A Fidesz törvényesítené a petíciót

2004.05.18. 14:23
A Fidesz szerint "egymillió magyar ember akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni", ezért az Országgyűlésnek parlamenti határozati formában kell állást foglalnia a petícióban szereplő öt kérdéskörben. Az MSZP viszont kormányzati válaszlevélben tájékoztatná a petíciós aláírókat, és a postázáshoz kérné az adatvédelmi biztos közreműködését is. Péterfalvi Attila szerint viszont neki nincs hatásköri lehetősége arra, hogy részt vegyen a Fidesz-MSZP vitában.
Fidesz határozati javaslat formájában terjesztette az Országgyűlés elé a nemzeti petícióban foglaltakat - közölte Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke sajtótájékoztatóján.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni

A határozati javaslat öt pontban kötelezné a kormányt különböző törvények, így például a költségvetés módosítására - hangoztatta az alelnök. A Munka, otthon, biztonság címet viselő aláírásgyűjtéssel a tartós gyógyszerár-csökkentés mellett a privatizáció leállítását, a lakástámogatás korábbi rendszerének visszaállítását és a gazdák nagyobb támogatását követeli a Fidesz, valamint azt, hogy az energiaár-emelés ne haladja meg az évi öt százalékot.

Egymillió magyar ember akaratát nem lehet figyelmen kívül hagyni, azt tiszteletben kell tartani - hangsúlyozta Pokorni Zoltán, utalva arra, hogy az aláírások száma már meghaladta az egymilliót. Reményét fejezte ki, hogy a jövő hét hétfőjén, amikor szó lesz a parlamentben a javaslatról, Medgyessy Péter kormányfő jelen lesz és "nem bújik mások háta mögé".

Lehetőséget kellene adni

A kormányszóvivői irodán elmondták, hogy a petíció ügyében Zuschlag János FIBISZ elnök nyilatkozik az MSZP nevében. Zuschlag, aki korábban már több alkalommal kijelentette, hiteltelennek tartja a Fidesz bejelentését az egymillió aláírás összegyűjtéséről, az Indexnek azt mondta: álláspontja változatlan marad mindaddig, amíg az ellenzéki párt nem ellenőrizteti a petíció íveit. A szocialista képviselő szerint egyébként a Fidesznek a "hazug rágalmak" helyett lehetőséget kellene adnia, hogy a kormány válaszlevélben tájékoztassa az aláírókat eddigi tevékenységéről a petícióban felvetett kérdésekre. Zuschlag leszögezte: a kormány nem kéri a Fidesztől az aláírók névsorának kiadását, az MSZP azonban felkéri az adatvédelmi biztost, felügyelje a levelek kézbesítését. Mint mondta: Péterfalvi Attila közreműködése egyben "szétoszlathatná azt a gyanút is, hogy az aláírások jelentős része hamis".

Más hitelesíthet, máskor

Péterfalvi Attila az Index kérdésére kijelentette, hogy az MSZP-s elképzelésekkel ellentétben az ombudsman hatásköre nem teszi lehetővé, hogy politikai kérdésekben közreműködjön. Az aláírások hitelesítését nem neki, hanem az Országos Választási Bizottságnak kell elvégeznie, de a petíció támogatóinak hitelesítésében a törvények szerint az OVB sem illetékes.