Gyurcsánynak nem volt mit mondania

2006.12.04. 13:36
Simon Gábor szerint a kormány bölcs, Kiss Péter miniszter szerint az MSZP-s politikusnak igaza van. Fodor Gábor a megtapsolt árpádsávos zászló miatt a Fideszt, Lázár János az augusztus 20-i katasztrófa miatt elmarasztalt Miniszterelnöki Hivatalt vezető Szilvásy Györgyöt hívta tetemre a parlament hétfői ülésén.

Nehezen jött össze a határozatképesség a parlamentben, amely elsőként Geberle Erzsébet mandátumát igazolta. Szili Katalin házelnök a kevés képviselő miatt előbb tíz perc szünetet rendelt, el, aztán ezt visszavonta. Geberle Demszky Gábor helyett, 198 szavazattal lett parlamenti képviselő.

Gyurcsány nem beszélt

Napirend előtt ezúttal elmaradt Gyurcsány Ferenc megszokottá vált felszólalása, helyette Szászfalvi László KDNP-s képviselő beszélt először, aki szégyenletes és fájdalmas eseményként beszélt a két évvel ezelőtti sikertelen népszavazásról a kettős állampolgárságról. Szerintük a "Gyurcsány-kormánynak köszönhetően nincs nemzeti stratégia". Orientációs problémájuk van a nemzetpolitika területén, felszámolták a konszenzus legminimálisabb elemeit is, mondta a kormányra utalva.

A kormányoldalról Simon Gábor szocialista képviselő szólalt fel elsőként, ő a párbeszéd fontosságáról beszélt. Szerinte a párbeszédhez társ is kell, mert anélkül az csak monológ. A szocialisták a párbeszédet választották, jelentette ki. Örvendetes, hogy a "kormány bölcs, hogy megfogadta az érdekvédelmi és civil szervezetek véleményét" - mondta. A kormány részéről Kiss Péter kontrázott, szerinte Simonnak igaza van. "Virágozzék száz virág elv működjön" - mondta még.

Kettős beszéd korszakát éljük, kezdte felszólalását Dávid Ibolya MDF-es képviselő, aki szerint a politikusok gátlástalanul mondanak mást a kamerák kereszttűzében, mint amit gondolnak. "Az embereknél előbb-utóbb betelik a pohár" - figyelmeztetett. Szerinte az örökösödési illeték nem állhat hosszú távon az állam érdekében. Az MDF kitart az illeték eltörlése mellett, mondta.

Nem tetszik az árpádsáv

Fodor Gábor szabad demokrata képviselő a Fidesz kongresszusán egy árpádsávos zászló kibontása kapcsán kijelentette, "egy olyan zászlót tapsoltak meg, amely a modern Magyarországon a nyilas rendszer jelképe, amelytől mindenkinek el kell határolódnia". "Árpádsávos zászlóval tüntetni félelemkeltő" - mondta.

Egy holland példával kezdte felszólalását Lázár János fideszes képviselő. Amszterdamban bevándorlók súlyos balesetet szenvedtek, tizenegyen meghaltak egy repülőtéri tűz miatt. Az eset után az igazságügyi miniszter és egy polgármester lemondott. Ezzel szembeállította az augusztus 20-i tűzijátékot, amelyben 5-en haltak meg, ötszázan megsérültek, és szerinte nem volt kormányzati felelőse. "A kormány aznap este magára hagyta az embereket" - mondta. "Azonnal le kellett volna állítani a tűzijátékot" - jelentette ki. "Megdöbbentő, hogy a kormányzat két felelőst talált, egy időjóst és egy tűzoltót, de saját emberei közül nem talált felelőst" - mondta. Azt kérdezte Gyurcsánytól, miért nem engedte, hogy Szilvásy vállalja a felelőséget.

Gál J. Zoltán a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerint a kormányt is megviselték a természeti katasztrófa következményei. "Emberéleteket visszaadni nem lehet, és ez azoknak sem ad felmentés, akik három hónapja abban sántikálnak, hogy politikát csináljanak" egy természeti katasztrófából, mondta. Gál J. szerint az ombudsmani jelentés pontosítása szükséges.