Orbán: Készüljünk, készüljetek

2008.06.12. 15:00

Fontosabb részletek
  • Az emberekkel szemben Magyarországon nem lehet kormányozni, mondta Orbán Viktor Fidesz-elnök abudapesti Ybl-palotában tartott évadértékelőn.
  • A Fidesz elnöke változást, minél előbbi választásokat sürgetett a válság megoldására.
  • Új egyezséget ajánlott, és azt mondta, nem csökkenhet a nyugdíjak reálértéke, az állami kiadásokat viszont vissza kell fogni.
  • Gazdasági kényszer van az előrehozott választásokra, készüljetek, készüljünk" - fejezte be beszédét a Fidesz elnöke.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Ybl-palotában tartja ma közéleti-politikai évadzáróját a Fidesz. A budapesti rendezvényre a Fidesz választókerületi elnökeit, országgyűlési és EP-képviselőit, polgármestereit, megyei közgyűlési elnökeit hívják meg. Az évadzárón Orbán Viktor mellett Navracsics Tibor frakcióvezető és Rogán Antal V. kerületi polgármester is felszólal. Orbán Viktor korábban azt mondta, a Fidesz június 12-i rendezvényén jelenti majd be, milyen konkrét tervei vannak a gázárak csökkentésére. (MTI)
  • Rogán Antal V. kerületi polgármester házigazdaként köszönti a Fidesz-gyűlés vendégeit az Ybl-palotában. A színpad hátterében magyar zászlókat fúj a szél, a pulpituson az Új egyezség felirat olvasható. Rogán után Navracsics Tibor parlamenti frakcióvezető és Orbán Viktor Fidesz-elnök beszél majd.
  • Rogán hisz a sikeres Magyarországban, és reméli, hogy nemzedéke is hisz benne. Emlékeztet rá, hogy egy kicsi faluból indult és lett a budapesti Belváros polgármestere. Megtanulta, hogy változásra van szükség a siker elérésére.

    Rogán egy Kóka-interjúra utalva kijelentette: nem hiszi, hogy hiteles az ő változása.

  • Zsúfoltság van az Ybl-palota udvarán, aminek a közepén állították fel a színpadot. A zsúfoltságot jellemzi, hogy Deutsch Tamás az újságírók közt ácsorog.
  • Nemcsak változtatásokra, hanem következetességre is szükség van, mondta Rogán. Magyarországon ugyanis bizalomhiány van.

    Belvárosi polgármesterként elért eredményeiről szólva a gyerektámogatási és a bérlettámogatási rendszert emelte ki.

    Rogán viccel folytatja: Mariska néninek 100 ezer forintra van szüksége, ezért elmegy imádkozni a tempolmba. Az MSZP megtudja, hogy bajban van, ezért gyűjtést indít. Összejön 50 ezer forint, odaadják Mariska néninek, aki elmegy a templomba: "Köszönöm uram, hogy adtál 100 ezer forintot, de máskor ne az MSZP-vel küldjed, mert már elloptak belőle 50 ezer forintot.

  • A kormány június 9-én ülésezett utoljára, mivel a kormány nem látta el munkával a parlamentet, mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, aki idézte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök népszavazás előtti parlamenti beszédét. A miniszterelnök azóta nem szólalt fel napirend előtt.

  • Csóori Sándor, Varga Mihályt, Vitézy Tamást, Salamon Lászlót látjuk az ismertebb arcok közül a tömegben. Ott van még Kun Miklós történész és Wintermantell Zsolt fővárosi fideszes képviselő is.
  • Az előző félév arról szólt, hogy az egészségbiztosítás privatizációjának réme elmúlt, a hármas népszavazás pedig győzött. A félév eseménye volt még a kisebbségi kormányzás is, idézte fel Navracsics Tibor.

    A Fidesz frakcióvezetője Gyurcsány két évvel ezelőtti, az Új Magyarország programját ismertető beszédét idézte, és szembesítette akkori ígéretét azzal, ami azóta történt. (Például vasútfejlesztés helyett visszafejlesztés.)

  • Orbán Viktor az állát vakargatja, miközben Navracsics Tibor beszél. Olykor bólogat, de fészkelődik, valószínűleg az zavarja, hogy még nem ő beszél.
  • Navracsics szembesítette Gyurcsányt az ország állapotával, és megismételte a parlamentben már többször elhangzottakat a libanoni méretű költségvetési hiányról, a szlovák, a szlovén, a cseh, a lengyel gazdasági állapotokkal.

    A nyugdíjakról kijelentette: Gyurcsány már a 12. havi nyugdíjat, sőt további félhavit is elvett a nyugdíjasoktól. A frakcióvezető aljas gyűlöletkampányak nevezte az MSZP-nek a nyugdíjakat féltő hirdetéseit.

  • Liebmann Katalin, volt híradós műsorvezető az első sorban ül.
  • A szolidaritás és a versenyképesség a kormányzati politika két pillére, ezeknek egymást kell segíteniük, mondta Navracsics.

    "Versenyképességben és gazdasági növekedésben sincs okunk büszkének lenni" - mondta.

    Navracsics szerint Gyurcsány alkalmatlan az ország vezetésére, a gazdasági válságból csakis egy legitim többségi kormány vezetheti ki. Vissza kell adni a választópolgároknak a jogot, hogy eldöntsék, kik vezessék az országot. "Ennyire hozzá nem értő emberek válságidőszakban még soha nem álltak az ország élén" - mondta a Fidesz frakcióvezetője.

  • Mégiscsak intelligensebb lezárni valamit, mint hagyni, hogy elvékonyodjon és megszűnjön, indokolta Orbán Viktor a félévet lezáró gyűlés megrendezését.

    A március 9-i népszavazás megvonta a közbizalmat a kormánytól, soha, senki nem hatalmazta fel a kormányt arra, hogy ebben az összetételben kormányozzon.

    Március 9-én véget ért a reformdiktatúra korszaka is. Politikai diktatúrákat ideológiák, reformdiktatúrát a technokrata gőg nevében szoktak gyakorolni.

    "Kedves szocialisták, értsétek már meg, az emberekkel szemben Magyarországon nem lehet kormányozni!" - mondta Orbán.

  • A helyzet lényege Orbán szerint: Nincs idő. A világ egy gazdasági átalakulás küszöbén áll, mindezt az energia, a nyersanyagok és az élelmiszerár robbanása jelzi. A régi rend nem áll vissza, éppen csak elkezdődött az új inflációs válság.

    A legfejlettebb államok még állják a számlát.

    Családok százezreinek helyzete válik tarthatatlanná, újabb és újabb áremelkedések vannak láthatáron. A földgáztól való függés a legnagyobb a világon. Veszélyben a vízkincs is Magyarországon, már megtörténtek az első lépések a vízkincs elprédálására, mondta Orbán.

  • "Elsodorják-e a magyar gazdaságot a válság hullámai, netán képesek leszünk egyik-másikat meglovagolni? Nem mindegy, hogy ezzel a járvánnyal egy erős vagy egy legyengült szervezet veszi-e fel a versenyt" - mondta Orbán.

    Utalt Csaba László közgazdász előadására: ne használjuk a gazdasági válság kifejezést , mert nincs pontos definíciója. Olyan, mint a pornó, aminek szintén nincs definíciója, de hogyha látjuk, akkor el tudjuk dönteni, hogy pornóval van-e dolgunk. Ha az országban körülnézünk, akkor látszik: válság van.

  • A magyar közhangulat oka, hogy a semmire ment el két teljes évünk. A kormány csak mélyíti a válságot, ha csinál valamit, akkor az rossz, a reformok kudarcba fulladtak. Semmi sem lett a reformokból, csak a pénz folyt el rájuk, de az számolatlanul. Magyarországot többször is leminősítették, erre a magyar kormány azt mondja: túl vagyunk a nehezén, mondta a Fidesz elnöke.

    Az elmúlt két év a magyar gazdaságot a padlóra küldte. Az energiaárak növekedésével Magyarország nem tud számolni, folytatódni fog az állam szétesése.

    A kisebbségi kormánynak sem könnyű, semmit sem csinálni nagyon kilátástalan, hiszen sohasem tudhatják, mikor van készen.

  • A válság súlyos, de nem kezelhetetlen. Van, ami reményt és biztatást ad. Az ország egy sikert aratott: sikerült megmenteni a társadalmi szolidaritást. A ránk váró feladat olyan, mint egy újjáépítés. Ehhez összefogás, az összefogáshoz új egyezség kell, mondta Orbán Viktor.

    Az országot ezentúl nem hitelből, hanem munkából finanszírozzuk. A növekedésből lesz munka, értékálló nyugdíj. Ez az új egyezség gazdasági programjának a kulcsa.

  • A válságot a szocialista és SZDSZ-es politikusok idézték elő, de rendbe tenni 10 millió magyar állampolgárnak közösen kell. Az új egyezség alatt sem feledkezünk el a nyugdíjasoktól és a gyermekekről. Nem lesz olyan, mint 2007-ben: nem csökkenhet a nyugdíjak reálértéke, mondta.

    Szerinte a bürokráciát csökkenteni kell, drasztikusan csökkenteni kell a munka adóterheit.

    Az új egyezség kimondja: gazdasági növekedés kell a versenyképességhez és a szociális biztonsághoz.

    Orbánék megkezdték az új egyezségek megkötését.

  • Orbánt eddig egyszer sem tapsolta meg a hallgatóság.
  • A leendő kormánynak nem az embereket kell kormányoznia, hanem az emberekkel kell kormányoznia.

    A rendszerváltás időszakában tudtuk: nem lehet az emberek bevonása helyett semmire sem jó szakértők tanulmányával kormányozni.

    "Újra társadalomként kell gondolkodni és cselekdni" - mondta Orbán.

    Képzeljék, mi lenne, ha jövő vasárnap lenne az előrehozott választás? (Az első taps.) Már most júliustól adó lehetne csökkenteni.

  • A parlamentben helyet foglaló ellenzéki pártokon múlik, hogy mikor lesz a választás. Nem lehet tovább rejtőzködni, el kell dönteni, hogy marad-e az SZDSZ az MSZP nevű mutyi-Bt. kültagja, vagy végre az ország érdekeit szem előtt tartva elősegíti az előrehozott választásokat.

    A közönséget azzal bátorította, hogy ők egyszer már felvirágoztatták az egész Kárpát-medence magyarságát. Az előrehozott választás szerinte gazdasági kényszer is. Azt kívánta hallgatóságának, hogy töltsék kellemesen a nyarat.

  • "Gazdasági kényszer van az előrehozott választásokra, készüljetek, készüljünk" - fejezte be beszédét a Fidesz elnöke.
  • Orbán a kormányzásra kész vezető képét sugározta, beszédével egyben próbálta tartani a márciusi népszavazáson igennel szavazó 3,3 millió embert, sőt, új csoportok megszólításáról is beszélt. Orbán többször is utalt rá, hogy válság van, és ezt az eddigi kormánypártok idézték elő. Azt sulykolta, hogy a válságot a Fidesz tudja megoldani.