Brókerbotrány napirend előtt is

2003.09.08. 14:55
Medgyessy Péter kormányfő a napirend előtti parlamenti felszólalásában az ellenzéket sportszerűségre szólította fel. Válaszában Áder János, a Fidesz frakcióvezetője az évszázad korrupciós botrányaként emlegette a K&H-ügyet, összefüggésbe hozva vele a miniszterelnököt, a titkosszolgálatokat felügyelő minisztert és két MSZP-s polgármestert.
"A nyár a nagy viták jegyében telt el" - kezdte napirend előtti felszólalását a parlament őszi ülésszakának nyitányán Medgyessy Péter miniszterelnök, aki így folytatta: az rendben van, ha a választópolgárok javára válik a versengés, a személyeskedés, a lejáratás, a bemocskolás, a felelőtlen követelések viszont lejáratják a politikát. "Szóljon a politikai vita a polgárokról, a kisemberekről, térjünk vissza arra, amiért megválasztottak minket" - szólította fel a képviselőket Medgyessy.

Kuncze Gábor, Medgyessy Péter, Orbán Viktor, Áder János

A világgazdasági helyzetről szólva a kormányfő elmondta, hogy a nehézségek Magyarországot is érintik. Az Európai Unióban nem nő a gazdaság teljesítménye, ez alól hazánk sem vonhatja ki magát. A kormány szeretné az életszínvonalat megőrizni, a legszegényebbeknél szerény javulást elérni. A kormányfő fontosnak nevezte az sztrádaépítést, a négyes metró építésének elkezdését, a budapesti szennyvíztisztító átadását, a Vásárhelyi-terv folytatását. Medgyessy beszéde végén az ellenzéket sportszerűségre szólította fel.

Miért Máté Dánielt hibáztatják?

"Mi folyik itt, mi lesz 2004-ben?" - kérdezte Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a kormányfőtől. "Miniszterelnök Úr! Az emberek azt kérdezik, hogy miért vesznek el tőlük 550 milliárd forintot, ha tavaly jóléti rendszerváltást ígért?" - folytatta az ellenzéki vezető. Áder szerint a választási ígéretek között nagyobb adócsökkentés szerepelt, és amit egyik kezével ad a kormány, azt két-háromszorosan veszik vissza. "Miért Máté Dánielt hibáztatják? A megszorító csomagot a pénzügyminiszter jelentette be. Kormánydöntésről, nem kiszivárogtatásról volt szó" - mondta a fideszes politikus.

Áder kérdésekkel folytatta: miért a nyugdíjasok zsebében kotorászik a kormány, miért nő a munkanélküliség, miért nő az államadósság, miért nő az infláció? A frakcióvezető az általa az "évszázad korrupciós botrányaként emlegetett" K&H-ügyről elmondta: az ügyben MSZP-s polgármesterek érintettek, a kormányfő volt bankjában mostak tisztára milliárdokat, Kulcsár Attilát a titkosszolgálatokért felelős miniszter hagyta futni.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a minden eddiginél alacsonyabb gazdasági növekedést, az áremelkedést, a rossz közhangulatot emelte ki. A politikus szerint nem a lendülettel van baj, hanem az iránnyal. Lendvai Ildikó MSZP-s frakcióvezető szerint válaszút előtt áll az ország; sikerül-e folytatni az elért eredményeket. "Sokan állítottak meg az utcán: láttam-e már olyan Fidesz-politikust, akibe egy kis gátlás is szorult?" - kérdezte Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője, aki szerint a jelenlegi helyzetért az előző kormánynak is vállalnia kell a felelősséget, majd így folytatta: "Miért gondolja úgy minden fideszes, hogy ők nyalták hegyesre a piramisokat?"

Medgyessy Péter Áder Jánosnak adott válaszában kijelentette: A K&H-ügyben minden választ meg fog kapni, ugyanakkor azt is kérdezte: mit keresett Ádernél Kulcsár Attila.