Újra termel a paksi kettes blokk

2004.08.24. 07:16
Újraindult a paksi atomerőmű tavaly áprilisban leállított kettes blokkja - értesült a Magyar Hírlap. Pár napja minimális teljesítményen tesztelték, és ha minden jól megy, harminc százalékos kapacitásra váltanak. Hivatalosan még nem jelentették be az újraindítást.
Múlt hét csütörtökön megindultak a paksi atomerőmű kettes blokkjának újraindítási próbái, és kedden már olyan teljesítménnyel üzemelhet a reaktor, hogy azt rákapcsolhatják a villamosenergia-hálózatra - írta a keddi Magyar Hírlap.

Mittler István az atomerőmű szóvivője az MTI-nek elmondta: csütörtökön óta az ellenőrző mérések folynak. Ha ezek mind eredményesek, a jelenlegi ötről harminc százalékra emelik a reaktor teljesítményét, beindítják a gőzfejlesztőket, az egyik turbinát, s megkezdődik a szekunder kör ellenőrzése, úgy, hogy villamos áramot termelnek az országos hálózatba.

Ennek időpontja a mérések, vizsgálatok eredményétől függ, de mielőtt a blokkot az országos hálózatra kapcsolják, közleményt adnak ki.

A paksi kettes blokkot tavaly márciusban állították le éves nagyjavításra. Ennek során a fűtőelemeket meg kellett tisztítani a korábban végzett vegyi kezelések okozta szennyeződéstől. Ezt a francia-német Framatome-ANP cég tervezte és készítette tartályban végezték, de annak tervezési hibája miatt április 11-én éjjel súlyos üzemzavar történt.

A helyszíni munkák csak jövőre kezdődnek

A tönkrement üzemanyag eltávolítására pályázatot írt ki az atomerőmű, amit az orosz TVEL cég nyert meg, 4,5 millió dolláros ajánlattal. A munka előkészítése folyik, még hónapokig eltart, s a helyszíni munkák csak jövőre kezdődnek meg.

Ezért döntöttek úgy Pakson, hogy az egyébként hibátlan 2-es blokkot a közbeeső időre ismét elindítják. Befejezték a tavaly félbeszakított nagyjavítást, feltöltötték a reaktort 131 napi áramtermelésre elegendő üzemanyaggal.

Az Országos Atomenergia Hivataltól - szigorú biztonsági feltételek előírásával - megkapták a szükséges engedélyeket, s ezek alapján kezdődött a próbaüzem. A kettes blokk melletti tartályban lévő tönkrement üzemanyag biztonsága érdekében műszaki intézkedéseket tettek, s a fűtőelemek állapotát, a tartályban végbemenő folyamatokat állandóan ellenőrzik - mondta a szóvivő.