Gyurcsány szerint Medgyessynek megbotlott a nyelve

2004.09.06. 19:00
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt felszólalásával kezdődött a parlament őszi ülésszaka. Gyurcsány dicsérte az elmúlt két év eredményeit, de a jövőről csak konkrétumok nélkül szólt. Az ellenzék és az SZDSZ is arra kérte Gyurcsányt, beszéljen Medgyessyvel a korrupcióról. Az ülésnap végén MIÉP-es és Lelkiismeret '88-as tüntetők szidalmazták a Kossuth téren a parlament épületéből kilépő képviselőket.
A beszlani áldozatokról emlékezett meg a parlament első őszi ülésnapján Szili Katalin házelnök, majd átadta a szót a"miniszterelnököt helyettesítő miniszter úrnak". Gyurcsány Ferenc első miniszterelnök-jelölti parlamenti felszólalását tartotta. Az Új kezdet című beszédét többször is megzavarták az ellenzéki bekiabálások.

A sportminiszter szerint a jólét, a kiszámíthatóság és a biztonság a legfontosabb, és büszke arra, amit az elmúlt két évben ezekért a Medgyessy-kormány tett. "Ma könnyebb az élet, nagyobb a jólét" - okozott felzúdulást a kormányfőjelölt az ellenzéki padsorokban.

A világ folyása

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Gyurcsány szerint a választók arra ösztönzik a kormányt, hogy nagyobb lendülettel kormányozzon, ezzel szemben az ellenzékben nagy "a válság iránti lelkesedés". Az elmúlt két évben harminc százalékkal növekedtek a jövedelmek, húsz százalékkal a nyugdíjak, növekedett a családtámogatás, sorolta az eredményeket, majd feltette a kérdést: ha az ellenzék vezére szerint ez válság, mit gondolhat, vajon hogyan éltek az emberek 1998 és 2002-között? Az "ellenzék vezérének" lelkiismeretfurdalása van, ez szül "nemtelen vádakat".

Gyurcsány erős, gyarapodó gazdaságot és igazságosabb elosztást ígért az egyensúly megtartása mellett. A kormányfőjelölt elismerte, hogy idén nyolc százalékos a folyófizetésimérleg-hiány, de kijelentette, ha az államnak be kell avatkoznia a gazdasági stabilitás megtartása érdekében, be fog avatkozni".

A kormányprogramot bemutatják a parlamentben, ígérte Gyurcsány, a legfontosabb pontok között - "munkahely, munkahely, munkahely" jelszóval - a foglalkoztatottság növelését, a kedvezmények igazságosabb elosztását említette: "Meg kell szüntetni azt a világot, hogy olyanok ne kapjanak kedvezményeket, akik a leginkább rászorulnának. (...) Megváltoztatjuk a világ folyását."

Áder szerint Medgyessy ment, a stílus maradt

Gyurcsány beszédére a Fidesz frakcióvezetője, Áder János reagált először. Szerinte Gyurcsány felszólalása azt bizonyítja, hogy Medgyessy Péter ment, de a stílus semmit sem változott. Áder számonkérte a kormányon az otthonteremtés bővítését és a munkahelyteremtést, és kevesellte a jövőről mondottakat. "Igaz-e, hogy a kormány jövőre az adófizetők zsebében akar turkálni - kérdezte a fideszes politikus. Igaz-e, hogy megkurtítják a családtámogatást, jelentősen megemelik az illetékeket?" Végül arra kérte Gyurcsányt, kérdezze meg Medgyessy Péter, mire gondolt, amikor az SZDSZ-t korrupciós ügyekkel vádolta.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke elmondta, pártja nem örül a Medgyessy-kormány koncepciótlanságának, "mert minden hibának a levét az emberek isszák meg". Dávid szerint Gyurcsány beszéde az előző két év gondolatiságát követte: "Jólétről beszél, de sok millió ember ezt nem érzi."

Kuncze várja az ellenzék javaslatait

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke is arra kérte beszédében a miniszterelnök-jelöltet, hogy kérdezze meg Medgyessy Pétert, mire gondolt, amikor korrupcióval vádolta az SZDSZ-t, de hozzátette, faggassa ki a Fidesz korrupciós ügyeiről is. Az SZDSZ kezdeményező kormányt, érthetőbb és érzékelhetőbb társadalompolitikát akar. A pártelnök szerint a kormány bátran építse be az ellenzék javaslatait is programjába. "Már ha hallunk ilyeneket" - tette hozzá.

Katona Béla, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta, a kormány célja az, hogy az emberek mindig kicsit jobban éljenek mint addig. Magyarország állítólagos válságáról megállapította, hogy aki ilyeneket mond, az nemcsak hazudik, hanem tudatosan kárt akar okozni Magyarországnak.

Képviselők ellen tüntettek
A parlament őszi ülésszakának első napja végén a képviselőket a Kossuth téren MIÉP-es és Lelkiismeret '88-as tüntetők fogadták. A kétszáz fős tiltakozó tömeg a képviselőket szidalmazta. A demonstráció fokozott rendőri biztosítás mellett zajlott.

Kérdezzék meg az anyukájukat!

Viszontválaszában Gyurcsány Ferenc arra kérte az ellenzéket, hogy "csendben üljön le, és döntse el, mit akar". Az ellenzék tiltakozik az államadóság növekedése ellen (ami a Fidesz-kormány idején 46 százalékkal nőtt, míg a Medgyessy-kabinet eddig csak 28 százalékkal növelte), és egyszerre akar adócsökkentést - az összes költségvetési igény kielégítése mellett.

A miniszterelnök-jelölt nem látott még olyan háziasszonyt, aki kevesebbet visz haza, és azt ígéri, többet költ, de úgy, hogy a hónap végén nem megy át a szomszédhoz kölcsönkérni. "Kérdezzék meg az anyukájukat!" - javasolta az ellenzéknek. Hogy a korrupciós vádak közben Medgyessy kire gondolhatott, arról Gyurcsány azt mondta, hogy mivel egyetlen képviselő (a fideszes Papcsák Ferenc) ellen zajlik büntetőeljárás, rá gondolhatott, "csak megbotlott a nyelve".