Ugyanakkor kérdésre válaszolva fontosnak ítélte, hogy a mozgalomnak legyen egy központja. Mint mondta: hamarosan felhívással fordulnak a mozgalom tagjaihoz, hogy szerény adományaikból egy ingatlant lehessen vásárolni központ céljára. Orbán Viktor a mozgalom legfőbb értékének tartja, hogy az a pártok felett áll, abban a jobb- és baloldali értékű emberek is megtalálhatják helyüket.

Az exkormányfő véleménye szerint semmilyen utcai megmozdulás nem képes orvosolni azokat a gyengeségeket, amelyek miatt a polgári oldal elvesztette a választásokat. Álláspontja alapján nem lehet újabb ütközetbe bocsátkozni "építkezés" nélkül. Megjelölése szerint a következő erőpróba a közelgő helyhatósági választások lesznek. Közölte, hogy hamarosan elindul a szavazóköri, szavazóbizottsági munkára jelentkezők felkészítése a polgári oldal részéről.

Orbán lát okot a szomorúságra

Az országgyűlési voksolás szavazólapjainak megsemmisítésére vonatkozó kérdésre válaszolva úgy reagált: van ok a szomorúságra, de az utak kifürkészhetetlenek. Valószínűnek tartotta, hogy a szavazólapok újraszámlálásának elvetésével a kormány lélektani terhet vesz a nyakába. Hozzátette, hogy ő már közvetlenül a voksolás után sem látott reális lehetőséget az újraszámlálásra.

A politikus a vidéket járva elkeseredettséget tapasztalt a gazdák körében. Meggyőződése alapján, ha a jelenlegi kabinet nem tér vissza a magán- és családi gazdaságok támogatására elindított gyakorlathoz, az EU-csatlakozás után a gazdák tízezer szám mennek majd tönkre.

Mélypont, helyezkedés, kurázsi

Megítélése szerint a baloldal az ellenfél lejáratása szempontjából mélyponton van, aminél mélyebbre már nehezen tudna süllyedni. A politikus úgy látja, hogy a személyét ért támadások a választások óta tovább erősödtek. Orbán Viktor felvetésre reagálva leszögezte, hogy a Fidesz a jövő év áprilisában tartja tisztújító kongresszusát, addig az ő pártbéli pozícióvállalása fel sem vetődik.

A Magyar Televízióban történő lemondások, leváltások nyomán Orbán Viktor úgy fogalmazott: a tévéből eltávolítják a tartalmi kérdéseket meghatározó vezetőket. Mint rámutatott: a televízió élén társadalmi kuratórium áll, most kiderül, mit ér a civil kurázsi. Hozzátette, hogy nem lehet mindent a politikusoktól, a politikától várni.