Kuncze: Mi van tolvajbanda, nem tetszik a válasz?

2002.11.26. 16:09
A Defend Kft. Eörsi Mátyás elleni keresetének visszavonását sérelmezte interpellációjában az egyik fideszes képviselő a parlament keddi ülésén. Szalay Gábor szabad demokrata gazdasági államtitkár azzal válaszolt, hogy nem ez az egyetlen kereset, amit visszavontak. Az ellenzék nemtetszését fejezte ki, amire - Répássy Róbert szerint - Kuncze Gábor "Mi van tolvajbanda nem tetszik a válasz?" beszólással reagált. Répássy bejelentette: beperlik az SZDSZ-elnököt.
Tóth Ferenc (Fidesz) a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterhez intézett parlamenti interpellációjában azt kívánta megtudni, hogy felmerült-e a korrupció gyanúja annak kapcsán, hogy a Defend Kft. egy számára kedvező - többek között 800 ezer forintos kártérítést megítélő - első fokú ítélet után visszavonta az Eörsi Mátyás (SZDSZ) ellen, hitelrontás miatt benyújtott keresetét.

Új üzletpolitika

Szalay Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára válaszában jelezte, a kereset visszavonása a Defend Kft. új üzletpolitikáját tükrözi. A cég a peres ügyektől megválva a számára új piaci helyzetben való talpon maradásra összpontosít. A Defend Kft. számos más pertől, például a Group4-gyel kapcsolatos eljárástól is visszalépett. Az államtitkár megjegyezte, hogy a Defend Kft. hitelét nem Eörsi Mátyás véleménye, hanem a cég létrejöttének és működésének körülményei rontották.

Répássy perel, de bocsánatkéréssel is beéri

Az ellenzék hangos "tetszésnyilvánításával" kísért válasz után Répássy Róbert (Fidesz) azt kérte, hogy vegyék jegyzőkönyvbe Kuncze Gábor az ellenzék felé fordulva tett megjegyzését, amely - elmondása szerint - úgy hangzott: "mi van, tolvajbanda, nem tetszik a válasz?" Az ellenzéki honatya bejelentette, hogy ezért be fogják perelni az SZDSZ elnökét. Az államtitkár válaszát Tóth Ferenc nem fogadta el, az Országgyűlés azonban igen.

Répássy Róbert, az Index-nek úgy nyilatkozott: elvárja, hogy Kuncze Gábor nyilvánosan is elismerje parlamenti bekiabálását, s ezt követően kérjen bocsánatot az ellenzéktől. A fideszes politikus úgy fogalmazott: "kikéri magának, hogy letolvajozzák". Leszögezte: ha a szabad demokraták elnöke nem kér bocsánatot, akkor polgári peres úton kérnek elégtételt. Répássy jelezte, örülne is, ha Kuncze Gábor bíróság előtt bizonyítaná állítása valóságtartalmát.

Eörsi Mátyás az interpellációs időszak végén reagálhatott a személyét ért vádakra. A képviselő kijelentette, hogy sohasem járt a Defendnél, és hazugságnak, rágalomnak nevezte a Tóth Ferenc által elmondottakat.

Orbán is bekiabált
A bekiabálások csaknem mindennaposak az Országgyűlés ülésein. Legutóbb Orbán Viktor állítólagos hazaárulózása kavart belpolitikai botrányt. Az Orbán-Nastase megállapodással kapcsolatos előterjesztések parlamenti vitájában - Keller László szerint - az akkori miniszterelnök lehazaárulózta az MSZP képviselőcsoportját. A szocialisták akkor azt követelték, hogy Orbán kövesse meg a pártot, illetve annak választóit, ellenkező esetben a választásokig már nem lépnek a parlamentbe. Végül bocsánatkérés nélkül is részt vettek a cikluszáró üléseken. A szocialisták akkor a Legfőbb Ügyészséghez fordultak, amely néhány hetes vizsgálódást követően érdemi lépés nélkül fejezte be a vizsgálódást.